2021. február 7., vasárnap

A nagy tanulság

 Ebben a postban le fogom írni a tanulságaimat, és a következő lépéseket a pókerrel kapcsolatba, kifejtek egy csomó mindent.

Közbe szeretném feltenni a kérdést, hogy mi a francért látták olyan kurva sokan az előző bejegyzést. 3x annyi megtekintés lett rajta 1 nap alatt mint bármelyik másikon. Az egyetlen dolog amire gondolni tudok az, hogy egy EV gráfot raktam ki az valamiért bevonzotta az embereket, vagy nem tom. Weird.

Szóval az elmúlt 2 nap póker szempontjából talán többet fejlesztett rajtam, mint az elmúlt fél év. Rájöttem csomó dologra és beláttam dolgokat is. Egyfelől magamtól, másfelől a kommentekből, illetve szüleimtől akik felhívtak ezt olvasva...milyen szép amúgy, hogy az első bejegyzés amit olvastak az pont életem legnagyobb bukója volt XD

Szóval a legrövidebb verzió, hogy nem fogok 50-en játszani...még. Két dolgot tűztem ki a hónapra, az egyik, hogy 50$ aljára fellövöm magam mindig, és mellette 20$ on tolom, a másik, hogy felmegyek 6 ról 9 asztalra. Ez túl sok.

Először is sok idő kell szerintem mire újra optimálisan fogok tudni úgy 9 asztalon játszani, mint ahogy 6on toltam. Ez sok sok gyakorlás, szerintem hónapok.

Edit: Mióta ezt megítram eltelt majdnem egy hét. Szar is volt a játékomba a szünet hatására elkurvult a játékom egy konkrét aspektusan nagyon durván és minuszoltam erősen rajta. Az asztalszámot is lejjebb vettem 8-ra inkább mostanra már nagyon stabilan megy a 8 asztal és a játékom is helyre lett igazítva. Igazából az a kedvencem amikor van egy nagyon nagy és újra és újra ismétlődő hibám, mert azt a legkönnyebb kijavítani.

De ami a legfontosabb, hogy nem állok készen az 50$-es tétre. Nem állok készen tudásban sem(a full reges mezőnyben), de főleg mentálisan nem. A tudás egyértelműbb, mert bár retek módon szét is mákoltak, az EV-m is gyakorlatilag nem ment nulla fölé sokkal, és ez egyértelműen jelzi(Edit bár ez a leak-emnek volt javarészt köszönhető). Az már más kérdés, hogy ez valszeg nem teljes mértékben a tudás hiánya, hanem ahogy apukám fogalmazott, rá voltam feszülve nagyon és egyre több hibát vétettem el, és az örvény aztán beszippantott....volna

Szerintem sokkal nagyobb mértékben mentálisan nem vagyok felkészülve arra, hogy ennyi lóvéval játszak egyszerre. A gondolata annak, ha elszáll a net, csak 60 másodpercre az 9 asztalnál kapásból több mint 100.000 forint bukó lenne, mert mire reconnectolsz mindenedet elvitték.
Emellett én éreztem magamon is, hogy abnormálisan rá vagyok feszülve, és minden egyes kiesést fájdalommal éltem át, főleg 3 és 5x eken, és olyan szinten kergültem bele, hogy leírhatatlan. Teljesen ráfeszültem, és főleg most így utólag visszagondolva, tébolyban voltam. Persze nem segít, hogy az, hogy az egész nap úgy kezdődött avval a zuhanó repüléssel aminek a képét kiraktam, az úgy megalapozta, de sokkal de sokkal rosszabb volt az 50. És nem kellene, hogy fájjon de mégis fájt. De ha csak pénzt vesztettem volna, az nem lett volna olyan gáz talán, ha mellette legalább jó az EV-m de az se volt meg, így (utólag belátva) könnyű döntés azt mondani, hogy nem folytatom ott egyenlőre.

Ráadásul ez az összeg amit elbuktam nem is olyan nagy show. Ennél 3-4x többet is el lehet bukni ugyan azon a téten és ezt láttam saját szememmel már ismerősnél. Bele se tudok gondolni, hogy mi lett volna velem akkor.

