2013. február 6., szerda

Ignorance

Érdekes tapasztalatom volt tegnap. Elindultam egy jó kis 60€as versenyen. Röviden: szuprt király voltam (mint mindig) és kimákoltak buble-ban 70:30 al. Az egész 6 óra alatt amíg toltam, volt 1 db AQ-m és 2 db QK-m. Meg 1 AJ-m is. Poket párból talán volt egy 66. Szal a szokásos lap nélkül eljutok végtelen messzeségbe, itm előtt berakom mega stackért jelentős favoritként :) Im a fking pro!

De nem erről akarok írni, hanem kifejezetten egy játékosról, aki milliókat reprezentált, és nem a hobbi pókereseket!

Verseny early game-jének a közepe felé beült egy online srác. Honnan lehetet tudni: Egyértelmű hozzáállás, a zsetonok forgatása, az idő amíg betel meg ahogy, meg hogy a hülye ipad-ján pókeres oldalakat nézegetet.

Leült és elkezdte a standard én mindenkinél jobb vagyok játékát játszani, emelt kb 70% ába a partiknak minirézelgetet. Természetesen azonnal card dead lettem, nehogy 3 betelhessem bármivel is. A range-em any suited con 1-2 gapper, Q9o+ .. na ilyeneket nem kaptam. Mind1. Tolta tolta, nem vette észre hogy mindig megadják és nem működik.

Ami irritál, hogy mindegyik ugyan azt a fost csinálja, emel kicsit, már vártam előre, hogy mikor lesz az hogy nem cbetel a floppon mert akkor tudom hogy top párja van (ezt be is bizonyította) aztán betsizing totál standard olyan kicsi hogy még backdooral is van oddsod főleg ha tudod hogy abszolút lap nélkül játszik. És mivel deep a versenyek ezen szakasza szerintem iszonyat hibásan csinált mindent...de így a jó.

A másik amit rühellek ezekben a köcsögökben, hogy bár online multi table-zik, de amikor a 2nd barelljét megemelik törnön ahelyet hogy insta foldolna bassza az annyát még 1 percig, mint ha jaj de nehéz döntés lenne, és mintha ez bárkit is érdekelne.

Olyan szintű álom világban él ez a srác és az onlineosok baromi nagy többsége akik lejönnek, hogy azt el sem hinnétek. Megpróbálom leírni és átadni ezt az élményt.


Ahonnan azonnal lehet tudni, hogy köze sincs az igazi pókerhez csak a betanult robot játékhoz (amihez semmi tudás nem kell csak idő és beletett energia hogy bemagold) az hogy végig a gépét nézte. Fogalma se volt hogy mi folyik körülötte mindenkiről ugyan azt feltételezte (ez később kiderül) hihetetlenül sugárzott róla az ignorancia.

Ezek a playerek (ahogy online is) odáig jutnak el, hogy lopkodnak pozició függetlenül, 3 betelnek standard steal-ek ellen, és itt megáll a tudás. Ha ezen a zónán kívül tudsz lépni akkor annyira homályba vannak mint a legnagyobb hal az asztalon.

Ahogy kezdődött, első alkalom, amikor körfoldot kapott pont QQ-ja volt .Elkezdett sírni, hogy milyen szar beton asztal. Mondtam neki, hogy haver, az a mértékű ignorancia amivel te bírsz teljesen elvakít.... minden emelését 2-3 an callolták folyamatosan ment a játék. Néha le 3 beteltem J7o val és insta foldolt mert ugye beton vagyok. Aztán mikor elkezdtem volna igazán kihasználni az image-met átültettek....

De vissza kerültem 1-2 órával később.
Lett stackje valahogy.

