2020. február 10., hétfő

Fuck (elburjánzott) Kapitalizmus: Válasz egy kommentre

Ez egy válasz lesz pár komment oda-visszára. Túl hosszú lenne a kommenthez. Belinkelem a komment oldalt amiről szó van, a topic az előző post az áldemokrácia.

A post:
https://gizdalord-theflop.blogspot.com/2020/02/aldemokracia.html



A komment rész (a postnál alul látható btw) Enélkül nincs sok értelme a postomnak szal read it.

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6913450844687773798&postID=3999867905992714027&page=1&token=1581290649973

És akkor a hosszabb válasz amit írtam:

Részleteiben válaszolok témánként ismét.

Ált isk / ovoda: Az a baj, hogy ez a kijelentésed

"hogy az átlagos szolgáltatás fos. Azt gondolom, hogy ha ugyanezeknek az embereknek több pénzt adnának, akkor se lennének jobbak "

teljesen megalapozatlan. Nem azt mondom, hogy nem lehetne így, azt mondom, hogy csupán a vágyadat vetíted ki vele, mert semmi alapja nincsen.

Szerintem ha valami ami az ALAPJÁT képzi az egész társadalmunknak (gyerek oktatás) azt jobban kéne minőségellenőrizni. Az valóban úgy van, hogy azért szarnak bele, mert fost se kapnak érte. Viszont nem is várható el sokkal több ennyiért ezt is megragadtad, kivéve ha önfeláldozó lélek vagy, aki a semmiért is megteszi, ezt is tök jól leírtad.

A megoldás amit javasolsz, az, hogy privatizálni kell és az majd megoldja. Evvel az a baj, hogy megint ott vagyunk mint amerikában az egeszseguggyel. Akinek nincs penze az dogoljon meg. Es az oktatas ilyen alap szintjén ez szó szerint végzetesen társadalombomlasztó hatású lenne. Arról nem is beszélve, hogy az olajcég által szponzorált suli azt tanítaná, hogy az olaj égetés az milyen fasza. Ja várjál ez már realitás:


A megoldás inkább az lenne, hogy 1 megfizetik az ott dolgozókat, 2 rendes quality kontrolt tartanak, mint bármilyen más munkahelyen....ráadásul a világon kb itt a legfontosabb, hogy a quality az magas legyen for fucks sake. Ez a retkes alapja mindennek! Jelenleg az egyetlen fizetesre hatassal levo tenyezo az allami tanaroknal, hogy hány éve tolja. És believe you me, baromi faraszto mikozben korrepetalok javítani a 55+ éves tanar 30+ éves fasz jegyzeteit amit a mai napig "tanít" (mondja hogy masoljak le a fuzetbe a vetitorol)

Orvos:
Az a baj, hogy annyira elvakított már a kapitalizmus által generált fogyasztói társadalomnak szolgáltatott marketing hipnózis, hogy nem veszed észre milyen kurva szar az egész gondolat menet még elvi síkon is. Te nem problémát oldasz meg, hanem két rossz közül akarsz választani. Nem megoldást kínálsz, hanem különösebb alátámasztás nélkül megállapítod, hogy lop az állam, lop a cég, de a cég többet ad érte.
A megoldás itt az volna, hogy arra legyen felhasználva a pénz amire beszedik. Ha ezt az alapdolgot nem sikerül megvalósítani, akkor teljesen mind1 milyen fajta megoldást választunk. Ha a megoldásra szánt eszközöket ellopkodják soha nem lesz megoldás. Tehát nem azt kell csinálni, hogy oda adni a cégeknek, hogy had lopják ők szét az embereket, hanem az eszközöket kell eljuttatni a nekik szánt helyre. A rendszer ami van jó, a végrehajtás a korrupt. A te alternatívád pedig alapjába véve romlott és soha nem is lehetne jó. Mert az a default, hogy a CEO-nak jachtjai vannak, mert természetes, hogy ők lenyúlnak
Gyk úgy akarod megváltani a rendszer hibáját, hogy egy ugyan annyira selejteset teszel be a helyére, csak ott már a javítás kérdését is elsikkasztották, mert "hát a kapitalizmus már csak ilyen. A tetejéről szétszipkázzák" Halál dark amit írsz és asszem nem is látod. Ha a te megoldásod lenne érvényben a párbeszéd is megszünne arról, hogy ezt meg lehessen változtatni, mert ez itt már nem hiba, hanem a rendszer szerves része. Are you kidding me?!

