2019. június 10., hétfő

Komment Keret

Előszó: Komment jött a missiön statementes "Kedves bárki aki ezt olvassa" című bejegyzéshez, és értelmesen kifejtett király cucc volt, amire elkezdtem reagálni, de olyan hosszú lett, hogy inkább ide írom. Asszem az a legjobb ha ide be is másolom talán a kommentet, és akkor nem kell keresgélni senkinek. Úgy is névtelen. A célom itt nem az, hogy "lemossam" vagy "jól megaszongyam" hanem csupán a gondolatokra reagálnék a gondolataimmal. Teljes tiszteletben gondolva az írójára.

Annyit még, hogy rengeteget törtem magam azon, hogy ha vajon csak így bemásolom ezt meg minden, akkor ez vajon jó dolog-e, mert majd ez elveszi bárkinek is a kedvét, hogy csak így kiteszem és reagálok rá, de végül úgy döntöttem, hogy csak azért írhatják, hogy reagáljanak rá, és publikálták a gondolataikat, ezért tán csak nem tré, de ha az lenne írjátok meg kifejtve rendesen.

Itt a komment aztán a reakcióm:

Szia, nekem nincsen bajom a megfogalmazásoddal, a csúnya beszéd zavar, de ez magánügy. Amiért felháborodtál, az teljesen megértem, mert nem értették meg, hogy miért kérdezed. Valahogy annyira ebben élnek, hogy nekik már furcsa maga a kérdés is és sajnos személyeskedésnek vették. Ha az ember egy munkahelyen dolgozik, akkor alkalmazkodik az ott elvárttakkal vagy lelép, ha nem tud azonosulni semmivel. Az egész életünk erről szól, hogy vagy azonosulunk valamivel és akkor részesei leszünk az adott csoportnak vagy nem tudunk és elmegyünk, mert azt a közösséget (tök mindegy mennyien vannak benne) nem tudjuk megváltoztatni. Csak magunkat tudjuk. Aztán ez vagy hatással van más(ok)ra vagy sem. Nekem van közgazdász ismerősöm és amit felhozott a vegán video az állattartásról, feldolgozásról igaznak véli, előbb-utóbb bajban lesz az emberiség az állandó növekedéstől. Leginkább a mértékletességről kellene szóljon az életünk. Nemcsak evéssel kapcsolatban, hanem mindennel kapcsolatban. 

Szerintem is szomorú, hogy nem lehet kultúráltan véleményt nyilvánítani, mert rögtön támadásnak, személyeskedésnek vélik az emberek. Ehhez bizony fel kell nőni. A másik, ami eszembe jutott, hogy mivel valaki valamit képvisel, nem is nagyon nyilatkozhat mást vagy ezzel ellentéteset, hiszen akkor nem tudja képviselni, amit képvisel. :) Remélem ez érthető, kicsit faramucin fogalmaztam. Én például soha nem tudnék tukmálós munkát végezni, mert ha nem értek egyet az egész koncepcióval, nem tudok hiteles lenni. Ráadásul én sem szeretem, ha tuknálnak, mert azt gondolom valami vackot próbálnak rám sózni horror áron. Gyanús lesz és menekülök. :) Szóval megértheted az ő hozzáállásukat is. Én értem, elfogadom, nem próbálom őket megváltozatni, amikor kell igazodom, évente egyszer a konferencián vagy máskor, ha szükség van rá, de nem csinálok belőle problémát. Ők olyanok, én ilyen vagyok, amikor a munka megkívánja alkalmazkodom. Ők nem válnak olyanná, mint én, én sem válok olyanná, mint ők. De a munkám igyekszem az ő kereteik között a leghatékonyabban végezni, mert erre szerződtem, elfogadtam, mikor ismertették, hogy ez mivel jár. Ha nem tetszik, akkor bármikor elmehetek a megbeszéltek(szerződés) szerint. 



Üdv

Elősször is köszi, hogy vetted az energiát, hogy írtál ilyen szépen kifejtett értelmeset. Válaszolgatni próbálok a pontokra itt, hogy kifejtsem mi miert van. Nem feltételnül, hogy meggyőzzelek, csak a better udnerstanding kedvéért.

Csúnya beszéd. Ez sajna az a részem amit sokan nem csípolnak, viszont remek szűrő rendszer az egysejtűek ellen, mert aki annyira 1D-s véglény hogy a mondanivaló lényege irreleváns, ha számára nem megfelelően van prezentálva, hogy az ilyen emberrel amúgy is jobb nem érintkeznem. Ez az egyes számú szerepe. (és egyben a válasz is arra, hogy miért nem lennék jó kufár (legyen az iskolavezető, vagy bármilyen bolt tulaj). ... (mert nem bírom a faszkalapokat, hiába van pénzük és rontanám sajét bizniszemet)
A kettes pedig az, hogy szerintem lehet valami rossz, és valami szar is, sőt kurva szar is és nem fedi a "nagyon rossz" ezeket. Én úgy gondolom hogy a káromkodásnak is meg van a helye, mert kulonben nem letezne. Boviti az ember szotarat hogy kifejezze sajat gondolatait vagy érzéseit.

Szóval munkahely. A munkahelyem az az iskola ahol dolgozom, az a része egy nagyobb dolognak ugye, de a munkahelyem az maga az iskola. Munkaviszonyom is csak a suli tulajjal van! Annak megannyi szabalyat a helyi iskola vezető határozza meg. "így beszélj a szülőkkel" "Ez és ez legyen a menete ha valaki problémázik" etc...
Nem gondolom, hogy ezen felül random a társasághoz még tartozó embereknek a random nézeteihez kellene igazodnia bárkinek is, és leírom miért:

Ha ezt a kérdést még nagyobbra levetíted, bár nem kell nagyon nagyobbra. Ha dolgozol mondjuk...mittom én a google-nél. Na most ha a google CEO-ja vegán, akkor mostantól minden membernek és embernek (jó elírás lett a member XD) felelőssége lenne, valahogyan igazodni a CEO-hoz? Mondjuk ha az éppen vegán?

Most itt tovább fogom fejtegetni ezt, nem kötekedésből, hanem, hogy bemutassam a gondolatmenet hibáját.

Tehát googlenel vagy egy beosztott, van 4 felettesedd legalabb. A legteteje mondjuk abortusz ellenes. Akkor neked is annak kell lenni mert simulni kell a falkához? De mondjuk , hogy a ceo alatti fickó meg vegán. Akkor neked vegánnak is kell mellette lenned, a harmadik boss-od anti alkesz tehát alkoholt se ihatsz a közvetlen felettesed meg templomba jár ezért mostantól vallásosnak is kell lenned (nembeszélve az ellentmondásokról hogy ha vallásos akkor lehet h utkozhet a felette allok "elvarasaival")

A mondanivalóm csak annyi, hogy nem. Ez pontosan úgy van szerintem mint a trademark jogban. Van egy brand ami képvisel valamit. Ha te a google-nál dolgozol akkor a google tech company-t képviseled, nem egy vallás és erkölcs rendszernek vagy a része. Nem mondasz le a szólás szabadságról, a választás jogáról, vagy bármi másról, hanem eldöntheted te magad, hogy minden ami nem  érinti a companydat abban hogyan és mit cselekszel, ha az nem sérti a szerződést.

Same goes here. Az hogy valaki vegán semmi köze nincs a tanításhoz. Rgo semmi beleszólása nincs. Trademark-nál is van olyan, hogy több hasonló védett dolog van es az egyik ruha a masik meg mondjuk mernoki, es a ketto letezik egyszerre ugyan azzal a névvel, de mégis mindkettő védett. Csak totálisan obvious még a birka consumernek is, hogy mashová tartozik a két dolog ezért jogilag is lehet két ugyan olyan brand, ha obviouisly kulonbozo amit csinál...ugyan így a brand amiben mi vagyunk, az nem több annál, és nem nyúlhat túl a határain, hogy igazgassa az életünk többi aspektusát.  ANyways moving on.

Szerintem totálisan szélsőséges azt mondani egy munkahelyen, főleg egy multi nacionálisnál, hogy "vagy azonosulsz vagy elmész" Ez a kijelentés nem ad teret a változásnak. Ez azt jelenti ha, feltételesen, van egy korrupt vezetőnk akkor vagy mindannyian korruptá válunk, vagy elmegyunk. Ez nem ad teret a korrupció gyökeres kiírtására. No bueno szerintem....btw pontosan így születnek meg a világ legszörnyebb dolgai, amikor beletörődö egyetértésben, felszólalás nélkül végrehajtják a karhatalom utasításait, az egségesség nevében kérdés, párbeszéd vagy ellenállás nélkül. Arról nem is szólva, hogy mi van ha nem akarok hozzá tartozni semmilyen csoporthoz. Elvégzem a munkám mert nagyon fasza vagyok benne és jó cash-t kapok erte es amikor végeztem akkor leteszem és vége. Nem a munkámért élek, de a munkám minősít (ez egy koncepció ami szintén hiányzik a helyi kis corporate kutúránkban igen sok "vezető"-ből ugye...) erről eszembe jutott egy kép:



Shout out az én sulivezetőmnek aki leader, és nem boss! Noha valszeg nem olvassa ezt...bár titkon remélem, hogy olvassa és számára is érthetővé tehetem a miértjeimet.

Szerintem mindenkinek saját egyéni döntése, hogy mit kezd a dolgaival. Nem kell aktivistának lenni hozzá, én azért teszem ezt, mert lehet, hogy lesznek még ilyen értelmes eszme cserék, és jó lenne megváltoztatni a szar szokasokat, viszont, ha nem sikerul en akkor is megtettem mindent, és mutatok egy példát, hogy ezt így is lehetne...sőt lehet is because i'm doin it  (és még egyelőre nem mondtak h ki vok rugva) De legalabb elmondhatom, h en mindent megtettem es nyugodtan nem foglalkozok majd vele tovább ha semmi értelme nincsen. Bár a gondolataimat valsz akkor is leírom majd XD

A vegánságról nem akarnék részletesebben írni, ahogy te is írtad nem avval van a baj, hanem az excessive consumerism-mel, hogy kínából kell hozatni a szart, meg, giga autóval kell járni egyesével mindenkinek etc etc etc. Erről is lehetne hosszasan beszélni....mind mind btw egyéni responsibility, mint ahogy a céges kultúra megváltoztatása is, csak amikor sokan vannak akkor mindig lehet mutogatni hogy "de hát mások úgy csinálják" ... erre is van egy jó mondásom:

"There is a retard, and I'm a retard too"

Ez az egész szitu egy olyan helyzet, amit kommunikációval lehetne feloldani, de egyelőre úgy néz ki, hogy erre csak nekem van igényem, és ezért ez nem fog megváltozni amíg csak én pattogok.

Bármit egyoldalúan kijelenteni, és aztán megtagadni a vita lehetőségét a tárggyal kapcsolatban definícciója a diktatúrának, és nem ilyen költői túlzás szinten.

Én tartom magam ahhoz, hogy a munkámmal reprezentálom a munkahelyemet, a többihez meg semmi közük, amíg törvényes és szerződést nem sért ahogy ezt fentebb kifejtettem.

Én is elfogadom, hogy van ez a kötelező nap ami pretty useless egy évben 1x, mondjuk amikor utazni kell akkor kurvára utálok mindent mert a szokásos kelési időmnél 4-5 órával hamarabb kell felkelnem (ezt a témát is felhoztam és persze törölve lett, és a privát válasz meg annyi volt hogy "mert csak"...never mind h budapest literally az orszag kozepen van es mindenkinek a legelerhetobb hely)

Ha lógni akartam volna bármikor megtehettem volna, hogy szólok előtte a szerződésben megfogalmazottak alapján, hogy jajj de beteg vagyok nem tudok menni, de még ezt se tettem meg, mert nem akarok teret adni annak, hogy bármibe beleköthessenek ami a felelősségem.

Szal jah, köszi még1x hogy írtál kifejtőset, és király az ellenpont, mert akkor lehet miről beszélni.

Cheers.

ps. Asszem a kövi post arról kéne hogy szóljon, ahol kicsit pontosabban felvilágosítom az érintetteket arról, hogy mi is a valódi viszonyuk kicsodával, mert úgy érzem nagyon erős félreértések vannak, és ezek természetesen ki is vannak használva azok által akik átlátják ez...rosszra gondolsz, magamat is értem ez alatt. XD