Ezen kívül az életemre is olyan negatív hatással volt, már csak ez a két nap, hogy az nem ér meg semmi pénzt. Egyfelől elviselhetetlen lehetett kívülről a szenvedésemet hallgatni, pedig próbáltam visszafogni. Emellett azt is éreztem és tudtam, hogy nem kéne idegesnek lennem rajta, de nem tudtam nem az lenni, és a végén már úgy voltam vele, hogy minden irritál. (utólag kurva könnyű okosnak lenni amúgy benne azért más). Mára fizikai fájdalmaim is voltak a fejem lerobbant a fejfájástól, pedig amúgy ma nyertem 50$-en. De eldöntöttem épp egy 1/25 ös bukószéria közbe, hogy ez nem mehet így tovább. Egyszerűen nem önmagam vagyok, belekergülök teljesen a dologba és ez nem ér ennyit. Ráadásul full tapasztalat hiányos vagyok, mert eddig 6 hónapot játszottam, vagy 7-et. Szal fuck...hova a faszba kapkodok.

Van másik indoka is ennek. Az, hogy nem kell több pénz. Nekem két tervem van, az egyik, felújítani a házat, ami a kisebbik, és a hosszútávú terv az volt, már amikor tanárkodtam, hogy összeszedjek annyi pénzt, hogy tudjak venni nyugdíjamra legkésőbb egy ingatlant (edit: vagy bármilyen befektetést), hogy azt kiadva meglegyen a nyugdíjam, mert ugye a mi korosztályunknak nem lesz nyugdíja se. Egyfelől valszeg eltörlik addigra, vagy a korhatár lesz 75 év és mellette a legtöbb velem egykorú nincs bejelentve tisztességesen sehová és gyakorlatilag nincs igazolt rendes munkaideje csak ilyen heti 6 órányi kb.

Szóval a hosszútávú tervem az annyi, hogy venni egy házat és kiadni albiba mert az hoz annyit, hogy a nyugdíjas létünket a Lénnyel fedezze. (tudom ez bonyolultabb es ha nagyon lassan gyulne a penz be kellene fektetni másba, hogy megmaradjon az erteke). A lényeg, hogy ez is egy teljesen elérhető cél a pókerrel már azon a szinten amit most tolok. Ha játszok folyamatosan, és fejlődök és az asztalszámot is növelem, akkor pár év alatt gyakorlatilag 20$ as téten is meg tudom magamnak teremteni az összes anyagi szükségletemet egész életemre.

Nem élek nagylábon. Van egy fasza autóm most, a ház ami a Lényé (így én vagyok a gold digger) és ennyi. Kb 100k/hó-ból kijövök simán. Ezért tudtam a tanári fizuból is félretenni rendesen, ez a pókeres ez meg olyan ligákkal felette van, hogy nincs is miről beszélni.

Tehát nem biztos, hogy megéri bármit is variálni, ha biztosan tudom már most verni a 20$-as mezőnyt, akkor csak fejlesztenem kell magam, lehúzni az időt és kész megvagyok. Nem feltétlenül éri meg kockára tenni mindent, és mellette ilyen leírhatatlanul nagy stressznek kitenni magam, amikor a jelenlegi helyzet is annyira aranyat ér, hogy sose képzeltem volna, hogy ilyen lehetséges. Nem vágyom ferrárira vagy lambira (bár egyet vezetni fogok majd egy nyáron a hungaroringen, mert lehet ilyenre befizetni :P ) nem akarok luxus szarságokat se ezért talán könnyebb a dolgom mint másnak volna.

Bár egy élcsapatban vagyok, ahol mindenki a maximumot nyomja és hajtjuk egymást, hogy a legtöbbet kihozzuk magunkból úgy gondolom érdemes meghúzni a határt és nem szem elől téveszteni a célt. Nagyon hasznos dolog ez, de én most itt az áldozatául estem, mert hagytam magam felpumpálni miközben volt olyan fal amit ők nem láthattak, én meg most megtapasztaltam. Ez nem azt jelenti, hogy nem préselem ki magamból a maxot, azért akarok több asztalon stabil lenni, csak annyit jelent, hogy nem vagyok még elég jó az 50-hez.

Már amikor Cashgame-eztem akkor agyaltam rajta, hogy vajon mi lenne a teteje aminél magasabb tétre nem mennék. A pókernek, meg valszeg minden pénzügyi dolognak van ez a lélekvesztő sohavégetnemérő köre, hogy mindig lehet magasabbra menni, mindig lehetne többet keresni. De vajon kell-e. És már akkor agyaltam rajta, hogy nekem van ilyen plafonom aminél nem mennék feljebb mert felesleges és valszeg rossz felé fordulna tőle az életem. Hát lehet ez az 50$ pont ilyen. Persze fogok rajta játszani, mert a ticketeket ki kell pörgetni majd rajta, meg fogok valszeg próbálkozni is vele ha már elég jó leszek hozzá tudásban is, és mentálisan is, de jelenleg ez egy nagyon tanulságos lecke volt, és fejet kell, hogy hajtsak a tény előtt, hogy én még kevés vagyok ehhez, és közben észre kell hogy vegyem, hogy lehet hogy nem is nekem való egy az egyben, mert enélkül is megvan mindenem a 20$-al. Persze ez változhat. A körülmények sajna online pokerben hónapról hónapra változnak és sose tudod mi lesz a kövi hónapban, ezért az egyetlen érvem az volt a tétlépés felé, hogy ki kell pörgetni belőle a maxot amíg van, mert sose lehet tudni mikor zárják el a csapot. De jelenleg nem tudom megfizetni ennek az árát.

