2009. december 4., péntek

When long/short run gets short/long

Több dolog is az eszembe jutott amiről írhatnék nem csak az adott címről fog ez szólni valszeg. Amúgy valami olyasmi akar lenni a cím: "amikor a rövid táv túl hosszúra nyúlik" és egyben "amikor a hosszú táv túl rövidre sikerül"

Előre kifüggesztenék pár dolgok, még mielőtt random oltogatások jönnének, vagy bárki magára venné esetleg sértésnek vagy lenézésnek tekintené az írást: Biztos vcagyok abban, hogy a netes játékkal lehet pénzt csinálni. Nem bátortalanítok el senkit affelől, hogy evvel próbálkozzon, csupán leírok egy két érdekes esetleges nézőpontott, vagy olykor olykor tényt. Tudom, jól, hogy mi a hosszú táv, hogy miért jobb az AK mint a 72 és tisztába vagyok a statisztikai plusszos játékkal (is!!).



Az egész írásra az ösztönzött, hogy egy ismerősöm, aki régebben a Goldba osztott most egy kicsit szarba van. Igazából mikor bezárt a hely, akkor egy csávó bankrollolta max 1000$ig, hogy kis téten nl25ön trackerral full ringen, rake backkel tolja a játékot. Ha veszített akkor a csávó állta ha nyert akkor 30%ot kért. A csávó is ilyen netes grinder. A Petya, mert így hívják a srácot akiről szó van, neki is ült full munkaidőben játszani, mintha csak osztana. Napi 8 óra heti 5x. Meg is lett az eredménye. 7 hónap alatt kiszedett nl 50ig felmenve 2misit a dologból. Megérdemelte, kemény munka lehetett tuti...és semmi köze nem lehetett a pókerhez...kivéve hogy: kivéve hogy elkezdődött egy down swing nála. Szépen lassan sikerült össze raknia neki is egy olyan két és fél hónapos szériát amiben egyáltalán nem volt plusszos sessiön, pedig elhiheitek, hogy 16 asztalon már azért az nehéz, főleg, hogy előtte egy fél évig hoztad a statisztikát. Úgy jellemezte a Petya, hogy annyit vesztett, hogy ha a pókerhez semmit nem értő faterját ültette volna le elé, az sem bukott volna ennyit. Van ilyen. Tapasztaltam. Ezt persze azok általában (és nem mindig!!) nehezen hiszik el, vagy értik meg, akik még sosem álltak ennek a felén a dolognak. Van ilyen is csak számukra ez ismeretlen dolog és vagy próbálják elfogadni a tényt, hogy ők megúszták, vagy lekezelik a faszba a másikat, és belekötnek minden kis irreleváns hibájába aminek semmi köze nincs a nagy képhez.

Ilyen az azt hiszem amikor a hosszútávad szarul sül el és elég hamar zátonyra futsz. Hiába az 50 beülős bankroll management, ha pofán köp a póker akkor nem tudsz mit csinálni. Tuti sok ilyen ember van.

A másik fele, meg az amikor a madárnak, vagy épp nem madár, csak szerencse fiának, bődületes mákja van és behúz 21 évesen egy suday 2. helyezést (Iteo asszem). Ez az amikor a shortrunod egész életedre kihatással lesz. Utána jön a szokásos média meg a manager cápák akik felépítik az image-det és már utadon is lehetsz a sztárság felé. A sok kis csibefasírt meg ámul bámul és minden egyes szavát issza az embernek, és mindenki más hülye aki eltér attól amit a plakáton lévő arc mond. Pedig igen csak meglehet, hogy semmi köze sincs a játékhoz úgy isten igazából. Jó tudni tudja a dolgokat valamennyire, de nincsen ott több. Ez különösen igaz szerintem a tournament játékra.

A legnagyobb felfújása ennek a pókeres mizériának a túlmisztifikálás, vagy túl agyalás. Mondják, hogy ez a játék mindig hoz újdonságot új helyzeteket. Ez nem igaz! Ez egy hazugság, hogy oda ragasszon. Egy idő után már láttál minden helyzetet és betéve tudod a lehetőségeidet...főleg neten ahol nem is Deep Stack a játék. De live is amúgy. Mitől és hová tudhat annyival nagyon rengeteg sokmindennel többet bármelyik felkapott verseny játékos egy másik nem annyira felkapottnál (nem egy átlagosra de mondjuk egy jóra gondolok) Szerintem semmivel. Amíg neten vagyunk addig szinte tuti, live már más egy kicsit de most hagyjuk ezt a live vs netet. Szerintem egy pár igazi extrémumtól eltekintve, mert tegyük fel van a földön tényleg mondjuk 3 olyan ember aki kenterbe veri (haha kenterbe 10000 verseny alatt igen...) a mezőnyt. De a többi az csak a rizsa meg a média.

Ami amúgy még a túlbonyolításról gondolok. Szerintem mindenki aki le akarja sarkítani ezt a pókeresdit, egy totálisan statisztikán alapuló, teljesen statikus rendszerré, az nagyon mellé lő, mert ez a szar az alkalmazkodás és a helyzet felismerésről szól. Nincs olyan hogy soha nem dobok KK-t preflop. Vannak jó dolgok rengeteg amire érdemes oda figyelni, de időről időre találkozok ilyen világ megváltó kis aprósággal ami hosszú távon állítólag annyi pénzt hozhat hogy milliomos leszel csak abból. Sztem ezek is túlnagyított tények és csak akkor lennének igazak, hogy ha azt minden adott jó lehetőségkor azt ki tudnánk használni, és minden csapda szintűben meg el tudnánk kerülni. (mind1 ezt nem tudom annyira kifejteni)


Amúgy most donnal próbálkozok és úgy érzem most a 300. után már sikerült beállítani a játékot "stabil" plusszosra. Nem nagy show, de tudok mellette mást is csinálni és kis kiegészítésnek jó dolog ez. Nem akarok vele se világot megváltani se 500$ os ig felmenni, csak egy kis plusz kesh-t csinálni belőle.

Hallgattam ma Queen-t. Van a Play the game című dolog. Milyen poén lenne, ha mindenki tényleg tudná az élet játékszabályait. Akkor nem rúgna senki bele a másikba mert tudná, hogy akkor belé is akkorát fog rúgni pont az élet mint amekkorát ő osztott ki, és ez a jó felé is így van. Ez egy olyan szemlélet amit ha betartasz jobb lesz az életed :) még akkor is ha nem mindenki co-operál :P

Píísz