2009. július 25., szombat

Syphoning

Szipkázás, Szivornyázás. Ez a bejegyzés azért készül, hogy megpróbáljam egy kicsit jobban megfejteni magamat benne. Aki olvassa amiket írok, az tudja, hogy elég negatív a hozzáállásom, az internetes pókerhez in general, de a legtöbb mindenhez is úgy mint könyvek, oktató videók, trackerek és egyéb kütyük. Nem vagyok benne biztos, hogy miért van ez, és hogy helyes-e egyáltalán. Megpróbálom saját magam előtt is és előttetek is megvilágítani evvel az önfejtegetéssel, és a dolgok históriájával. Let us begin:

Volt a játékos és a szolgáltató. Békés harmóniában éltek együtt a neten is és élőben is. A játékos, az élményért és a pénzért űzte a kártyát, a szolgáltató, mindegy, hogy online vagy real egy kis rake-ért cserébe biztosította a játék terét és folyamatosságát. A játékosok ezt korrekt üzletnek tartották. Emígyen áramlott a kristály víz a két fél között, és akkor jöttek a bonyodalmak.

Nem tudnék időrendi sorrendbe menni, inkább csak sorjába veszem ahogy jön.

Talán a legelső ami volt a könyv. Mikor még nem is volt netes játék. Mit tesz a könyv, mire jó az olvasónak és mire jó a szerzőnek? Az olvasónak mint idndividum optimális esetben, jelentős tudást, számításokat és tippeket, amiket vagy érzett már félig vagy nem. Tálcán kínálják és csak be kell fogadnia. A szerzőnek pedig egy vödör lóvét. Ez így a szimpla verzió. Ilyen hatással van ez magára a játékra, és miért is írnak meg egy ilyen könyvet?

Miért írja le valaki a legbelsőbb nézeteit, titkait és trükkjeit az egész világ előtt, gyakorlatilag pitiáner összegért. (Ugye a bűvész se két forintért tanít meg 1-1 trükköt) Szerintem a nyilván való pénzen kívül ez egy védekezés lehet, és az egy lépéssel előrébb valóság tartása. Az írója a könyvnek kezdi észrevenni, hogy pár másik ember is kezdi észrevenni amit ő valamiért hamarabb talált meg, és evvel akarja elvenni az előnyüket. Kezdenek ráébredni, hát tudja meg mindenki. Akkora már javában készen állhat szimpla önismerettel is ennek az egésznek az ellen szerére, de minden kép hamarabb rá fog érezni arra is mint a többiek.
Persze lehet a könyv írásának a célja pusztán a tudás szélesítése a világ jobbjáért, de lássuk be, a világot nem a kártya fogja megváltani, és ez semmi másról nem szól, csakis a pénzről. Vagy csak simán a hírnév. Kitérő:

Nem vjat életlen, hogy azt mondom nem sport hisz a pénzről szól. Olyat is hallottam, hogy a nagy szponzorált póker arcok mondjuk egy wsop hedsupjában, simán felajánlják neked, az első helyért járó díjat meg még mondjuk 100000$-t, mert nekik a szponzor pénzek és az egyéb szerződések miatt ez sokkal sokkal jobban kifizetődik. Phil Ivey: Valami versenybe ITM lett nyert 94k$-t. Lejattolta az egészet a faszba. Elgondolkodtató "sport". End of detour:

A könyv megjelenik, és az emberek megveszik, ha jó akkor el is terjed, tök "revolúcionális" gondolatokat találnak benne és elkezdik nyomatni (tudom persze csak elolvasod és átveszed belőle azt amit úgy érzed a játékodba való, ötvözősdi, de attól függetlenül az új alap ötletek és gondolatok ugyan olyan újak maradnak mindenkinek.) (Phú ez baromira szétágazó, csak egy gondolatból 15 másik kerül és egyre bonyolódik :S remélem érthető marad) Szóval megveszik a könyvet örülnek neki, hogy mekkora királyság és elkezdik alkalmazni. Egy relatív rövid időre alkalmazható is azok számára akik az első hullámban olvassák a könyvet, és a környezetükben nincs sok ilyen első hullámos. Nekik tetszik beleszoknak menni fog. Itt térnék ki arra, hogy mindig is lesz egy jelentős százalék akik soha nem fognak könyvet olvasni és soha nem lesznek nyerők. Nem feltétlen mert hülyék, hanem ők csak játszani és élvezni szeretnék az egészet a pénzükért.
Aztán egyre többen szembesülnek avval, hogy ez az új cucc amit ők csinálnak mindenhol ott van. Legjobb példa szerintem a Daniel Negreanu féle small ball. Ő volt az az ember aki nyilvánosságra hozta ezt a játékot, és bevallta a publikum előtt, hogy van jó néhány pro most már akik ezt alkalmazzák számos éve. Mi történik: Small ball-t ismerő, értelmes pókerjátékosok ellen nem fog működni. Hányan ismerik? Sokan mert "forradalmi" az ötlet és millióan megvették. Hány ember ellen nem fog működni? Sok. Jó akkor ez...?
Viki is írta, hogy Joe Hachem ellen ezt tervezte, és nyilván mindenki ezt csinálja. Az agresszor aki minden körbe emel időnként resteal. Ezt tudja már mindenki. Merre fele megy a póker: Random gamblerkedés felé. Miért? Mert a Hachem rájön majd erre és 4 betel stb. Ismerjük ezt az utat(főleg net régeben csak short most már full ring is).

Tehát a könyvek nagy valószínűséggel, hatalmas káoszt teremtenek a játékban. Valóban alapjaiban rengetik meg a játékot, de nem az által, hogy kivételes dolgokat mond el, hanem az által, hogy beoltja evvel a dologgal az egész társadalmát a játéknak, és emiatt össze kuszálódik minden. És hopp újból ki jön, hogy aki igazán jó ebben, ahogy a könyv írók, rájönnek, hogy mi az ellen szere és ők szépen észrevétlenül létrehozzák a következő rendszerüket amin üldögélhetnek sok sok évig és sajtolhatják belőle a $-t (phú...bevallom, én sem tudtam, hogy ez lesz a konklúzió. Tökre szeretem az önfejtegetős, átgondolós bejegyzéseket)



Affiliates. Ők azok, ami a Flop.net is. Ők azok, akik vállalják, hogy gyűjtik a játékosokat, bizonyos termeknek. Jó esetben, az Affiliate sok sok extrát tud biztosítani az embereinek, az affiliate nélkül rendelkezőkhöz képest. Ennek a kapcsolatnak nem a playerek isszák meg a levét. (bár pl a Miami-ban (egykori Best) tudsz játszani a neten. Ők affiliate-k ugyan úgy de elrakják az összes hasznot és nem adnak semmit cserébe....ez Kelet Európa) Igazából az afik a szolgáltató mogyoróit szorongatják, és ha jól csinálják egyre többet és többet tudnak kisajtolni belőlük, hiszen ha valamelyik oldal nemet mond, no problémo, megyünk a másik 576 terem egyikébe. Csökken a bevétele az oldalnak és trükköket kell bevetniük. Újabb Major Impact (lényeges változás) a játékra:

Változtatniuk kell az oldalaknak is. Lehetőséget biztosítani maguknak, hogy sokan jöhessenek. Érkeznek a bónuszok aztán a rake race-ek(negyed millió euró összegbe havonta!!!!) és azoknak az újabban egyre többet felbukkanó aberációik, amik igazából arra vanna, hogy lebilincseljék a játékosokat, és elkötelezetté tegyék egy cél felé, amiért rengeteget kell küzdeniük, "játszaniuk" ami alatt ugye a rék csak jön. Érkeznek a multi table játékosok. Ez alatt, nem a 3-4 asztalt értem, hanem 12-20 asztalt.
Kifejlődnek ezek a predátorok az egyes limiteken, és tolják. Van egy rendszerük, amitől nem válhatnak meg, hiszen 15 asztalon nem lehet readelni annyira, nem tudsz ellenfelet megjátszani. Statisztika alapján rámész az egészre és tolod. Sokat, sokáig, sokszor. Ők nem is arra mennek, hogy jól játszanak, hanem arra, hogy a napi tíz-húsz ezer leosztásuk meglegyen, ami fix bevételt hoz a számukra a rake backkel meg a rake race-el. Nekik a nulla tökéletes eredmény.

