2022. március 28., hétfő

This one's for the Dealers! (plusz Duna póker dícséretek?!)

Azt mondják, hogy mindig csak negatívkodok a Dunáról. Most akkor írok negatívkodás mellé pozitívkodást is. A címet adó részt pedig a végére hagyom, mert az a lelkileg nehezebb topic.

 

1 hete járkálok le, eltöltöttem kb 40 órát ott, valamennyi tapasztalat összegyűlt. Most nem akarok handekről írni azt hiszem, hanem úgy összességébe jellemezném a helyzetet.

 

Először is, a helyben magában azt hiszem, pozitívan csalódok. Azok a pontok, amikor nem tartják be a saját szabályaikat, olyankor teszik, amikor az jót tesz az egész asztalnak. A legutóbbi ilyen az volt, hogy engedtek beülni 10. embert egy 9 fős asztalra, mert az kijelentette, hogy ő akkor most oda beül. Az az ember az volt, akivel mindenki szeretett volna játszani a teremben. Mondanom se kell, hogy a várólista milyen hosszú volt instant, ahogy leszállt a csészealj. Én fel se iratkoztam, mert nem hiszem amúgy, hogy akkora value van abban, hogy 9 reg ráül egy rec playerre, és amúgy is undorodom az ilyen szintű vadászgatástól. Elfogadom, hogy ez mínusz EV, de van, ami többet ér a pénznél (erkölcs és őszinteség (ez most itt egyik se, tudom, de épp 5 lapos omahán karistoltam)). Szerintem, ha kipörgetjük rendesen hosszútávra, akkor egy sima értelmes asztal többet ér. Lehet, tévedek. Depends on stacks, stakes, meg hogy hány csík szippantódott fel a mark által.

 

Floorman-t továbbra se kellett kihívni soha az asztalainkhoz, így a döntéseikről semmit nem tudok elmondani. Másik asztalon voltak lightos helyzetek, azokat könnyen kezelte, de elég egyértelműek is voltak.
Levegő szempontjából azt hiszem, valamivel jobb a helyzet, mint egy éve volt, de most még nincsen igazán nyári meleg, szal lehet téves az érzés.

 

El kell, hogy mondjam, teljesen tisztességes bánásmódban részesítenek annak ellenére, hogy lehúzó (és szerintem fair) kritikákkal illettem a fejesüknek a magatartását. A kártyák jók, a zsetonok jók, az asztal jó. Keverőgép is van pár asztalon, az nem rossz, a dealerekre sincs semmi kifogásom.

  

Volt egy szuper pozitív élményem is. Otthagytam az egyik asztalon a telefonomat. Elmentem shoppingolni, mert hullagyár volt, és a sokadik boltba jöttem rá, hogy omg, nincs telefonom (btw a telefonomat se hagytam el soha, és "shoppingolni" se voltam 10+ éve). Félpánikban rohanok vissza a boltokba, nézem végig a helyeket, rongyolok a kocsihoz, hátha ott van meg minden, de semmi. Miközben futkorászok, vakarózok, hogy faszom, a sok szar mind, ami a telefonhoz van kötve, hogy a faszba fogom letiltatni, átrakatni majd másikra, az a rengeteg szar nyűg, ami majd jön vele. A pókernek is vége mára, mert ebben az állapotban nem ülhetek be játszani. Rémes volt. Visszamentem aztán a pókerterembe, és a floor/beléptetős csajszi (nem tudom, mi konkrétan a szerepe pontosan) előkapta pult alól, hogy "ezt keresed?". Megkönnyebbülés kőgörgetege hullott le a vállamról. Megkérdeztem, hogy meghívhatom-e valamire, de azt mondta nem kell. Nem győztem köszöngetni és kifejezni hálámat.

Poén, hogy utána aznap éjjel egy másik fickó is otthagyta a telóját az asztalon, miután kicashelt, pont mellettem ült, és kiszúrtam és a kasszánál utána kiabáltam.

 

