2011. február 27., vasárnap

Net vs Élő ütközés

Egy kis problémába ütköztem és nem tudom, hogy mi a megoldás rá.

Kóstolgatom ugye a netes sh játékot, és azon kapom magam sokszor, hogy miután jön 2-3 cooler/bad beat 5 percen belül behalok. Nem feltétlenül agyilag de nem is feltétlenül fizikálisan. Elég összetett a dolog, és nem tudom miért van. Megpróbálom leírni:

Tehát mikor jön ez a széria, elkezd füstölni az agyam. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy tiltre megyek, csak jön az a hülye mind fucked érzés, hogy én vagyok a hülye, hogy itt ülök, olyan gyakori ez a szar. Aztán meg ha nem pont ez, vagy ha nem ez először akkor először a gyomorban lévő fizikai görcs/fájdalom/remegés érzet, amit minden pokeres ismer. Az az igazi féle hányinger. És akkor erre ébred rá néha a gondolat, hogy mekkora hülye vagyok hogy itt tolom hisz mindig ez van.

A kérdésem az, hogy ez miért van? Ha egyszer teljes mértékben tisztában vagyok avval, hogy csak az számít, hogy jó döntéseket hozzak, és mikor a pénz már bent van semmit se tehetek, és tudom, mi az optimális gondolkodás stb, akkor mégis miért jön elő ez a betegítő érzet? MIÉRT?! Nem is az én pénzemről van szó és ez a legbrutálisabb, amit nem értek. Nekem ez semmibe sincs, még az időmet se eszi el annyira, mégis a hányinger kerülget egy-egy ilyen 5 perces dili menet után, és totál kész vagyok.

Azt tudom, hogy biztos közre játszik az, hogy netről van szó. Kialakult bennem azt hiszem, az idők folyamán, ahogy egyre távolodtam el a netes cucctól, egy ilyen undor az egész felé és ez jön elő azt hiszem. Nem részletezem az undor miben létét. Ez tuti közre játszik.

Mi a megoldás? Mert hiába ismételgetem magamban, hogy "ez van szarok rá jól tettem be" Ha közben érzem, ezt az örjöngő feszítő érzést a fejemben. Akkor csak elnyomom és szerintem az ilyen dolgok elnyomása hosszú távon nem kifizetődő. Nem megoldás. De akkor mi? Ha tudom mi az elmélet, akkor hogyan oldom ezt meg?

Miért van az, hogy élőben sokkal sokkal jobban bírom, ott tök mind1 mit dobnak rám kibírom, és ha elfogyok haza megyek, és mire otthon vagyok már le is ráztam magamról a 90%-át a dolognak.

Nem értem, hogy miért lehet ez. És aggaszt is, és ez az jelenleg, ami nagyon erősen elfelé tántorít az egész netes pókertől.




Kicsit más. Walkman-nel szokott lenni, ez a nézet eltérésem...vagyis van, hogy nincs olyan, hogy netes meg live poker, csak poker van. És ezt is rengetegszer, rengeteg felől próbáltam elfogadni, de valahogy nekem mindig azt dobja ki a gép, hogy ez rettentően nincs így. Maximum elméletben.

Megnéztük, hogy mennyi leosztás alatt, mennyire jön ki a várható ingadozás, meg az EV. Élőre megnéztünk egy évnyi játékot, ami 4 alkalom per hét mindegyik avg 5 órás sessiön. Arra valami ilyen jön ki:




Netre meg 150k leosztásra ami már elvileg mutat valamit ez:




Szerintem nagyon sokat elárul.


Persze van egy nagyon vitatott tény. Hogy mennyit is nyersz élőbe. Mert neten minden szart kiír a tracker. De élőbe...hát, tegyük fel keresel havi 200k-t a pókerrel 100-200on ami abszolút nem lehetetlen. Ha het 4x mész le játszani, és 5 órákat játszol az 80 óra.Akkor a fizud kijön 2500FT/H ra. Ha élőbe avg 22 leosztás megy le (max) akkor 4.5 óra alatt megy le 100 leosztás, ami azt jelenti, hogy kb 11k-t keresel 100 leosztás alatt ami 55bb/100. Ezt azonnali hatályba kétségbe vonja bár ki aki netes és 3-5 bb/100 a kitűzött célja. Én se vagyok híve annak, hogy így számoljuk, mert élőbe van missi meg live stradle és ez baromira megkavarja a játékot, főleg, hogy a missi on avg 800-1000 ami 5BB open, és az első raise ezért sokkal sokkal magasabb. Nincs emiatt definiálva szerintem, hogy mennyi is egy beülő live, mert ha 100-200 on 20k a 100 vak ugyan, de ha az open raise 1600 akkor közel sem ugyan az a stack mérete mint neten a 3x open raise-nél. És már is borul minden féle faszom elmélet. De mégis, neten mennyivel többet tudsz játszani, és mégis milyen hihetetlen mértékben jobban kijön a realitás az élő pókerben sokkal kevesebb leosztás alatt. És ezek a gráfok csak azt mutatják, ha mindent mindig jól csinálsz, ennyi múilk "csak" a szerencsén, amiről te semmit se tehetsz, hogy éppen melyik vonalka vagy, de a végén valahol ott leszel a fekete csíknál...valamikor. Csak nem mindegy, hog ymikor.


