2020. november 1., vasárnap

Sport-e a póker?

 Előző postomhoz a pókeres FB csoportban volt egy hosszas és elég meddő vitám egy egyénnel.

A vitát nem jellemezném most, de felmerült egy kérdés amit szeretnék tartalmasabban kifejteni. Sportnak számít-e a póker? Megpóbálom összeszedni az érveket.



Akik szerint sport, azok gyakorlatilag azt mondják, hogy mivel a sakk is sport ezért a póker is. Ennél többet még nem sikerült kihúznom senkiből. Várom itt is továbbra is az érveket erre az oldalra (is)

Amiért szerintem a pókert sportnak akarják tudni általában az az, hogy jobban érezzék magukat tőle, vagy mert valami vélt magasabb cél érdekében gondolják úgy, hogy evvel a pókert magasabb álványra rakják, vagy mert üzleti / marketinges érdekük fűződik hozzá.
(mondom nyitott vagyok a vitára és tényekkel általában meggyőzhető vagyok)

Akik szerint (szerintem) nem sport:

Először is sokat gondolkoztam a sport fogalmán. Számomra a sport egyfelől fizikai igénybevételt igénylő dolog. Persze ennél több. Szerintem a sport valami olyan dolog, amit ha rendszeresen csinálsz válik azzá. Tehát ha focizol évente 1x akkor az nem sport tevékenység hanem hobbi...még csak nem is hobbi, hanem egyszeri testmozgás, ahogy a busz után való futás sem sportolás. A spornak van egy szentélye és az a test. A test tisztelete és építése és specifikus célra való kondicionálása.
A nyelvünkbe is benne van: "sportos testalkat" "sportember". Ezeket mindenki ugyan úgy érti és egyértelműen a fentebbieket tükrözi. Valaki aki időt szán a teste tiszteletére és építésére. Érintőlegesen talán vallásos is amúgy. Legalábbis a buzgóság ami ahhoz kell, hogy folyamatosan ostorozd és gyötörd magad, hogy eddzed a tested. Aki sportos testalkatú azon látszik hogy sportol. Kin látszik, hogy sportol? Aki fizikálisan kiemelkedő. Nem fogja egyetlen sakkozó sem, vagy pókeres sem magát "sportolónak" nevezni mások előtt. Max úgy ha kifejti utána, hogy annak véli, és erre pedig azért van szükség, mert ha valaki azt mondja sportoló, akkor a fentebb leírt dolgokkal kapcsolja össze mindenki az égvilágon.

Ez az én első számú érvem amellett, hogy a póker, vagy a sakk miért nem sport. De ha már kategóriákat csinálunk akkor lehetne még kötekedni bőven, ezért én 3 kategóriát találtam ki:
1. Klasszikus sport
2. Mérnöki (motor) sport
3. Logikai játékok

1. Minden amiről fentebb írtam

2. A mérnöki sportok, javarészt motorsportok olyan csapat engineering és precíziós pilótás felállások, ahol a fizikai fittség sokkal jobban visszább szorul. Bár F1 ben nagyon durván sportosak a pilóták, de azért egy Rally-ban egyáltalán nem. A hangsúly ezekben a csapat műszaki tudásán, meg sokszor a gyár háttér tudós társaságán és fejlesztéseim van (és az elképesztő logisztikán), ami látszatban a pilótán és a versenyautóján kulminálódik, és rohadtul nem egyenlő feltételekkel indulnak neki az egyének, mert a háttér csapat álltal biztosított $ és technológia képezi a testét (kocsiját) a sportolónak javarészt, és a klasszikus sportokkal ellentétben, ahol a mentális kihívást maga a testépítő sportoló végzi a verseny során is, itt a csapat akaraterőjének megtestesítője a pilóta, mert 1 hibával az egész csapat által beletett minden megerőltetést megsemmisíthet. Tehát a test a háttér, és az elme a pilóta, míg a klasszikus sportban ezt mind egy személynek kell képviselnie.

