2023. július 12., szerda

A Sziszifu(a)szomat az egészbe már!


 


Na jó.

Ezer éve nem írtam. Úgy voltam vele, hogy taktikailag nem volna a legjobb húzás, viszont olyan foscsi a helyzet, hogy úgy vagyok vele, nincs túl sok vesztenivalóm, ezért inkább írok, mert részemnek érzem ezt az egészet a magam hülye módján.

Mit csináltam az elmúlt fél évben?

Véget ért sajnos az online fordítgatás. Tök jó lenne valami fordítós meló, de ilyen bejárós fordító céges robotot nem csinálnék azért, mert az elég kreativitás mentes rabszolgamunka legutóbbi információim szerint.

El kellett kezdenem járni edzeni, mert szarozott a térdem körül valami. Dokik azt mondták, műtét, mentem sport gyúróhoz. Az szét"masszírozta" úgy, hogy meghaltam a fájdalomtól, de hónapokig elmúlt. Ő mondta, hogy menjek izmot építeni rá, mert akkor helyre tud jönni, mert az a baj, hogy szarul áll a térdem, és nem tartja elég izom a dolgokat, az amúgy görbe lábamat. Fateromé is tök görbe, mégsincs semmi baja, mert neki van izom rajta bőven.

Elkezdtem csinálni személyi edzővel, és azóta is tolom. Most voltam nemrég MRI vizsgálaton, mert valszeg fekvenyomás közben, amit kb 3x csináltam, szétbaszódott a vállam, de két hét múlva most már kiderül, hogy mi a fasz van vele.

Közben most 2-3 hete elkezdett fájni a combnyak körüli rész is séta közben, és eléggé hitevesztett vagyok, hogy valaha totál fitt állapotba kerülhetek.

Emellett a kocsival a baszakodás nem múlik el. Fél éve kb motor lett benne cserélve. Fél évig jó volt, utána elszaródott benne valami motor tengely, vagy mi a szar. Mutatták is, motorban van belőle kettő. Az a lényeg hogy leszilánkolódott belőle. Ez úgy jelentkezett, hogy szétbaszta a tömítést, és elfolyt az olajam, és sos-be vittem a helyi szervizbe, ahol elköltöttem rá negyed misit, és szarabbul kaptam vissza, mint amilyen állapotban odavittem. Előjött egy olyan hiba, amit először akkor tapasztaltam, amikor először másfél éve visszakaptam abból a szar szervizből a kocsim. Most kényszerből mentem már hozzájuk, nem önszántamból. Jelenleg 2 hete áll a kocsi ott, mert várnak valami eszközre, amit eddig béreltek, de már nem tudnak, és megvették, és másfél hete már meg kellett volna kapják, de nem. Faszom se tudja, de mondtam nekik, én annyit szeretnék csak, hogy visszaadják a kocsit anélkül a hiba nélkül, amit sikeresen beleraktak valahogy... másodjára is!

Vízszerelőből is kifogtam a kókler geciket. A mosógépszerelő, aki jön a jövő héten, elvileg nem lesz kókler már, mert gyári garis szerviz, de az is olyan, hogy van vészjel, mert pont egy éve romlott el, és pont ugyan evvel, és akkor azt mondta a szerelő, hogy rohadt ritka hiba, és ha ez így van, és megint rossz, akkor szerintem a géppel lesz valami komolyabb baj, és annak a procedúráját végig járni és megpróbálni a gépet lecseréltetni, nem lesz álom.

Emellett ellopták a netflix accountomat is, de sikerült nagy nehezen visszaszerezni, ezek mellé ellopták az egyik online bankingos adataimat, és az volt a mákom, amikor 100$-onként elkezdték a kripto vásárolgatást éjszaka közepén, pont pókereztem, és azonnal le tudtam tiltatni a szaromat, így csak 200$-ba került az a manőver. 1 hétig intenzíven szoptam a faszt az ügyintézéssel, aminek semmi eredménye nem lett.

Emellé aztán jött még egy ilyen közeli családi tragédia is elhalálozás formájában most a nyáron, és mindezeken felül szerintem életem leghosszabb és legrosszabb futásában vagyok pókerben. Ezzel rákanyarodnék a kártya részére az irkálásnak akkor.

December elején úgy döntöttem, hogy megpróbálom megtanulni az omahát, mert a hold'em az kurva szar volt addigra már. Rápihentem a decemberre, és januárban újult erővel vágtam bele. Felkerestem a város és körülötte lévő privi játékokat, és elmászkálgattam játszani. Nem fogok helyekről vagy emberekről írni nyilván. Kurva sok meló volt benne, hogy elfogadjanak, segített, hogy kurva sokat is buktam mellé az elejétől kezdve... kb ez volt a legnagyobb segítő erő (azon kívül, hogy milyen kurva egyedi arc vagyok XD). Mellé még rájöttem, miket értékelnek az emberben a sztereotipikus "legyél jófej az asztalnál" hülyeségen kívül, ami kurvára lejárt lemez, és nagyon nem bírom amúgy, mert lesír, amikor valaki erőlteti, és én meg szemen köpném magam, ha magamat állandóan meghazudtoló módon kellene viselkednem.

A lényeg, hogy megvolt a heti 4 helyem, amire eljártam, tök fasza. Elkezdtem mellé egy idő után aktívan megpróbálni tanulni az omahát, mert úgy gondolom, hogy jó eséllyel ez lesz a jövő, főleg, ha jön még 1 ilyen hullám, amikor a publikus hold'em asztaloknál 9 játékosból 10 ebből akar megélni és letaszítják a halakat 50/100-ra vagy omahára. Vicces, amikor 50/100 on 50k beülőkkel mennek az emberek vágatni magukat a giga rake-be, és több 100k stackeken üldögésznek, azért mert úgy gondolják, akkor oda nem fognak beülni a regek, de szerintem súlyosan tévednek. Csak a regeknek sokkal kevésbé fogja megérni.

Igyekeztem keresni olyan emberkéket, akikkel együtt tudnék omahát tanulni vagy elemezni, és bár van két emberke, akikkel néha-néha tudok dumálni, sajnos nem egy állandó beszélgetés ez napi szinten, így megmaradt a hiányérzet továbbra is bennem az iránt, hogy valakivel ilyen "omaha poker buddy" kapcsolatom legyen, akivel közösen eljárok, fejlődünk stb.

Mindamellett, hogy nyilván eleinte kurva szarul játszottam, szembesültem azzal, hogy rengeteg dolog amit online omahához tanultam, nagyon káros az élő játékra, mert teljesen más a dinamikája egy 6 handed online asztalnak, ahol lemegy 60 hand óránként és mindenki tolja 2-4 asztalon legalább, még aki lazázik az is, míg élőbe ülnek 8an! az asztalnál, ami hold'emhez képest baszottul sokkal jelentősebb játékváltozást eredményez, és lemegy óránként 12-15 hand maximum.

Ezzel a fundamentális probléma numero uno fel is üti a fejét. Bár omahában is (ja, azt nem mondtam sehol, 5 laposról beszélek végig. Sose toltam 4 laposat, és mivel itthon nincs is kb sehol, ezért kapásból az 5 laposat kezdtem el megtanulni, ami a 4 laposhoz képest egy degenerált faszkodás amúgy...) Szal bár omahában is a 85% az 85% lesz, ha all-in mész, rengeteg olyan spot van, amikor 40%-ra meg 50%-ra rakod be a lóvét 3-as all in-be, ami equity-be tök jó (köze sincs hozzá, ahhoz képest ami a holdembe van, szal erősen idézőjeles a "tök jó"), csak kurva nagy kiingásokat okoz. Ha ezt párosítjuk azzal, hogy nem tudsz mintát belerakni, akkor kijön az, ami velem történik épp. 6 hónap omaházgatásban tudsz úgy üldögélni, hogy közöd sincs az EV-d hez. Ezt majd kifejtem. Szal az lesz az egyik gigászi probléma, hogy lehet, nagyon alábecsültem, amikor az elején azt mondtam, hogy éves távlatban lesz értelme csak eredményeket nézni.

Gyorsan hozzácsatolom sírás jelleggel, hogy utóbbi 4 hónapból 3-at rekord bukó állással nyitottam, és -10 és -15 buy in között startolok el. Rohadtul megterhelő mindig a halál faszából megpróbálni felküzdeni magam. Egyetlen egy heater pillanatom volt pár órára a legkisebb játékba, amibe jártam fél év alatt. Szóval a lényeg az, hogy nem tudom, hol kezd el megközelítőleg kijönni a hosszútáv.

Ami a futásomat illeti, abban 100% biztos vagyok, hogy ótvar retek legalja, ilyen még sose volt. Minden egyben. Tehát nem elég, hogy rengetegszer vagyok laphalott, ami omahában abból áll, hogy bár szelektíven jó 5 kártyával indulok, hiába vagyok AQJT8 dupla szín, 20 ból 2 flopon találok valamit, és legtöbbször úgy, hogy tessék, kapsz egy nut FD-t a szarodra egy 445 boardon, takarodhatsz anyádba 7 way potba. Alapból jóval drágább preflop nézegetni omahában, de rengetegszer kell, viszont mivel mindenkinek körülöttem általában 60-90% vpipje van, 3 bet potokban is, így nagyon ki vagy szolgáltatva a flopoknak, és majdhogynem nulla tered van manőverezni, és szinte a kártya diktál mindent, mert mindig multiway (innentől mw), és mindig alacsony, 1-es körüli az SPR (azaz, 1 potnyi hívás marad mindenki előtt max az all inhez) Nagyon kevés a kivétel és igyekszem maxon hozni a blöffjeimet, mert kurva jól működnek, de annyira few and far between a lehetőség erre, hogy fáj, mert mindig kint lesz a nuts, amikor 30 lap ellen játszol, vagy olyan kurva short mindenki, hogy 0 fold equty-d (innentől FE) van egy flush draw (mostantól FD) boardon egy szaros sorhúzót dobatni. Botrány amúgy. A buy-in, meg stack méretekrre meg majd később kitérek részletesen

Emellett, amikor úgy alakul, hogy nem halál a flop, és el tudom kezdeni felépíteni a potot, abban a néhány esetben, amikor erős vagyok, biztos, hogy riverre telibe meghalok, hiába vagyok nuts+nuts fd mondjuk (tegnap kettő ilyen is volt), garantáltan esik a pározódás, és egyszerűen mivel pot limit a játék, nem tudod ledobatni az emberekkel a szetteket. Rengeteg olyan partim volt, amikor nincs basszus lap kb a pakliban, de kiszíneznek kétszer. Amikor berakja egy bottom set, meg egy top 2p, amiből fogok még én is 1 top párt a poén kedvéért, és mellé van egy minden húzóm, amire betettem. Tök jó equity-vel gurigázok ellenük, és valahogy tudják mindig úgy dobni, még ha 2 turn és 2 river is van, hogy mind a két boardon mindkettőnek fullja legyen. Azt hinnéd, túlzok, de kurvára nem. 15ből 13,5x ez a parti lefolyása.

Emellé ha esetleg tényleg sikerül berakni valami HU potba 85% körül, ami azért relatív ritka omahában, de kb 2-3 sessiönönként 1x előfordul, akkor ismét ott vagyok, hogy el tudom veszíteni a "dobjuk kétszer a rivert" szenáriót 85%-al. Nyilván mindig ez az est legnagyobb kasszája. Ezeket fixen bukom 95% ban, minden túlzás nélkül. Nem tudom, hogy. Szokták kérdezni, hogy "nem csalnak?" Mondom, nem, mert nézem az osztót, és 3 különböző helyen csinálják meg ellenem. Azt mondom erre, hogy az élet csal ellenem, és azzal nem tudok mit kezdeni.

Na de vávává'já'. ÉS AMIKOR úgy alakul, hogy nut fullom van, akkor RENDSZERINT előhúzzák az 1 komós quads-ot. És ebből is van havonta legalább 1, ami kurva ritka azért omahában is. Onnan tudom, hogy ritka, mert 6 darab ilyet láttam, abból 5x én voltam a partiban, és konkrétan 5x voltam az elszenvedő. Hozzáteszem, mindegyikbe kimentettem a stackem egy kurva jelentős hányadát, mert ha elég deepek vagyunk hozzá, akkor le tudom vágni, amikor teljesen zsákban van a fejem. Ez nem jelenti azt, hogy nem vesztek vele kurva sokat, de akkor is minimalizálom, csak annyira egy kaptafára játsszák meg ezeket a lapokat, hogy nemigaz. És amúgy majdnem mindig ki is derült (4x kiderült és az 5. be is 100% biztos vagyok), hogy tényleg jól dobtam el.

Ha hozzáveszed, hogy azért havi 1500 hand megy le kb (amiből megjátszod feszesebb módon a 20%-át mondjuk az 300 floponként egy ilyen giga cooler), és úgy kap az ember havonta egy nut full vs quads leosztást és nem olyan nut full, hogy AA vagyok 222 boardon és "jajj, kettese volt micsoda cooler", mert azokat nem számolom, hanem 77TKJ, és mondjuk én vagyok a KK. Ilyenek.

Aberráltul sok a szopóm, és nulla olyan spotom van, hogy "na végre value betelhetek". Nem emlékszem ilyenre riveren. Undorító. Azt nem értem csak amúgy, hogy hogyan tudok 1 nap pihenés után ugyan olyan lendülettel tovább haladni. Komolyan nem tudom. Asszem itt van az a pont, ahol el tudom mondani, hogy profi kártyás vagyok (vagy degenerált függő), hogy van kedvem csinálni, mindig jó hangulattal megyek le, teljesen reményekkel teli módon. Ehhez passzol is a fent berakott kép :)
 

Itt most félbevágom a bejegyzést, mert szokták mondani, hogy túl hosszú. Az írást folytatom, mert egybe kell megírnom, de kettészedem a könnyek elkerülése érdekében. A második felében a privi játékokról fogok sokkal részletesebben beszámolni