És míg a legtöbben arra áltak rá, hogy neten megcsinálják az x millió handet hogy meglegyen, ami jónéhány embernek sikerül is, igen kevésnek meg még sikeresen is, addig van aki meg arra ment rá, hogy live csinálja.

És akkor vissza az ütközésemhez W-vel. Szóval ő azt mondja, hogy ha jönne Móriczka aki SH guru neten, az szét szedne bármilyen pro élő playert. Ez az állítása. Evvel lehet ötbb féle képpen érvelni (és ez nem beszólás sorozat itt most W csak elindult a gondolat menet és a blogba fejtem ki)

1. Mennyi leosztás is kell ahhoz valójában, hogy valaki egy másik valakit baromira nagyon lealázzon? Ha a standardot nézzük akkor kismillió, és garantálom, hogy egy élet út sem lesz elég arra, hogy az kijöjjön.

2. Persze ha ezt mind megfordítjuk baromi hamar kiokosodunk, hogy ja tényleg, hiszen neten a netes pro halomra fogja abrichtolni az élő playert, mondjuk fél misi leosztás után ki is jön (ez élőbe 35 év kb)

3. Na igen ám, de a netesnek a netes az otthona az élősnek meg az élő. Egy netes player bírja a gyűrődést, nem kerül tiltre soha, otthon ül akonfort zónájában, csinálja a szokásos dolgait, és kijön a szám végül, hisz sokkal kevesebbet hibázik.

4. Megtudja-e ezt tenni élőben?! Kizárt. ha van is benne annyi szociális tartás, hogy eggyáltalán emberszámba vegyék (és sorry, nem a legnagyobb pro-kra gondolok, hanem egy átlagos netes grindert, ha megnézel, teljesen visszamaradott szociálisan) ezért kizárt, hogy kibírja 1-2 óránál 20-40 leosztás!!!) azt a környezetet amiben az élő játékos dúskál, infót gyűjt, barátkozik, okosodik mindenki játékáról és élvez, építi a személyiségét, az egy ilyen netes playernek maga a pokol a füsttől kezdve, a káromkodásokon át, a fenyegetőzések, a lassú játék, a jattolás szörnyűsége, a rake back hiánya képtelenség, hogy mennyen neki.

x. Elméletben persze lehetséges, hogy valaki pro a neten mint egy isten, és közbe mondjuk élőbe is maga a császár, csak a valóságba ehhez legalább 300 éves mesternek kéne lenni szerintem, hogy mindkettőt ilyen szintre fejlessze valaki, úgy, hogy az egyáltalán ne menjen a másik rovására.

= Tehát szerintem teljes mértékben különbözik az élő a netes játéktól. Igen is két külön állat faj. Elég erősen vitatható, hogy időben melyikben jön ki hamarabb a hosszú táv, az meg szinte biztos, hogy soha sem fog kiderülni, hogy egy igazán fasza netes megállja-e hosszútávon a helyét élőben, miközben egy élős bizonyítson, hogy tud-e neten. És nem 1-1 elvont példa, mert tuti vannak akkora pro vadállatok, akik bírják, és már rég miliárdosok :) De mondjuk nem ilyen helyen élőznek azok mint Magyarország, szal ezért is izolált nagyon ez a kérdés.

Úgy érzem eléggé kifejtettem, hogy miért gondolom azt, hogy magamat élő playernek valljam, és disztingváljam azokat, akik pedig a netes játékból keresik a kenyerüket. Nincs egyikkel se baj, de szerintem két teljesen különbözó dologról van szó.


Baromi szívesen állok elébe minden érv és ellen érvnek, mert szeretnék okulni. És megköszönném ha nem olyan attitűddel jönne a komment (ha jön) hogy "na ide figyelj te kis hülye meg mondom miért is vagy fasz". Nyilván rengeteg dolgot nem vettem figyelembe, de ez az egész bejegyzés a semmiből pattant ki és fingom se volt, hogy ezt fogom írni. Csak a problememet akartam leírni a netes birkózással, és a többi meg jött. Imádom mikor ilyen ihletem van. Remélem sikerül valami építő jellegűt alkotni.



Píísz out


Edit:

Eszembe jutott még egy érdekesség ami miatt érdekes amit írtam.Ha ezt oda adnánk az összes pókeresnek akik ebből akarnak megélni, a túlnyomó többsége halálos ellentétbe lenneének vele, emrt a neten szerintem több ezerszer többen vannak, mint ahányan élőben, és ezért az élőből jövő gondolkodós elmélet gyártós emberek hatalmas kissebségbe vannak, és baromi könnyen lehurrogásra kerülnek azok által, akik a fórumokon élnek, azt túrják. Rengeteg elméletük van amit bizonyítanak is és elhisznek, de lehet hogy van ellen bizonyítás is csak nem is keresik mert elhiszik a fórumot, és így butítják egymást. Viszont hatalmas többségbe vannak. Akik meg élőznek lehet nem is akarnak nagyon a világ tudtára adni semmit, és így kialakul egy baromira elferdítet nézet a dologról ami a valóságtól rettenetesen távol áll, csak nincs nagyon belsős aki elfogadná és meggyőzné a tömegeket. Nem is tudom mit akartam evvel mondani. Csak fölhívni a figyelmet talán arra, hogy csak azért mert valamit nagyon sokan mondanak nem feltétlen van is úgy. (még ha ez az írás faszság is, biztos van olyan amelyik legit)