3.Logikai játékok. Ide rakom a sakkot, ha akarjuk ide lehet rakni a pókert is de evvel már itt van egy bibim. Míg a sakkban gyk semmi szerencse nincs úgy a póker tele van baszva RNG-vel és gyakorlatilag soha nincs olyan, hogy 1-2....15000 játékból kiderülne, hogy ki a jobb ezért már ezt is szét kellene szerintem osztani és vannak a logikai játékok, meg a gambling logikai játékok.
Példának a logikai játékhoz mehetne akkor a sakk, a bridge (asszem az olyan kártyajáték ahol a pakli minden játékba ugyan arra van beállítva és nincs szerencse faktor) a malom, a dáma
Meg aztán vannak a gamblinggel telerakott logikai játékok, ahol gyakorlatilag a játékos maximalizálni tudja a potenciáját annak, hogy nyerhessen de rohadtul nincs a kezében a döntő irányító erő, mert azt a lapok és/vagy a kocka szabályozza. Pl póker, backgamon, ulti, römi, fasza komplex modern társasjátékok de még a régi monopoly is.

Sőt. A monopoly inkább sport mint a póker, mert mindig ugyan az a setup és ha leültetsz egy tök kezdőt egy pro-val a kezdő kb 0% ban fog nyerni míg pókerben a kezdő elég nagy % eséllyel tudja megbaszni a pro-t ha a mintánk 1 meccs!

Szóval láthatjuk, hogy azért van elég nagy különbség a különböző sport és "sport" közötti résztvevők szerepében, verseny teljesítményében és annak a feltételeiben.

Ez a következő pontom. Mi kell ahhoz, hogy elindulhass egy világ versenyen:

A sportokban általában elég kemény selejtezőkön vagy kvalifikációkon kell végig menned, hogy mondjuk elindulhass a világbajnokságon. Vannak kupák is és arra szokott lenni nyílt nevezés több sportban is (asszem...teniszben talán tuti), de aztán van valami rendszer v selejtező széria ami alapján az adott sportág csúcsának számító rendezvényre bekerülnek a legek legjei és amít a TV is közvetít. Nyilván kurva hiányos a tudásom és nem ismerhetek minden sportot, de foci, atlétika...bármilyen olimpiai sport ilyen. A Technikai sportnál is vannak feltételek de azok sokkal nagyobb részben tőke irányúak és mellette el kell érniük egy minimum deltát a pályán, hogy elindulhassanak. De ezekbe sokszor már kurva sok politika meg kapcsolatos faszság is van, legalábbis F1 ben, egy sima magyar rally-ban kevésbé, oda csak kell a műszaki feltételeknek megfelelő autó, csapat mellé, vizsgákkal rendelkező pilóta és mehet...ja de itt is van belépő amit tudásban le kell tenni. A pilóta engedély.

Na de hogy illeszkedik ebbe a póker? Vagy bármelyik gambling logikai játék (aminek nincsen világszervezete)? Van egy nevezési díj és bárki jöhet. Míg azoknál a társasjátékoknál amikből vannak világbajnokságok ugyan úgy mint a rendes sportoknál van egy út amit végig kell járni, lokális verseny utána országos versenyen jó eredménnyel lehet csak bejutni a világversenyre, oda már nem mehet bárki.

A pókerben pedig mi a világverseny? Meg se lehet nevezni mert több cég is verseng ezért és nem a pókerért csinálják, hanem mert biznisz.  De általába a WSOP-t mondaná mindenki. Na a wsop-ra az nevez akinek van pénze a buy-in re. Nulla más feltétele van az indulásnak és szerintem ez is egy elég erős utaló jel arra, hogy ez nem sport, hanem biznisz és a gyengébbek lehúzása.

És ez lenne a következő rohadt fontos pont. A pókerben a gyengébb nem csak elveszti a versenyt, hanem mindig elveszti a pénzét is mellé. Mert a pókernek ez a mozgató rugója és az egyetlen célja és értelme. Bárkit megkérdezel a fórumon is mikor jön egy kezdő, hogy gyakorolni akar adjanak tanácsot mindenki azt mondja, hogy pénz nélkül nincs sok értelme gyakorolni mert.... Szóval az alap célja a pókernek a másik pénzének elszedése, mint az ultinak, mert ezeket sose játszák pénz nélkül de römizni szoktak rengetegszer csak úgy.
Tehát a megmérettetés a pókerben nem arról szól, hogy ki a jobb kártyás, mert az amúgy se derül ki, hanem arról, hogy ki tud többet lehúzni a másikról. És ez kb ellentétben áll mindennel amit az ókori görög értelemben vett (és általam jelenleg is így definiált) sport jelképez.