Íme egy szép adag csak a tegnapi versenyből ami teljesen megerősítette az összes elképzelésemet róla. Emel preflop 2 limperőle 2.9 bb-t mint egy fasz. D ről. Persze all call. Flop egyszínű ászos flop. Csekkel mindenki, ő is mögéjük. (hm mondom ász mi?) Bár ki tudja amilyen faszul játszik lehet hogy valami hülye és kifordított indok miatt itt a draw-ját mögé csekkeli. Törn 4. szín, a leendő ellenfele nézi a lapjait (ahogy a srác elcsekkelte a D-t a floppon) egyértelmű tell hogy 1 lapos fd. Csávó csekkel, mindenki más is srácig aki itt hív. Mondom komolyan itt el fogsz kezdeni barellezni mert hogy "király nélkül nem callolhat") hívott megadta instant a faszi, többi dob. River x. Csávó csekkel. A srác agyal nézegeti mennyije van a faszinak. A faszi habozás nélkül mutatja olyan módon hogy beteszi 8a csekje után) az összes zsetonját középre (20k) egy kb 20k-s potba. Ez a fasz gyerek betel 15k-t. Mondom ezt nem hiszem el hogy ekkora tirpák vagy. (amit nem írtam, hogy volt egy pot ahol a value betje 2 párral kicsit over bet volt. Ahelyett hogy rendes bet sizingot tolt volna all in ment hogy "maximum value-t szerezzen" persze a hosszútávra nem gondolunk, hogy merge-eljük a bet sizinget hogy ne legyen a vaknak is feltűnő... szal itt a 20kjából betel 15k-t és verem a fejem magamba, hogy ekkora fasz hogy lehet, főleg hogy a faszi szó szerint berakta már a zsetonjait. Miután behívta a 15k-t a faszi mutatja a zsetonjait ott van all in....erre ez a fag persze bassza az anyját egy percig majd foldol, mintha ebből senki nem tudná hogy baszolút air volt....

A kövi hand emel standerdet. PP vel mögé callolok. Vakok 2k4k stack 150k neki is nekem is. Erre sb over all inel 115k val. AMit ő megad én dobok. sb mutat A4o!!! gyerek KK. Elveszíti és 5 percen keresztül szidja és oktatja a halat hogy mekkora fasz. Odabököm neki, hogy látom képtelen vagy felismerni a koncepcióját a szórakozásból való játéknak. Az izgalom kedvéért. Tudod for fun. magyaráz tovább bele rakja, hogy ez a call meg ettől a haltól "44-el megy set value ra mintha lenne neki pfff." (először is 20:1 hez KK ellen egymilliószor megvan a value) másodszor mndtam neki hogy "komolyan azt hiszed hogy csak set value-ra megyek ellened" Sír tovább, mint ha meg se hallotta volna. Meg mondta, hogy ő avval a stackkel 250k, tuti 100 hogy megnyerte volna a versenyt de a gyerek mire fogja vinni semmire. Mondtam hogy lol, jah 250k. 2.4mil van versenyben (fogalma se volt róla) avg ft stack lol. Sírt még. Végén oda mondtam neki, hogy van nálam zsebkendő márt látom nagyon sírsz" Bekussolt.

Utána short stackként befeszült totál helytelenül szerintem. D-t foldolt kb 80%ban körfoldra. Aztán ellenem belimpel kisvakon. CCcc mondom bravo. Ez csakis monster lehet Q7 volt nálam csekkeltem. Flop Axx. Csekkel én is, törnön hív dobom majd frusztrálva mutat AA-t és mondja hihetetlen mondtam neki " ohh no nobody would have thought when u rase all day and u limp on the sb vs me tahts its gona be AA... U never gona limp there with anything other that KK AA AK. LoL. So true. Itt láttam rajta hogy talán érzi, hogy mégis inferior. Bár a világába elképzelhetetlen volt, hogy bárki értsen a kártyához annyira mint ő, és az meg hogy jobban, totálisan kizárt....és fel se tűnik neki, hogy az emberekre nem is nézet hanem a gépét nyomta...hülye fasz.

