2008. november 28., péntek

Írjunk Cash Game szabály-t

Arra szeretnék megkérni mindenkit aki olvassa és van jó ötlete az postolja kommentbe vagy írja meg msn-en vagy mailbe. (mindjárt kirakom amit eddig írtam)

Már írtam a hiányosságairól, de most úgy néz ki lehetőségem van egy dealer sráccal átírni a házszabályt, vagy legalább is egy tervezetet írni egy sokkal jobbról.

Elkezdtem összeszedni pár dolgokt, amik a fejemből pattantak ki, vagy amikkel már találkoztam. Néztem neten is egy picit a dolgok után (Találtam floorman döntésekről szóló topikokat itt ott egy egy témában, amikor egy adott hibára google-ztem rá) A lényeg az volna, hogy így talán sikerülhet elérni valami változást a magyar CG pókerbe. Kiindulásnak tök jó, ha összeszedünk minden kutyafülét, aztán átírjuk normálisba még a megfelelő embereken át lehet is belőle valami.
Amit eddig leírtam az csak ilyen első vázlat.
Ha esetleg van valami hozzáadni valótok akkor bátran, csak támasszátok alá, hogy miért jobb az mint ami jelenleg van.

Nah here it comes:

Nem hivatalos szelnges draft

Legyen egy nyomtatott házszabály amit bármely játékos rendelkezésére lehet bocsátani az esetleges félreértések elkerülése végett. Ilyen nem létezik. A házszabály is szájról szájra terjed amit a floorman-ek „rugalmasan” (értsd össze vissza) alkalmaznak, és ha több floorman van, ugyan abban a helyzetben születhet két különböző döntés)

Dealer feladatai: one sees all see rule felszólítás nélküli betartatása. Fegyelmezés határozottság, és floorman hívása ha kétséges szituáció van. Nagy hangsúly a határozott fellépés, hogy ne érezze egyik játékos se hogy felette áll.
Dealernek hangosan mindenki számára érthetően be KELL jelentenie minden akciót. Ez által elkerülhető minden féle figyelmetlenségből adódó félreértés, illetve a játékosra hárul teljesen a felelősség, hogy figyelembe veszi e a jelzéseket, és ha hibázik akkor nem okolhat mást.
Ha valami nem egyértelmű (ami egyértelmű az a verbálisan kimondott Csekk, réz, emelés, hívás, dobás, all in. A passz nem egyértelmű mert angol nyelven csekket jelent. A kopogás kopácsolás mutogatás se lehet teljesen egyértelmű. Néhányszori rákérdezés után a dealer adoptálhatja a játékos szokásait és az adott jelet a játékos által többszörösen megerősített akcióként értelmezheti, azonban előfordulhatnak ebből is félreértések, ezért a szem kontakt fontos lehet, mert a játékos a nagy gondolkozásában kopácsolhat az asztalon vagy mutogathat amit a dealer, ha nem figyel eléggé cselekvésként értelmezhet. Ilyenkor ha szól a játékos és nem volt még utána hívás, vissza tekerhetik hozzá az egészet, és felszólíthatják rá, hogy innentől egyértelműen mondja ki amit tesz. (az értelme ennek: a játékosok kényelmét szolgálja, és ha hetenként egyszer elő is fordulna kétes eset akkor annak további felbukkanását azonnal meg lehet gátolni)

Floorman (blog: Első körben meghozni a döntéseket egy adott kérdéses szituációban, határozottan, objektíven és következetesen. Ennek úgy kéne kinéznie, hogy van egy terem szabály és azt követve mindig ugya nazt a döntést hozza meg. Oda hívják, a dealert megkérdezi mi volt, a dealernek el kéne mondania személyeskedés nélkül, hogy mi volt az esemény majd a floorman-nek döntést kell hoznia. Emellett meg kell hogy védje az osztóit minden féle atrocitástól.Dealer védelme, határozott következetes döntés a dealer story-ja alapján. Esetleg meghallgathatja a két felet egyesével is beszólás bekiabálás nincs---floorman-nek még nagyobb tsiztelet kell, vele nem is vitatkozhat senki, de ehhez nagyon határozottnak értelmesnek és játékhoz értőnek kell lennie (kordába ilyen nincs)

Nagy vitás esetben ha a két játékos meg tud egymás között egyezni a floorman-nek nincs joga azt felül írni, mivel cash game-n a játékosok ha akarnak maguk között alakíthatják a szabájokat, mivel saját pénzük, csak bérlik az asztalt és az osztót. Pl két turn+river kicsapás, flop után all innél felcsapsá odds alapjáni százalékos osztozás. Nagy vita esetén kassza elfelezése. Persze ha valamelyik játékban lévő nem ért egyet ezzel akkor automatikusan a ház szabályai érvényesülnek. Miért jó ez? Mert cash game, és ha megegyeznek, hogy elosztják, de a floorman nem engedi akkor megnyeri az egyik, és a másik meg fogja és kp-ban oda adja a felét. Jobb így? Semmivel, arra jó hogy ideges legyen a játékos és érezze, hogy semmi joga nincsen itt, őt semmibe veszik)

Leírása az soztás folyamatának. Missdeal esetében. Ha első kártya borul blba bla + roszul kicsapott turn v river, maradék lap kirakása (river) reshufle és turn feldobása jókor stb stb.

