2022. május 8., vasárnap

Amikor a hülyének van igaza?

Az elmúlt két alkalommal rengeteg olyan party-ba sikerült keverednem, ahol az ellenfeleim hatalmas hülyeségei miatt nem tudtam eleget nyerni. Ez a kerettörténet, mellé storyznék még a Rágcsáló beszólásairól, és a heads-up challenge-ről, amire kihívott, majd ami elől elfutott.

Személyeskedni fogok név nélkül (tehát nem személyeskedek), mert ma kicsit többet engedett meg magának, mint kellett volna, és bár arc vagyok és nem nevezem nevén eme kretént, csak a ma megszerzett becenevén Rágcsálónak (a'la Rat)

Szóval két napja volt az, hogy beült hozzám. Egy ilyen ezer éve pókerező, full 1.0-ás beton reg. Rengeteg van ilyenből, botrány. Tudod, a tipikus, nem csinál semmit, olvasgat a telefonján, top pár nélkül nem betel, raiselni meg csak akkor raisel, ha kurva erős (vagy épp vérszemet kapott az egója).

Beül ez a jóképű az asztalhoz, épp turnon betelek a 2nd párommal, majd riveren herocallolok vele, és megszólal (természetesen nincs partyba), hogy én mindig csak a tutira megyek, nagyon nagy beton vagyok, ismer, sokat játszunk együtt. Ilyen dumával.

Ugye a gyors analízis azonnal megmutatja, hogy mekkora arc, mert nem tudom, melyik világba betel egy totál beton 2nd párral, majd herocallol, szal be van lőve azonnal, hogy hol tart agyban az ember, illetve pontosabban, hogy mennyire hülyének néz mindenkit, és milyen tiszták a szándékai.

Nem akartam erről különösebben írni, de ma megismételte másik ember felé ezt az egész spiel-t, és ezért ezt már dokumentálni szeretném.

Szóval miután ezt bemondta, rákérdeztem, hogy mégis mikor játszik velem mindig, hogy ennyire vágja. Azt mondja, mindig, és legutóbb 1-2 hónapja. Ugye ez azért szép, mert itthon valóban 1-2 hónapja játszok újból, de előtte kb 12 éve nem toltam itthon, tehát durván mellébeszélt. Persze igaz, hogy annak idején ezer éve valszeg játszottunk együtt, nem tudom, de ismertem a pofáját már. Én nem emlékszem amúgy, hogy mióta tolom, toltuk volna valaha egy asztalon, konkrétan egész biztos vagyok benne, hogy nem, viszont láttuk egymást nyilván számos alkalommal.

Egy lecke a kedves olvasónak: Amikor valaki nagyon pattog az asztalnál, hogy szar a játék, vagy ugat ilyen módon, hogy valaki beton, legtöbbször azért teszi, hogy elterelje arról a tényről a figyelmet, hogy ő ott a legnagyobb beton mindenki közül. Mondjuk itt rivalizáltak ezért a pozícióért hárman-négyen is... "jó asztal" volt

Természetesen ugye visszaszólogattam neki, igazából onnan is látszott, hogy egy rutint ad elő, hogy soha semmire nem reagált, amit mondtam, hanem csak nyomta ugyanazt a szar dumát nekem 2 napja, meg most a másik fickónak tegnap. Ugyanaz az előadás.