A tb elméletben (és régebbi gyakorlatban is) egy ezerszer jobban mukodo es felhasznalo barat dolog, mint a for profit biztosítás. A TB mukodott es mukodne, a for profit biztositas egyetlen celja, hogy tobb penzt szedjen be mint amennyit szolgaltat, meghozza rengeteggel, mert abbol lesz a haszon a jacht meg a villák. A TB pedig nem hasznot keres, hanem x megy be x megy ki a rászorulóknak es ettol a nepemnek jobb lesz. En vagyok az allam, akkor vagyok egeszseges ha minden fogaskerekem az. Vágod? A TB profitja nem közvetlen $, hanem ha a társadalom működik boldogabbak és egészségesebbek az emberek es ennek a mellékhatása az hogy a GDP is jobban pörög, ami neked annyira fontos.

Az hogy egyre tobb a magan szarsag az nem azt jelenti hogy az jó. A magan orvos a rákja az egészségügynek, és akkor bukkan fel amikor az állam hanyagolni kezdi ezt a funkcióját, és helyette elburjánznik a kapitalista "megoldás" a problémára, aztán jön a pénzes lobbi, hogy véletlenül se kerüljön TB támogatás alá, vagy kerüljön épp leépítésre az ez meg az, hogy az továbbra is magánkézen maradhasson. Ez se fantazmagória, hanem tény, hogy így működik. Ha Mo-n véletlen nem is, amcsiba bizonyítottan. (price fixing)

A tb ugyan úgy adó. Kötelező befizetni. Csak az államnak is meg van kötve a keze, hogy mire költheti, és nem Általános Fogyasztói adó, hanem egyészségbiztosítási. Be kell fizetni az államnak és kötelező, amit közjóra használnak = Adó

Nem is értem, ha nem vagy tisztában az USA-s cuccokkal akkor miért veszeketsz róla XD

Leírok pár dolgot akkor némelyikhez forrást is.

1. Meghal évente 45000 ember mert nincs pénze kifizetni a kurvára túlárazott biztosítást.
Harward study 2018: 


2. Mivel törvénybe van foglalva, hogy az állam nem "alkudozhat" az árakról ezért bármennyit elkérhetnek bármire.
Keress rá bármilyen "ridiculous hospital bill"-re gugliba hogy ízelítőt kapjál. Rosszul lesz a fickó napszúrás, kijnnek hozzá, megjavul a légkondis kocsiban, de azért beviszik 3 óra teszt, megmondjak hogy all is good, kiengedik. A számlája az átlag ÉVES kereset 25%-a!! Vagyis 3 havi fizetés!!

3. Mivel nincs tárgyaló ereje a kormánynak ezért az ilyen szalagcímek "közel 900%-os áremelkedés, egy a másik 3400 közül csak idén 2019-ben"

és ez még relatív moderált. Van amikor ennél sokkal rémesebb.

4. Ebből fakad a gyógyszerturizmus. Aki teheti kanadába megy ugyan azért meg mexikóba. De volt valami ilyen is, hogy az átlag hip replacement amcsiba 40k. Spanyolban 7k. Tehát elmehetek spanyolba csípőprotézisért, két évig ott élek, megtanulok spanyolul, futok a bikákkal megtaposnak, kicseréltetem újból a csípőm és hazarepülök. Jó ez egy netes meme de megragadja az eszenciáját.

5. Itt egy könnyen emészthető videó. Emlékezz, hogy ez UK polgárokkal készült ahol szintén nem olcsó a magyar viszonylathoz képest és sokkal többet is keresnek:



6. Nem fizetnek mindent. Ahogy írtam. Ha te a TBvel bekerülsz, a végén kijössz és 0-t fizettél. Amicsiba a biztosításod ellenére is tízmilliókat verhetnek rád, mert a biztosító csak egy részét állja, arról nem is beszélve, amikor olyanokért kapsz 0 támogatást mert kitalálnak valami kizáró okot, amire szakosodott embereik vannak! "Biztosítás". More like biztos hogy megbaszunk.