Ha valaki nincs az asztalnál nincs olyan hogy még 1 körig adunk neki lapot mert kifizette…. Az sit out és nem kap kártyát.


Best Intentions: Ez egy olyan szabály amit robot aggyal nem igazán lehet felfogni. „legjobb szándék szerint” A lényege, hogy figyelembe veszi a játékos szándékát és a logikus gondolkozást. Tökéletes példa a kroda klubban „ha a muck szélét éri akkor nem lehet felcsapni/halott lap” Hát de fel lehet csapni eszerint a szabály szerint mivel hiába ér hozzá a muck-hoz ha egyértelműen látszik (nem jogi szempontból, hanem paraszti ésszel) hogy melyik volt az a lap akkor igen is felcsapható. (akkor merülhet fel pl ha valaki látta és meg kellene mutatni mindenkinek, de az a valaki bele próbálja dobni a muck-ba)
Ugyan ez másik példával: ha valaki megörül mikor megadják az all-in-jét showdown-ra kerül a sor és be akarja röptetni a kártyáit arcal felfele mutatásra, de valamelyik túl repül az asztalon és leesik. Szabály szerint földet ért halott lap, de mivel egyértelmű hogy leesett, az is, hogy a játékos fel akarta csapni megmutatni, ezért a játékos szándékát veszi figyelembe és a hand live marad és megesik a show-down. Valami ilyesmi a best intention.

Show down: Ez egy érdekes szitu. Kordába ugye az a szabály ha nem volt hívás riveren akkor sorba kell. (a szabály szerintem hülyeség, és igazságtalan előnyhöz juttathat játékost PL: Valaki hátulról blöfföl, floppon és törnön is, majd úgy dönt feladja a blöfföt. A megadó játékos elől ül, és elcsekkeli a rivert ahogy a másik fél is, ekkor a „fizető” játékos aki megadogatta a hívásokat hogy lássa ellenfele lapját, most kényszerítve van arra, hogy megmutassa a lapját, és a másik ingyen megúszhasa a dolgot és a muckolhatja a lapját. Nem fair ez a szabály)
A kötelező show down: Amikor véget ért minden action és kötelező mutatás van. Volt egy hívás és egy call. Gyakran megesik hogy a hívó fogja és arccal lefelé bedobja a lapját, hogy nyert a másik, vagy a megadó felcsapja a lapját örömébe, hogy nyert. Ilyenkor ez semmilyen körülmények között nem mentesítheti a hívót a mutatás alól. Ha maga nem csapja föl a lapját akkor a dealer-nek volna kötelessége azt megtenni, ugyanis a kötelező mutatás azt jelenti, hogy kötelező, és nem opcionális. Ebből szokott jönni az a vita, hogy más asztalnál ülő játékos joggal szeretné látni a hívó lapjait. Erre általábana kussolj be nem voltál party-ba a válasz. A floorman azt a döntést hozza meg, hogy mivel a 3. félnek nem volt pénze a partyba semmi köze az egészhez, és amúgy is felcsapta a megadó, nem köteles mutatnia. Ha vége a licit körnek kötelező show down van. Amiért a dealernek fel kéne autómatikusan kérés nélkül csapni a lapot (szabály szerint) az az, hogy elkerülje a vitát, amit a sértődött hívó kezdeményez általában a „nem mindegy megnyerted” kijelentéssel. Evvel a szabállyal ki lehetne küszöbölni azt a szintén unszimpatikus, de a szabályok által a játékosokra kényszerített dolgot, hogy a 3. fél könyörögjön a megadónak, hogy kérje, hogy csapják fel a lapját. Magyar nézet, hogy ha nem voltál partyba nincs közöd a játékhoz. Alapjában világít rá a fogalmatlanságára a floorman-eknek és ház szabály íróknak. Akkor is játszol ha nincs előtted lap. Akkor figyelsz csak igazán.
Ugyan ez van all innél is. Aki bemondta annak mindenk ép meg kell mutatnia. Nincs kibúvás. Ha a másik fel is csapja, attól még a számára kötelező a showdown a river után, külön könyörgés nélkül is.