Nem tudom, hogy ez baj-e, vagy kudarc-e. Csak simán egy tény, amire azt gondoltam, hogy nincs és szerencsére hamar beláttam, még mielőtt bármilyen rosszabb következménye lett volna, hogy van. (azért valljuk be kurva hamar rájöttem mielőtt bármilyen hosszútávú vagyonégetés, vagy agyi leépülésen estem volna át). Támogat benne mindenki. A csapat is, a kommentelőknek a FB csoportba köszönöm különös kép Szalma Balázsnak (akiről azt se tudom hogy ki :D), az Akadémiás kommentelőknek is, mert ők is azt viszhangozták amit a belső hang súgot, amit a faterom is mondott, és aztán Atka (Pstar 666) barátom is akart volna mondani, csak én hamarabb felhoztam neki ezt az egész megfejtésemet, a Lénynek is aki támogat végig ő is enyhén kezdte volna lassan éreztetni, hogy nehogy rámenyjek és megbeszélhettem vele az egészet.

A másik hozománya ennek, hogy most visszamenni ezek után 20$-ra nagyon könnyed érzés, de oda kell figyelnem, hogy ne szálljak el önmagamtől, ne legyek túlontúl könnyelmű mert az mindig drága lehet. A sessiön végét ma ott toltam le, és nem volt olyan hand amin felkaptam volna a vizet, mert ez már nem fáj itt. De ezt kihasználva ütni akarom mint egy fasz. 9 asztal napi 800 game. Meglátom egyfelől, hogy tudom-e rendesen hozni, és ha igen mennyit vesz majd ki belőlem, hogy hosszútávon kellenek e pihenő napok vagy menni fog anélkül is mint 6-on. Egyelőre sokkal fárasztóbb de gyanítom, ha hozzászokik az agyam kafa lesz. Aztán jöhet a 12 asztal, ami elvileg könyebb lépés mint a 6-ról a 9.

Így utóiratnak még a Balázsnak: Azért nem írok a játékomról részletesebben, nem stratégiázom és gyakorlatilag semmi konkrétat nem rakok ide, mert kurvára nagy a konkurencia magyar oldalról is (van itt rühös backing is már) és jelenleg nincsen olyan előnyöm amiből ingyen tudnék adakozni, hogy a nagyérdemű is kamatozzon belőle. Ha bármilyen gondolatmenetet leírnék a játékomról, az újjonnan megjelent magyar társaság (is) simán ki tudná használni és ellenem fordítani. Így is kaptam már ilyen "beszélgessünk egy kicsit" aminek a vége az lett, hogy kaptam egy .txt-s kérdőívsort amit megmutattam a többieknek és azt mondták, ez vallatás nem beszélgetés. És az is volt. Válaszoltam párra, majd visszakérdeztem az illetőtől, de soha nem jött válasz. Szal erről nem tudok írni. Ezért írkálok arról, hogy hogy szeretnék társasági életet a pókerbe újra, meg hogy milyen mentalitás kell hozzá vagy bármilyen más random filózgatást ami nem feltétlenül pókerrel kapcsolatos. Leírom a saját nehézségeimet mert azokat mindenki le tudja fordítani a saját nyűgeire és azon keresztül értelmezni és talán javítani önmagán. Meg ha majd nem lesz covid akarok járni élő CGzni és azokról beszámolót meg partikat írni mint régebben.

Hát ennyi. Rohadt érdekes volt, kurva nagy megkönnyebbülés túlleni rajta és látni a célomat ismét és az ahhoz vezető utat letisztultan és erősödtem is az egésztől. Szóvan onward and upward. A kövi post remélem már arról szól, hogy mit akarok a pókeréletnek visszaadni meg a tervem, hogy hogyan lehetne talán társaságot kovácsolni. Most volt ez a kis kitérő.

Hmmm vajon rakjak be kamugrafikont, hátha azt is megnézik annyian ? :D Guglizok egyet.

Meggondoltam magam nem akarok manipulálni XD

Asszem tudom mit rakok be. A kedvenc lélekemelő, harcrahívó, kitartásra serkentő dalomat:
(a klippje is kurva jo)
Imagine Dragon - Warriors