2019. augusztus 3., szombat

State of Poker (2019)

Huhh. Vissza néztem a blogba, hogy írtam e hasonló címet, de nem, és kidobott egy 2008-as bejegyzést angol irodalomrol amin 1100 megtekintés volt :D:D WTF. (Solitary reaper)

Szóval a siralmas helyzete a magyar (nem csak magyar btw) pókernek.

Ez a szituáció már akkor megfigyelhető volt amikor Bécsben túrtam az ipart, hogy rengeteg, kis pénzes szarzsák ül az asztalnál és mellette rengeteg feszes szarzsák is, és sokszor a kettő egy és ugyan az, szal el lehet mondani, hogy azok az emberek "ten pounds of shit in a five pound bag" :D (Wolfeinsten 2)

Szóval az van, hogy magyarországon könnyen elérhetővé tették a pókert. Elsőre ez tök jól hangzik több ember, több lehetőség a nyerésre nem? WRONG!

Az igaz, hogy avval, hogy 50/100 on is megy játé 5k beülőkkel, sokkal sokkal többen játszanak, és az is igaz, hogy a játékos minőség sokkal gyengébb, de ezáltal a kultúrája és az iratlan szabályai is megsemmisültek a játéknak méghozzá a következő képpen.

Régebben több pénz kellett. A legkisebb játék 100/200 volt, és bár be lehetett ülni 10k-val általában minimum 20-al ültek le az emberek. Ez 10 évvel ezelőtt több pénz volt jóval mint most. Ezen felül akinek akkor volt annyi pénze, annak általában volt több is, és rá tudott váltani még. Tehát ha elindult egy asztal, mindig egyre mélyebb lett, ami szerintem a póker tudás faktorát kiemeli.

Namost, avval, hogy Józsi a kocsmából....meg kibaszott Bajusz....be tud ülni a semmi pénzével, és várni az AA-t, a játék korcsosult. Elkezdenek ezek az emberek minimum beülővel játszani, ha dupláznak azonnal felállnak másik asztalhoz, hogy, nehogy kockáztassák a pénzüket. Ez egy a játékot totálisan megölő folyamat.

Egy érdekes kitérő. Amit a mai napig azt hiszem nem ért meg senki, akinek póker terme van, hogy ezek az Ottó bá-k, meg Bajuszok, ezek kurvára nem generálnak se játékot és ezáltal réket se. Ez azt jelenti, hogy jól néz ki, hogy 3 asztalon megy egyszerre a játék a teremben, de ha megnézed a játék színvonalát ráébredsz, hogy szart sem ér.

A megoldás erre szerintem az lett volna, hogy nem az Ottó báéknak nyalják ki a seggét, mert minden nap ott ülnek 6 órát és generálnak óránként avg 200FT-ot a háznak, hanem azokra a playerekre kellett volna fókuszálni mint amilyen én is voltam anno meg az összes nagyobb pénzes rendszeresen játszó ember. Akik össze szedik a playereket nagyobb tétre, akik generálják a játékot, és duzzasztják a kasszát, akik miatt lejönnek játszani a gamblerek, merthogy....

Mert hogy beszéltem rengeteg gamblerrel, akik szórakozásból járNÁNAK le, de amikor meglátják ezeket az arcokat sarkon fordulnak és vissza se néznek. Ez persze nem ilyen látványos, mert csak simán egyre kevesebb kedvük lesz játszani, nem maradnak annyit, nem jönnek le olyan sűrűn, aztán tipikusan az szokott lenni, hogy felhagynak a CG-vel és turnizni mennek inkább, mert ott legalább van izgalom. És a lényeg, hogy ezek a "száraz betonok" elveszik a kedvét is a játszani vágyó embereknek és kiölik teljesen az izgalmat is a játékból, mert soha nem vállalnának be egy 50-50 all int, pedig az izgalmas és hangulat és érzelem keltő, és ettől mint van vér a játékban, és érdeklődéssel fognak beülni a playerek. Ez volt 10 éve. Ez nincs már 5 éve legalább.