7. Biztosítási zónák. Ha van biztosításod nem mehetsz akárhova, csak bizonyos dokikhoz és kórházakba akikkel a biztosítód által te szerződve vagy. Ha másik államba leszel beteg és szorulsz ellátásra ismét megbaszhatod az anyádat.

8. Nem értem, hogy hogyan lehet magyarországon ugyan annyi a halálozási arány abból kifolyólag, hogy nincs biztosításod, mert ha jól tudom anélkül is elláttak egészen mostanáig. Honnan jön ez a szám és mit jelent? Nincs munkája, se 8k-ja havonta fizetni es ezert 1500 ember hal meg évente itthon?

9. Medical Bankruptcy. Ezt magyarországon nem ismeri senki, mert nem kerulsz korhazba, hogy aztan kuldjenek neked egy 20 milliós számlát. Erről nem is beszéltem. Évente kb 1 millió amcsi megy csődbe és lesz fizetésképtelen kórházi számlák miatt. Ezek azok akiken hitel se segít már. Ez is rengeteg. 60% körül van a magánszeméylek csődbemenésének aránya emiatt.

https://www.thebalance.com/medical-bankruptcy-statistics-4154729

10. az összes horror story amire ha rákeresel kidobja. Többet már nem linkelek.

Ennyi jutott most hirtelen eszembe. De tudom ajánlani kedvenc host-odat a Kyle-t aki ott él sokkal részletesebben tud beszámolni róla.

Amikor szocialista országozol akkor mire gondolsz amugy? Mert a TB az egy szocialista rendszer....bár úgy látom te a szocit szitok szónak használod, pedig csak olyan téren ellentéte a kapitalizmusnak, hogy nem azért van hogy $-t termeljen, hanem hogy az embereken segítsen. Amint írtam ilyen szoci rendszer az egyeszsegugy, az oktatás, a tuzoltosag meg a rendorseg is tobbek kozott. A közjót szolgálja és nem haszonért. Rémes koncepció! Olyan nagy baj ez? Mi az alternatívad ezekben a szektorokban?

Az egeszseg ugy az eu-ban pedig a világon a legjobb. Nem Mo-n de nyugatra. A legeslegjobb a világon hollandiában van, ami pont nem TB, de nem is nyílt piac, hanem a kettő között amit erősen szabályoz az állam (szoci módra)

Megértem a frusztrációdat a személyes élményed miatt. Teljesen érthető, de ez nem a rendszer hibáját mutatja, csak a működését. Ugyan az. Understaffed underpayed underequipped workforce nem tudja tartani a workload-ot. Kevesebb a mentő mint a beteg.

"volt egy bejegyzésed korábban, ami szerint a hosszútávon menthetetlen eseteket hagynád meghalni, tehát neked még ez se okvetlen. "

Az egy érvelés volt. Fontos hogy csak azért mert egy vitában elfoglalsz egy oldalt nem azt jelenti, hogy egyetértesz azzal. Ezt nagyon világosan leszögeztem a két post egyikének a legelején. És nem a társadalomba integrált emberekrol volt szó ha jól emlékszem hanem életképtelennek született dolgokról. Ez is baromi nagy különbség.

"Alapvetően, ami állami, az rosszabbul működik, mint ami piaci, véleményem szerint. Az állam mindig és mindeütt ilyen, mert emberek működtetik, akik a saját hasznukat keresik és szeretnének három házat összehozni maguknak "

A cégek is...
Ehhez kellenének azért pillérek. Mert ahogy fentebb is írtam ez az alap elve a kapitalista for profit dolognak és ott ez csak azért nem tűnik hibának mert alapvető rendszerelemnek véled. Ez ugyan így van a for profitban is, és az államban pedig sokszor (főleg itthon) de nem mindig, és ebben a formában javítható a kapitalistában nem....vagy csak állami szabályozással. Tehát állam nélkül sehogy.