Ami a játékosállományt illeti, az szerintem tragédia. Gyorsan leírom mit minek értek: reg az nekem itt egybe szó azokra is, akik jól játszanak (ebből van egy kevés) és azok is, akiket amúgy anno száraz betonnak neveztem el. Akik csak ülnek, várják a tutit és csak a helyet foglalják, és ilyen kb a 80-90%-a a reg állománynak. Olyan kegyetlenül szar a játékosállomány arány 100/200+, hogy esküszöm, egy random SH asztalon online több rec playert találsz. Tegnap a 4 belső asztalon (100/200-500/500+) több órán keresztül a 32-36 playerből nem volt egyetlen rec player sem! Legnagyobb tell erre, ha felnézel, hogy mindegyiknek tekereg a nyaka meg nézelődik, hogy hová lehetne átülni. Botrány volt. Amikor nyílt egy új asztal jött 2-3 új reg, és a többi asztalról is átült pár, és folytatódott ugyanaz. Volt, hogy beesett egy-egy rec ilyen 30 percre, de förtelem volt. Én ilyen kurva szar játékot nem láttam még soha élőbe. Mekkora az, hogy a missisipi walkot kap!? Többször?! "nagy" kassza csak úgy van, hogy pre megy a 3 betelgetés és sehogy máshogy, meg találkoznak a mosterek. Mikro fos az egész. Ezt a mezőnyt úgy lehetne jól explózni, ha játszanánk elég handet egymás ellen, mert akkor kijönnének a skill beli különbségek, mert van aki pre nem tud jól játszani, van aki post, de így kb amilyen slow a live play szerintem hosszútáv 1-2 évben mérendő ezek ellen minimum. Förtelem.

A másik ami halál, hogy amikor ilyen asztalok vannak ott hangulat sincs. A száraz beton azért száraz, mert annyira leszar mindent és annyira csak az "optimális játék" érdekli, hogy úgy gondolja abban több EV van, ha fülhallgatóval ül vagy valamit játszik a telóján mint, hogy oda figyelne a játékra, vagy csak simán beszélgetne, és kedvet hozna a rec playereknek a játékhoz, meg a maradáshoz. De ez már hosszútávú gondolkodást igényelne...

A másik a síri csenden kívül ami szokott lenni, amikor összeül egy reg rakat, akik ismerik egymást / csapattársak / egy backingbe kezdték / priviket szerveznek egymásnak / okosságokba utaznak közösen stb.... de annak meg az szokott lenni a jellemzője, hogy egy kicsit ilyen egymásra licitálgatós módon, olyan minőségben beszélgetnek egymással, hogy árad belőlük a kamu önbizalom és mellé olyan a téma amit csak ők értenek és amúgy se érdekel senkit, de azt legalább nagyon hangosan és / vagy látványosan teszik. Biztos van kivétel.

 

Viszont minden éremnek van két oldala, és jöjjön a fekete leves.

 

Fontos megjegyzés: A lentebb leírtakat külsős forrásokból, volt dolgozóktól és saját élmények és megfigyelés alapján tapasztaltam. Elbeszéléseket rögzítek csupán, volt külföldi és belföldi mindenféle osztóktól hallottakat. Semelyik a Dunapókerben dolgozó osztó nem panaszkodott a munkahelyére, nem beszélt a fizetéséről, vagy elégedetlenkedett a vezetőséggel kapcsolatban. (ehhez elég rájuk nézni, és látszik rajtuk.)

 

Ami miatt a legunszimpatikusabb a hely, és ez egyáltalán nem sajátja ennek a helynek, ez konkrétan itthon nyilvános termekben mindig így volt, bár azért több helyen engedték, hogy az osztók megvédjék magukat... az az, hogy az osztók senkiházi csicskaként vannak kezelve. Nem hozhatnak meg nagyon döntést se az asztalnál a floor nélkül. Ha valaki patkányul viselkedik velük, az osztónak el kell viselnie, nem lép közbe általában se játékos, se floor. Ha én közbeszólok, akkor utána én leszek a célpontja a játékos haragjának is, és utána még a floor is rám száll, hogy kötekedek (ez nem mostani példa, ez pár éve volt itt dunában is, és megtörtént több másik pókerteremben is idehaza és külföldön is több ízben). Kiálltam az osztók mellett a paraszt fasszopókkal szemben, és utána azoknak állt még feljebb és utána a floorok is rendszeresen engem támadtak be... emiatt nem tudok egyszerűen sok tisztelettel állni feléjük. A képviselt magatartásuk és a döntéseik után tudom csak megítélni őket szakmai oldalról, mert emberileg úgy se fogok, vagy akarok ítéletet mondani. A hülyék és kötekedők kedvéért aláhúztam a lényeget, mielőtt azt mondanák, hogy személyeskedek.

 

Igen, a felszínen megy a nagyon illedelmes, lágyhangú tettetés. Szép a ruha meg minden, de a küllem mögül azonnal felfénylik a valós irányelv. Ismétlem, ebben az egy hétben nem ért ilyen incidens, jópár éve volt ez, lehet, azóta ez máshogy lenne, bár azt látom, hogy az osztót akkor se védik meg, ha a pofájukba basszák a lapot. Láttam osztó fejet elvörösödni, öklöt kifehéredni és szerintem egy szellő választotta el attól, hogy felálljon, és a betonba döngölje a húgyagyú parasztot a dealer, teljesen jogosan (na ez eheti esemény volt pl).