A vége 12 playernél 9 fizet. D-n van 8k a vak. ALl in meg 170k val (effective 140k). Még mielőtt ő jött volna gondolkoztam, hogy ha emel a D-n akkor óvatosnak kell lennem olyan feszesen tolta eddig, de amikor bemondta az all int azonnal tudtam, hogy ezt azért teszi mert nem tud játszani és azt hiszi, hogy így megakadályozza a 3 betet (ami igaz mert csak callolni fogom). Ne mondjátok el neki, de ha valakinek tudod a range ét (mindjárt részletezem) akkor ha ugyan úgy callolod az allinjét mint ahogy 3 betelnéd a raise-ét akkor még többet nyersz hosszú távon mert annyi pénzt rak be a szarjával.

Tehát all in ment és én a következőket ki mertem jelenteni magamban: ha erős lenne akkor emelt volna, ha nagyon gyenge akkor meg fold. Ezek alapján ami nincs nála az 99-AA. AK-A8 QK KJ KT, QJ QT. Én magamban úgy gondoltam, mikor ezt tette, hogy callolok A7+ 66+ KT+ QJ. És tökéletesen gondoltam mert K9 et mutatott és mivel megérdemli lemákolt...és tudjátok mit csináltam?

Ahogy a gondolatomban magamban már felállítottam, hogy mekkora amatőr aki vérprofinak hiszi magát, és aki azt hiszi ha hoz 15% roi-t a neten a standard játékával akkor nyerő, úgy voltam vele, hogy megmutatom neki milyen egy igazi profi. Mikor a törnön jött a 9es. Bólogattam, hogy hát igen (éreztem a showdown nál h végem) aztán kiszámoltuk a csipszeket és pont coverelt. Felálltam. ELmentem ini, vissza mentem a kabátomért és eljöttem. Ennyi. És tudom, hogy ő ezt kb ekkora hatalmas megsemmisíthetetlen egoval sosem fogja elértni, és realizáltatta velem, hogy mennyire király vagyok, és tudom hogy hol a helyem.


Also ez az egész megmutatta nekem, hogy a netes póker mennyire elkorcsosult kis része a valódi full on pókernek, és örülök hogy a sok fasz a neten tolja és nem kell őket elviselnem olyan gyakran. összességében nagyon jó tapasztalat volt, és mellette meg közel hibátlanul játszottam.

Bonus hand:
A2 nagyvakon. 4 limp én csekkelek. (fasz gyerek is a butonon) Flop A93. Csekkelek várom h Mr buton majd hív. Meg is teszi. 15k-t hívott kb 30k ba.sb callol, én itt úgy gondoltam ez elég két pikk kint vol sok van a potba emeltem 60k ig. Sb megadja. Mondom ez baj. Turn 6. Csekkel. Mögé csekkelek, hogy pont controlba legyen a kassza volt még 100k-m a vakok 3/6 elég ara hogy vissza jöjjek ha verve vagyok. River 7 es. Bebassza az all int az sb. Insta foldolok. Végig ász vagy jobb-ra kellett hogy rakjam ahogy viselkedett. draw szóba se jött. Mutat Q9o.... random is random. Semmi értelme nem volt a playe-ének, meg is magyarázta és értettem, hogy mennyire rosszul gondolja (úgy gondolta hogy nincs ászom....kérdem én akkor minek betelsz? Megadom gyengébbel mint kilences?, mert ha azt mondja hogy a kis ászokat akarta dobatni akkor tök valid) na mind1. Szépen kiblöffölt a totális vak majom játékával, én meg értelmet feltételeztem.... és kb ez az ami miatt nehéz a hero call is mert itt herocallolsz egy hatossal mondjuk ha CG és a pofád a porba omlik, hogy mi az annyáért hív ekkorát egy ilyen lappal (makes no sense, ha nem érted írj kifejtem)

 Most megyek coachingolni :)
Nah ennyi,
Písz