Érdekelne továbbá, hogy mi alapján döntenéd el hogy mi állami és mi nem és miért, meg azt is, hogy akkor az szerinted hogyan működne, mert én mondtam már rengeteg példát a nem állami cuccra és az összesnek az a lényege, hogy akinek van dellája az jól jár az összes többi meg sokkal szarabbul. Ilyen a fizetős eü, meg a fizetős suli is. És abból meg fking személyes tapasztalatom van mert olyanban dolgozom én is.

Marha fasza amit csinálunk és szomorú, hogy csak milliomos gyerekeket tanítunk. A buborékban élve tök jó mert csak happyness-t látsz meg fejlődést, de azt csak azért, mert vak vagyok és érintetlen azokkal akiknek nincs esélyük $$$ ilyenre.

A bizonyíték arra, hogy nem a nagy pharma cégek készítik a cuccot, hanem felvásárolják a pattenteket. És ami a java az egyetemekről jön, az public funded cucc. Az egyetemisták researchelik a big pharma megveszi, rányomja a trade markot és eladja 5000% os haszonnal.
"The majority (81%) of other products were discovered and initially developed by third parties.  "


A Bernizésről.

Az a baj, hogy fogalomzavarban vagy és te magad is írod h fingod sincs h mi az a szocial democrat és zárójelbe rakod a demokratát és úgy kezeled, hogy szocialista. Semmi értelme csak megint az agendádat erősíted vele tények nélkül :/

Nem tudom miért jössz venezuelával még mindig. Ha jól értem azért mert ott szocializmus van és szerinted a Bernie is szocializmust akar. Nem tudom honnan veszed ezt. Literally minden debate-ben evvel támadják és mindig elmondja, hogy Szociál Demokrata (de lehetne Demokratikus szocialista is) ami azt jelenti röviden, hogy nem enged versenypiacot csinálni a fentebb említettekből. Eü, oktatás, rendőr, túzoltó. Ennyi. Ez geci messze vana szocializmustól.

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_democracy

Emellett még harcol azért, hogy a minimálbér élhető legyen (legyen pénzed rezsire és ételre) mert ez sincs nagyon. Ezért is gecire utálják és ha jól érzékelem ez neked sem tetszik. Nem tom, ha valaki 8 órát dolgozik legyen már annyi pénze b+ hogy az élethez kötelező dolgokat meg tudja magának fizetni. Ez lenne a bare fucking MINIMUM!!!

Kivi lennék honnan szeded a miszinformációidat róla, és hogy mi másban vagy még félrevezetve a dologgal kapcsolatban.

A szocializmusrol meg annyit, hogy a kapitalizmus az ellenségének tartja. Irán 1953. Államosítani akarta a vezető az olajat, hogy a nép szedje a hasznát. Ez gecire nem tetszett az amcsi es britt cégeknek, mert kruvára kellett nekik az olaj hogy ők szedjék a hasznot belőle. Akkoriban még nem mentek nyíltan az olajra rá katonákkal mint most:




...hanem akkor még rejtettebben csinálták és coup-t szerveztek a titkosügynökségeikkel, és kibaszták a fickót és a helyére ültették a saját bábjukat, hogy megkaphassák az olajat. Ez nem teória, ez történelem. Nem vita kérdése.

Szal here is your great capitalism. Ahol az ember élet kurvára nem számít, mert csak a tőke számít. Ezért geci nagy biznisz a háború, mert milliárd dollárokat lehet elszórni bombákra az adófizetők pénzéből, és ott is mint az egészségügyben, egy doboz kóláért kb 50-100 dolcsit számolnak fel.
Ezért van amerika háborúban aktívan 7 országgal, ezért van az, hogy fegyvereket és már katonákat is adnak el a szaudi terrorista uralkodónak és ezért van az hogy a fegyver lobbisok annyi pénzt költenek a politikusaikra. És így teremtődik meg az általam már említett oligarhia. Ahol a kormány nem a népet hanem a tőkét képviseli.

Fuck that!!!

Jah a nemzetközi trade deal-ekről ne is beszéljük. Gyerekmunkás a bányában meg a fillérekért napi 14-16 órát dolgozó kínai rabszolgákról, amin kb minden kereskedő próbál meggazdagoni aki onnan importál vagy ott gyárt és szállíttat. De ebbe most már nem mennék bele.