Szóval nekem ez... a tettek mezején történő viselkedés sokkal többet elárul bárkiről, mint az, hogy hogyan tudja tettetni magát, meg megjátszani a szofisztikált, kifinomult, illedelmes emberkét, mert az lófasz. Mindig mondom "Actions speak louder than words" és ennyi. Ne papolj, cselekedj és meglátjuk ki vagy.

Külföldön ez úgy nézne ki, hogy ha egy játékos felemeli a hangját akkor a security, már riadó készültségben van, és megy arrafele, és ha a floor int egyet akkor pattintják is kifelé az embert. Na ilyenre nincs itt példa. A floorral is ordibálhat általában a játékos. Erre is láttam példát a héten.

 

És sajnos ugyanerről a tőről fakad a másik hatalmas kifogásom a hellyel kapcsolatban. Az, hogy az osztókat ezen felül méginkább csak használják. Bár igaz, osztóhiány van, és szarrá vannak dolgoztatva, mégis jó magyar mentalitás szerint úgy kezelik őket, mintha sorban állnának az utcán, hogy osztók lehessenek az emberek. Ez nem csak erre a cégre jellemző, úgy általában minden magyar cégre. Faterom is szembesült evvel, pedig ő elég specifikus szakszerelő. Az nem számít, hogyha a tapasztalt, vagy magukat valamire is tartó emberkék otthagyják őket, ők akkor is úgy tesznek, mintha megtehetnék, és az, hogy utána a szolgáltatás minősége drasztikusan csökken, őket nem igazán érdekli. Ez így van az OTP-nél is, meg a Helen Doronnál is és vélhetően itt is.

 

Tudtam mindig is, hogy éhbérért dolgoznak. Legjobb barátom osztó volt. Itthon is majd 10 évet, meg odakint is ugyan ennyit. Vágom kb kívülről-belülről az osztó létet, hogy mennyit keresnek, meg mi hogy megy. A fenti körülmények között ki az a magát valamire is tartó, nem teljesen kényszerhelyzetben lévő ember lenne az, aki elmegy osztónak idehaza egy ilyen helyre, ahol 99%, hogy szintén magyar céges szokás szerint nincsen senki bejelentve normálisan, keresnek 1200-1500/h és sokszor 12-16 órás műszakokat kell végig tolniuk, úgy hogy másnapra menniük kell vissza. Hát a mekiben többet keres, és nem küldik el őket a kurva anyjukba se annyiszor. Láttam a Zs-n keresztül, mikor együtt laktunk odakint, hogy mit művel ez az emberrel. 4 ilyen nap után a 2 nap szabad arra jó, hogy az egyiket átaludja, a másik első felében zombi legyen, aki lassan talpra áll, és a másik felében gyászolja, hogy holnap újra mennie kell. Szó szerint légiriadó volt Bécsben és azt hittem rongyolni kell a bunkerbe és próbáltam felkellteni, és mondta, hogy inkább megég az atomba, de fel nem kel az ágyból XD

 

Külföldön az a jó (régebben az is jobb volt), hogy ott legalább jól keresnek az osztók, idehaza meg még az sincs. Nem csoda, hogy aki egy kicsit is önálló, az megpróbál minél hamarabb privát játékokban elhelyezkedni, vagy szervezni, vagy itthagyni ezt a dolgot. Sajnos azonban sokan itt ragadnak. Rengeteg leépült, gambling addict-é váló osztót láttam végig menetelni a bedőlés újtán. Kurva nagy zsákutca ez a munka. Külföldön legalább meg tudod csinálni, hogy összehúzod magad, és 3-5 év alatt összeszedsz annyit, hogy utána hazajössz, és kurva jól elvagy. Itthon kihajtod a beled, és ha albérletben laksz, akkor kb a létfenntartásod minimumát épp, hogy el tudod érni, miközben emberileg semmibe vesz a kuncsaftkör jelentős része, napi szinten olyan atrocitásokat kell elviselned, amit egy kiállásos ember a második beszólás után felállással, vagy vérpárbajjal méltatna. Lehet ez a rendszer része amúgy. Ha bele kell, hogy törődjenek abba, hogy így bánhatnak velük, mint munkaköri leírás, akkor utána bele fognak törődni könnyebben abba is, hogy nincsen semmi autonómiájuk az asztaloknál játékirányítás szempontjából se, akkor elfogadják a nevetségesen alacsony fizetést, a kiszámíthatatlan és nevetségesen hosszú munkaórákat is és az összes többi szart, amit inkább le se írok. Egyszerűen feldarálja az életét az embernek ez.