Következmény: Ismét totálisan megváltozik a játék, ahogy senki sem arra törekszik, hogy a legoptimálisabb játékot játsza, hanem, hogy a lehető legkisebb kilengéssel a legrosszabb esetben nullába kijöjjön. És már is elszaporodnak gomba módra, az action nélküli száraz asztalok. Kitérő:

Most gyorsan be is rakom a képet amit irogattam (tudom hogy írogatni, de más írogatni és más irogatni :D Szép a magyar nyelv) már. Legyen PS mert az a legnagyobb, de bármelyiket lecsekkelhetitek magatoknak.









(amit nézni kell, hogy szerintem egy full ring cash game-ben a minimum az avg pothoz 25 nagyvak és a players per flop 30%. Akkor van action. Onnantól és ettől feljebb. ez az alsó hang. Nézzétek meg hány ilyen van, és hogy azok mennyi időre maradnak olyanok a sokszor 10 fő feletti várólistával.)

Íme a terem, ami a világon a legtöbb pénzt termeli, 2 millió dolcsit naponta (ha jó az infóm) rengeteg vip szintel. Van havonta egy 1millió$ freeroll. Hetente 100 50 és 30 ezer dolcsis free a vip tagoknak, és még rengeteg rengeteg más.

Ebből is látszik, hogy az oldalaknak sikerült hárítaniuk a szorongatást, és igazából átpasszolódott a játékosokra. Azokra, akik nem hajlandóak beállni a manufaktúrába, a hosszú és folyamatos sok asztalos robotba.


Nem akarom már nagyon húzni. Pár szó a trackerről. Simán a találmány arra, hogy a multi tablingelő gyárosoknak, legyen segítség és nagyobb effektivitással tudjanak termelni úgy, hogy saját szemüket és eszüket nem használják másra, csak a tracker adatainak leolvasására, és utána az optimális játékot követve, ismét egy újabb statisztika alapján. A tracker kompánia meg begyűjti érte a lóvét. Egy újabb szipkázó a tömegben.

Az oktató videók: van köztük néhány hasznos ott is, de nagyon sok a selejt. Jó kis félrevezető missinformation. És amúgy is.(amúgy is szerintem 1 handet le lehet játszani kb 100 féle képpen és abból mondjuk 5-6 helyes. Birom amikor a halálba oltanak egy alternatív de az adott szituációban 1000x effektívebb játékot, csak azért mert az "esetek töbsségében..." Itt bújkál az egyik kis titka a játéknak, de ezt majd máskor) Azt nem értem még, hogy akik ilyen jól elemeznek, azok, hogy a fenébe nem milliárdosak még ebből.


Hát ennyi így elsőre. Ez az én meglátásom a póker világ alakulásáról, és a körülöttünk lévő "hasznos" dolgok hatásairól. Hogy ez jó vagy rossz? Hát az biztos, hogy mozgásban tartja a játékot és a gondolkodókat serkenti az újabb utak megtalálására. Változik az egész, és jönnek majd a többi játékok is. Omaha pl, ami egyre inkább hódítja a teret. Arra még nincs igazán se jó könyv se tarcker se semmi. Elég szép körforgásos fejlődéses cucc feelingje van. Olyan élet szagú :)

A következő bejegyzésben írok a másik feléről. Az egyén küzdelméről, hogy kitörjön és a könyvekbe és szavakba nem megtanulható dolgokról, ami miatt szerintem nyerő az igazi pókeres és nem nyerő aki nem érti és érzi azt.

(remélem nem vettétek negatívnak az írást. Megpróbáltam totál semlegesen írni a meglátásokat és a tényeket összeszedni. Persze saját szemszögből, hiszen ez az ahogyan én látom)