Na és ezek a száraz betonok gombaként elszaporodtak. Meg lehet nézni bármelyik póker teremben az asztalokat, hogy kik és milyen játékkal ülnek ott. Szánalmas.
Két párral úgy félnek, mint ha ász magas lenne, ha meg nut-s van náluk, vagy csekkelik végig nagy okosan, vagy végig potolják és a táblát kiteszik a nyakukba, hogy "nut-s om van b+"
Ez minden helyen aztán lecsökkentette az érdeklődést a játék iránt. A legtöbb játék szenvedéllyel és pénzel rendelkező ember megteremtette a saját kis körét a kártyatermeken kívül ahol eljátszogatnak. (én már anno is ilyen helyekre is jártam nagy üzemben, de most hogy nem foglalkozok evvel, nem vesztegetem az időmet, hogy ilyen helyeket felkutassak és bejussak)

Szóval rohadt a játék, és ezt érezte a ház is, és mit csinált nagyon okosan. Megduplázta a réket bazdmeg. Tehát elvette az egyetlen indokot azoktól akik evvel kicsit is komolyabban akartak foglalkozni (és akik szerintem a hátgerincét képzik minden kártyateremnek), a legkisebb vágyat is, hogy játszanak, mert matematikailag legyőzhetetlen a 10%-os rék, fucking short stack Texas Hold'em-ben, ahol ráadásul 4-5k a cap a rake-en ami totál out of this fucking world. Legyőzhetetlen! Literally nem tudsz nyerni hosszú távon, még akkor se ha majdnem mindig előről teszed be!

Persze a házat, ez nem érdekelte, mert mint minden corporation, mindent félredobnak a rövid távú nyereség érdekében. Az lényegtelen, hogy evvel egy hatalmas romlásba taszítják az egész póker világot. Ez nem csak Mo-n van így hanem máshol is ugyan ez volt, valszeg onnan vették a magyarok is, vagy csak ugyan arra a kapzsi konklúzióra jutottak....online világban is megvolt ennek a szinonímája. 5 évvel előre calloltam, hogy baj lesz, és mikor már rég nem játszottam, akkor láttam kezdeményezéseket a ház oldaláról azokkal a megoldásokkal, amiket én előre jósolgattam, hogy probléma lesz, és hogyan kellene kezelni és megszüntettni. But what do i know, én csak egy függő vagyok.

Szóval maradnak a kis pénzes lúzerek, akik soha nem fognak pluszt termelni de mi van ha mégis....

És itt jön be a képbe a Jackpot. ... Mert ugye nem elég a 10%-os rék (meg külföldön a kötelező jattolás) mellé van még jack pot rake is a sima rake en felül. Ez arra jó, hogy akik a teremben élnek és betonkodnak, még degeneráltabban játszák meg a lapjaikat, mert "hátha bad beat lesz" vagy "hátha royale lesz" Mert több misit ér, és mennek rá, és amikor nyer valaki arról beszél az egész terem hetekig. És megteremtették a répát a bot végén....ez faszul hangzik magyarul, the carrot on the stick, amit üldözhet a marha, de sose éri el, viszont mindenki azért sóvárog.

Voila:






Ez a póker Mo-n is meg osztrákban is. A ház jól jár (amíg ki nem halnak) a többi meg egy idióta, ha oda jár. Ennyi.

Nem tudom, hogy ezt vissza lehet-e fordítani. Biztos nem 5 éven belül, és igazából amíg a trendet az egyetlen igazán sikeres póker terem diktálja addig az összes kis wannabe kártyaterem ezt másolgatja, tovább proliferálva ezt a retkes effektet, és egy végtelen örvénybe kerülünk, ami lefelé tart, amíg van kit kiszipkázni. Persze a tulajt ez nem érdekli, mert addigra már végtelen pénze lesz, a többiek meg megdögölhetnek. Na kb ugyan ez a mentalitás, amikor haszonért írtják az esőerdőt, meg égetik az olajat stb stb stb...

Rohadtul örülök, hogy már nem erre kell támaszkodjak, hogy fenn tartsam magam, de valahol nagyon fáj a szívemnek a tény, hogy ilyen züllött lett ez az igazán ígéretes dolog....eeehhhh. Fáááj.

Most vissza emlékeztem azokra az időkre, amikor egy pókerteremben, volt 15 verseny asztal, ami minden nap fullon ment, és mellette meg volt 5-6 cash game asztal ami szintén ment ezerrel, és válogatni lehetett, hogy hová ülj be. Ma meg örülsz, ha találsz egy félértelmes asztalt, ahová van esetleg esély beülni, ha megy éppen cash game aznap este. Szááánalmas. És mint pókerben, lehet mindig mást hibáztatni érte, mondhatják a tulajok, hogy "nincs igény már a pókerre" "mindenkinek kevés a pénze" de ez mind lószar bullshit, és mint mindig az ördög a részletek között bújik meg, és totálisan levezethető, hogy miért szar az egész.

Gondolom az állam se könnyíti meg btw, de akkor se hiszem el, hogy csak így lehet, amikor volt már példa másra is!