 

Szívből kívánom minden osztónak, hogy csinálja, amíg érzi, hogy szükséges, de amint teheti, lépjen tovább valami olyan dologba, aminek a mentén lát egy olyan jövőt, amiben el tudja magát képzelni 50-60 évesen is, vagy amiben lát fantáziát és szenvedélyt, valamit amit építhet és ne az árokparton, vagy egy albiban kössön ki fél alkesz, fél szerencsejáték függőként, aki már csak 1 lépésre van a valódi és teljes nincstelenségtől.

 

Edit: Miután megírtam ezt a bejegyzést fél hétre rá változás állt be. A napokban történni fog / történt jelentős béremelés az osztók körében, így a fairség azt követeli meg, hogy ezt leírjam. A fentebb írtak fizetésre vonatkozó része így csak 2022 március végéig érvényesek. Megjegyzem, hogy mindenkép örülök ennek a fejleménynek, ismét csak plusz pontot tudok emiatt felírni a Duna pókernek a fejlődés újtán és gratulálni az osztóknak akik kiharcolták ezt.

A körülményeiken ez nem fog változtatni, de legalább normálisabb pénzt fognak kapni érte. Remélem, hogy a Duna póker a továbbiakban is ilyen szép ütemben fejlődik, és akkor lehet eljöhet egy második arany póker korszak.

Egy pár építő jellegű kritikát, vagy ötletet bedobnék még a végére, hogy a pozitívságtól már elviselhetetlen mázban ússzon az egész post

Szerintem be kellene vezetniük azt, hogy van egy fő asztal egy téten és a másik ugyan olyan asztal "must move". Ez 100/200+ tétre érvényes igazán, 50/100-al ez úgy nézne ki, hogy 2 fő asztal és a többi must move (attól függően, hogy mennyi fut). 
A must move asztalok, gyarkolatilag a tápláló rugói a fő asztalnak. A "várólista" a fő asztalra, csak játszanak az emberek, nincs opció ott maradni, ha rajtad a sor. Be kell ülnöd a főjátékba, vagy kiszállni arról a tétről az estére. Ez több okból is előnyös. Egyrészt lesz mindig egy egészséges asztal, amin megy a játék végig és épülnek a stackek. Másrészt, nem lesz tolongás a várólistán illetve nem lesz ilyen ide-oda átüldögélés, ha beesik egy hal, nem robban fel egy, vagy mindkét asztal, mert a hal is be fog kerülni a főasztalra. Mindenki tudná, hogy előbb utóbb át kell ülnie....nem is tudom, hogy mondjam, nem ilyen tolongós erőlködős szarság lenne, hanem letisztult menetrend és szabály (tom, még elképzelni is hihetetlen).

A másik, amit lehet be kellene vezetniük, hogy legyen normális cap az asztalokon. Ha törvényileg 500/500 a teteje oké, az legyen uncapped, de legyen már elég 500BB buy-in-nek. Akkor 50k 50/100-ra és 100k 100/200-ra megfelel. Ez bőven jó mindenkinek, az egyetlen csoport akiket ez zavarna, azok a regek, akik váltogatnak mindig annyit, hogy legyen előttük annyi mint a fish-nek, hogy egy partiba le tudják vágni. Ezt nem kell senkinek magyarázni szerintem, hogy miért rossz a pókerteremnek, és úgy általában a póker ökoszisztémájának. Durván bum-huntolhatóvá válik különben a játék. 

Mutatom példával: Van egy 50/100 as játék, ahol szállnak befele a buy-inek és nőnek a stackek. Az asztal átvált 100/200-ra, a 150 reg mind felfigyel erre, megnézik a stackeket, keresik a fish-t és ha megtalálják, iratkoznak felfele a várólistára (már jó szűrő lenne itt a must move), és vásárolják be magukat akár 4-500k-ért egy 100/200-as asztalra...amit aztán úgy tesznek mégjátszhatatlanabbá, hogy eröltetik a nagy méretű missisipi-t meg kötelező missi-t akarnak rakatni mindenkivel, és máris 5x akkora a tét, mint 5 perce volt, és a fish meg teljesen védtelen ezzel szemben, és legtöbbször aki nyerőbe van, és nem regulár, az ilyen spotba fogja magát és megugrik a faszba. Nem véletlen jelenség az, hogy asztal tét váltásnál, fél órán belül megszünik a játék. Aki pluszba volt sokszor, az elhúzza a csíkot, főleg ha látja, hogy jönnek vadászni rá.
Ha ettől sikerülne megszabadulni, normalizálódnának a limitek, mellette a legnagyobb játékok megmaradnának legnagyobbnak, és nem random lenne, hogy egy 100/200-as asztal az valójában ilyen fedett 500/1000...vagy még nagyobb.

Nincsenek megjegyzések: