2020. július 29., szerda

Morális iránytű

Morális értékrendekről fogok irogálni.

Elkezdtem nézni a Vikings nevű sorozatot. Bad ass. Az egész Viking kultúra nagyon bad ass. Nem tudom, hogy valaha is tudtam volna úgy élni, de az biztos, hogy jobb volt mint a nyugati világ akkor, és teljesen egyedi is szerintem.

Ők azt vallották, hogy ha elég jó halált halnak, akkor elnyerhetik a bejutást a Valhallába. Ebből kifolyólag nekik a csata az szó szerint a megváltás kapuja. Ezért volt az, hogy úgy harcoltak "mint ha" nem is félnének a haláltól, mert szó szerint az ellenkezője volt bennük. Nem azért öltek mert kegyetlenek voltak, hanem azért mert meg akartak méltő módon halni. Persze az áldozataik mást mondanának.

De a lényeg az volna, hogy ha úgy nevelnek egész életedben, hogy a vér áldozat az kell az isteneknek, és ha meghalsz akkor felkerülhetsz hozzájuk ha elég méltó harcos vagy, akkor teljesen érthető a motivációjuk és a számunkra eléggé érthetetlennek vélhető hozzáállásuk az egészhez. És ez szerintem a mai napig így van.

Ha van egy vallásod vagy morális kódod, amit java részt a közösségeden keresztül, a szüleidtől, a mesékből, majd később a filmekből és ismerőseidből magadba szippantasz akkor benned is ugyan ilyen megkérdőjelezhetetlenek a dolgok. Tudjuk, hogy rossz ember az aki öl, aki lop aki hazudik, mert ezt mondja mindenki és ebben az egyetértésben és vallásban nő fel mindenki hazánkban...persze aztán mivel nincsenek mindenki felett álló papok ezeket a morális értékeket aztán könnyed szívvel vetik félre amikor anyagi javakhoz juthatnak érte cserébe (taposás, seggnyalás, munkahelyi politika, hátbaszúrás, hazudozás, kétszínűsködés, ZSAROLÁS...Fura egy név jut ezekről a jelzőkről az aszembe....Sz..SZ..Szilvia) És mivel nincsen egy felsőbb földi hatalom ami a morális kódjukhoz tartattná őket, ezért elszabadulnak és "sikeresek" lesznek. Mert ugye rengeteg szerencsétlen ember azt gondolja hogy siker=magas pozíció vagy nagy vagyon. Az oda vezető utat soha senki nem kérdőjelezi meg, sőt lassan már közhelyként kezelik, hogy aki nem gátlástalan az nem lehet "sikeres".

Régen ugye ha nem tartottad be a néped morális kódját akkor szó szerint először is megvetett a társadalom, másodjára megbasztak a vallási szekta rendfentartói. Nem vitatom, hogy nem volt az is tele visszaéléssel és emberi gyaúrsággal és korrupcióval, de ez is egy elméletben tök jól működő dolog mint a demokrácia, amiben az egyetlen hibás alkatrész az ember mert korrupt. Nem hagyják, hogy a nép morális kódjátol az egyének eltérjenek, mert tudják, hogy annak az egész nép a kárát látja. Na ez kurvára kiveszett a világból.

Volt egy tök elszomorító kis szembeötlésem mikor pókeres fórumon segítettem egy kétségbe esett playernek, amire a helyi képviselői a póker oldalnak standard dumát nyomtak, amire én leírtam a fickónak, hogy hogy szokott ez lenni és, hogy mire számíthat, amire a helyi adminok, akik a poker corporation-nek a reprezentatívjai elkezdtek baszogatni, hogy minek írok ilyeneket, meg, hogy csak trollkodok. Miután leírtam nekik tételesen a tapasztalataimat az ő oldalukon csak annyit mondtak, hogy nem értik, hogy miért csinálom mindezt, hiszem semmi előnyom nem származik belőle....és jah semmi. De nem azért teszem, hanem, hogy segítsek valakin akivel empatizálok, mert képes vagyok ér, és mert én is átestem azon amin ő megy keresztül és gecire örültem volna ha elmondta volna valaki őszintén, hogy mi a faszra számítható.

Nagyon szomorú, hogy ez emberek számára olyan hihetetlen, hogy nem azért teszel valamit, hogy személyes előnyt kovácsolj belőle, hanem azért mert van egy morális kódod és azt követed. Még akkor is ha megégeted magad miatta a morális szférán kívül álló személyek világában...tehát kb minden főnök szemében. De erről már írtam. Nem akkor kell az elveket harsogni amikor könnyű. Attól lesznek elvek, hogy akkor is ragaszkodsz hozzájuk amikor geci szar, és ezerszer könnyebb lenne a másik utat választani. Na attól tartok a világunk már csak ez a másik út, és kb a pokolban élünk.

Engem a HD-nál totál hülyének nézett mindenki csak azért mert volt morális kódom és ahhoz tartottam magam, és számon is kértem másokon. Amire csak a számukra lenéző megvetésként szánt, számomra meg átható büszkeségként (és valódi sikerként) megélt "igazság bajnok"-oskodás jelzővel próbáltak valamilyen fucked up módon arra terelni, hogy olyan legyek mint ők és adjam fel többek közötta moralitásomat, de még ezt a blogot is érte....ye i still have some grudges.

De aztán persze ott a nagy kérdés: Van e univerzális moralitás? Kijelenthetem e, hogy az én morális rendszerem jobb-e mint a másiké? Mi alapján? Számomra magátol értetődő és gyakorlatilag szinte megmagyarázhatatlan, hogy miért az én morális kódom a helyes, hiszen minden értékemet ebből származtatom, hogyan tudnád mással magyarázni, mint "csak, mert így van" "a lelkemből jön" (ez talán közelebb áll hozzám, és önértékelő, önismerettel kapcsolatos magadbanézésre utal) mert nem nagyon tudsz mondani rá semmit. Nem tudom, hogy felfogható e a másik moralitása a saját moralitás univerzumodból, mint ahogy az se felfogható, hogy mi van a világegyetemen kívül.

Persze lehet esetleg a természetből meríteni, de az talán nem jó példa (az én morális mércém szerint) mert ott az erősebb baszik, a gyengét megzabálják és az aggresszívebb faj kiírtja a békéset....Akkor az én morális iránytűm nem helyes? Nem a Földre való? Valami fentebb való helyre talán? Mert aki így próbál meg itt élni az beszopatják....és erre a kérdésre aztán ott van az ultimate válasz, hogy "de majd a másvilágon / menyországban / a lelkiismeretem / karma ....etc etc" Szal beleütközünk az univerzumunk határába és nem tudunk tovább ismét érvelni, csak remélni....hinni abban, hogy amit cselekszünk az helyes és ha van létezés ezen kívül, akkor annak megfelelően viselkedünk. Elég fucked up. (Most direkt nem tárgyalom jobban a transzcendens és hasonló élményeket, meg a lélek mélyére nézést)

Talán segítséget addhat a morális iránytűnk betájolásához, hogy mire jutottak a világtörténelem során a nagy gondolkodók evvel a kérdéssel kapcsolatban. Talán azt is lehet nézni, hogy összességében menyik morális kódrendszer okozta a legkevesebb összesített szenvedést a földön...hmm talán a rendszer minden tagján mért általános boldogság méter a legmegfoghatóbb mérője annak, hogy a morális kódunk mennyire helyes. Asszem ezt jól kitaláltam így a végére :D

Kurva jó vagyok, hogy felvetek egy kérdést, többet is, és elkezdek róla írni és a végére mire leírom a kérdéseim és a gondolataim rájövök egy lehetséges megoldásra, de legalább is egy lépéssel közelebb kerülök valamihez.