Volt még olyan érv is, hogy nem csak a pókerrel lehet pénzt csinálni ha jó vagy, hanem az összes többi sporttal is.
Amíg a sportokban annak van pénze aki bizonyít, feljut a csúcsra és ott kiemelkedően jól teljesít konzisztensen, és általában a sportokat (magyar focit leszámítva) nem azért kezdik el csinálni mert ebből akarnak majd megélni, hanem úgy alakul, ha valaki igazán jó, hogy akkor ahhoz, hogy tudjon fókuszálni a sportjára megteremtik a támogatók a lehetőséget arra, hogy ne kelljen mellette robotba járnia és képviselhesse az országát a világrendezvényeken.
Na a pókert meg azért kezdik el, hogy pénzt szerezzenek vele, mert jó alternatív munka ha elég jó vagy benne, és nem mellesleg, ha versenyekről van szó, közelébe se kell lenned a jó játékos tudásához ahhoz, hogy milliomossá válj, mert szétmákolod az agyad egy nagy turnin azt csá. Legegyértelműbb példa Jamie Gold.

Aztán van még egy fontos aspektusa szerintem a Sportnak amin keresztül megfigyelhetően különbözik a három csoport egymástól. Az interakció szintje.
Míg a klasszikus atlétikai sportokban az ellenfél az egy legyőzendő elméleti cél és csak a teljesítménye ellen harcolsz, a küzdő sportoknál és a csapat (játék) sportoknál sokkal másabb a helyzet. Ugye míg a futó, diszkoszvető, távolugró csak összeveti tudását a másikkal és önmagára és a technikájára fókuszál, az ökölvívó, párbajtőröző, vagy focista meg keresi, hogy hol tudja átverni, becsapni, kihasználni ellenfelét és megjelenik az a dimenzió ezeknél ami hasonlatos a pókerrel is, ami miatt szerintem a sportba akarják eröltetni. Megjelenik a mentális harcmező, ahol nem egyedül állsz már, hogy legyőzd önmagad az akaraterőddel, és bele tedd a magadból kihozható maximumot, hanem ott áll veled szemben valaki és immár nem csak a fizikális térben versengtek, hanem a mentálisban is ölre keltek. És itt van a sport a legközelebb a logikai játékokhoz. Röviden exploitálni próbálod az ellenfeled gyengeségeit. 

Érdekes módon a technikai sportoknál is van ilyen megoszlás, mert míg a Rally-ban csak az ellenfeled ideje ellen magadban versenyzel, az F1-ben hibára kényszeríteni próbálod és kihasználni az ellenfeleidet.

És talán még egy pont, hogy miért nem sport a póker. Mi van a CG-vel. Mert én azt értem, hogy mindenki arra veri magát, hogy mekkora versenyt húzott be, abból lesznek a nagy interjúk, meg videók, meg cikkek, meg fényképek, és aztán ha az a valaki azt mondja, hogy CG-zik is akkor kapásból besoroljuk, hogy "szuper torna játékos és masszív nyerő, aki a CG-ben sem ismeretlen" miközben a legtöbb turni player-t az igazi CG-sek élmezőnye tárt karokkal várja, mert kurva nagy léket hoz a CG világába és köze sincsen a cucchoz, mert annyira más egy 50BB-s "deep" tourney után döntéseket hozni 250-500 BB-s stackeknél, mint amekkora a különbség egy marathoni futó és egy 100m-es sprinter között van. Futás mind a kettő meg lábat használnak hozzá, de itt véget is ért kb.

Szal jah, összességében van egy nagyon szűk szög amiből a sporttal össze lehet téveszteni jogosan a pókert, de ha tágítod az objektívedet és nagyobba látod a képet szerintem egyértelműen kiderül, hogy a póker nagyon nagyon messze áll a sporttól.

Várom mindenki véleményét a kérdésben lehetőleg érvekkel alátámasztva :)

Edit az e-sportokat fullra kihagytam.
Számítógépes játék. Az kb olyan mint a biliárd. Mert kurva sok ügyesség és dedikáció kell hozzá, és van benne rengetek logika is, de egy hatalmas ügyesség faktor is kell hozzá. Szal akkor lehetne nem e-sport a 4. kategória hanem "ügyességi játékok"
Az esportnál pl a tény, hogy valaki 30 percen keresztül képes 2-300 (effektív) apm-et nyomni. 2-300 action per minute. Annyi időn keresztül negyed olyan tempóban sem tudsz kattintani.