Nyilván azt hiszi, hogy ezzel majd jól felidegesít, és emiatt én majd lazább leszek ellene és akkor ezt ő majd milyen jól ki fogja tudni használni. A vicces a story-ban az, hogy ahogy az első este alakult, valszeg tényleg meg is győződött erről, hogy működik, mert szokásom szerint elég laza aggro módon játszottam (és rögtön azt hitte, és meg is jegyezte, hogy én csak egóból rájátszok direkt rá XD). A probléma ott volt, hogy az AK flop drillje ellen gyönyörű oddsal callolgattam a minden draw-t és nem esett, utána az, hogy volt egy parti amibe a szerencsétlen 9-es magas boardon talált egy top párt, egy 963ss boardon, meg tudja adni a check raise-t, és én konkrétan minden 2 4 5 7 8 T J Q K A és szín lapokon bombázom tovább (41 lap 47-ből!!!!), erre bepározódott a 3-as szín nélkül, ami neki nagyon jó volt, ezért elcsekkeltem, mert nem esett le a pakli 80%-a ami nekem jó..., és azt hitte, hogy itt top párral ő blöfföl, és rám hívott egy pot bet 100k-t XD Utána meg volt róla győződve, hogy én erősebb lapot dobtam és büszkén mutogatta, majd szokásos módon ha reagálni próbáltam feljebb emelt hangon próbálta belémfolytani a szót. Na de várjál, még nincs vége....

Közben ugye szövegel megállás nélkül, valahogy egyszerre én vagyok a legnagyobb beton is, meg én vagyok az is, akinek sose dob, akit mindig megraisel, meg minden. Nem volt vészes, én erre azt mondanám, hogy kontrollált torzsalkodás volt. Nem anyáztunk, nem aggresszívkedtünk. It was okay. Bár a fél terem minket figyelt, meg a floor is oda jött, hogy nem vagyunk halkak, viszont hangosak XD De nincs még vége ám!

Na a fickó azt mondja, hogy kijön velem Heads-up-olni bármikor. Elkerekedett a szemem, mondom "Bitte was?!" Hát mondom, egy full ringes nit kutya akar velem HU-t tolni baszod?! Hát konkrétan 220 chart van a fejembe csak a preflop szarokból a Spin miatt, a solverezős post line-okról nem is beszélve! Másfél éven át ezt toltam keléstől fekvésig. Hát mondom, hajrá, beszéljünk számokról! Nehezen jutottam szóhoz, mert amint látta, hogy nem elfutok, hanem nekiveselkedek, állandóan átkiabálta a szavamat, meg lökte a süket rizsát. Annyit sikerült belőle kihúznom, hogy neten nem hajlandó játszani (ki hitte volna), mert hogy én ott csalok :D, aztán azt is még, hogy csak itt helyben. Evvel alapból az volt csak a problémám (aminek hangot nem adtam), hogy kurva sok lé menne el a háznak rá.

Mondtam neki aztán, hogy akkor mennyi leosztás? Nem is értette a kérdést. Aztán nagynehezen kinyögte, hogy játszunk annyit, amennyit én akarok, akár 5 órát is :D:D:D Mondom játszunk egy hetet. Erre már nem tudott mit mondani, csak félrebeszélt mindenféle faszságot. Nyilván arra apellál az ilyen, hogy majd HU-ba is jól kiüli, és egy coolerrel megfog majd, és utána elszalad. Ezért kell ezeket a kihívásokat rögzíteni rendesen, előre leadni a pénzt harmadik semleges félnek, hogy csalás, meg ígéretszegés ne történhessen. Abba már bele se mertem menni, hogy ugye milyen deep, milyen gyakran reseteljük a stack-eket, meg ilyenek. Amikor erőltettem, hogy játszunk normális mennyiséget, nagyon hangosan és nagyon látványosan más irányból kezdett el köpködni rám XD Faszjancsi. Na de hát vááájááá mááán, hun van még a vége?!

Valaki asztalon kívülről a hangoskodás miatt odaszólt, hogy a Gizdalord megint balhézik :D meg, hogy meg fogom írni (akkor azt mondtam, h ezt nem, és tényleg nem is akartam, csak másnap rátett még két lapáttal) szal utána kiguglizott, és nézegette a képeket rólam (uWu) (ha ezt az uWu-t valaki érti gugli nélkül, becsókolok :D), meg olvasgatta a blogot. Elkeseredetten próbált valamit találni, de csak addig jutott, hogy régen több hajam volt. Hát mondom ez az élet már csak ilyen. Mint ha ez bármit jelentene érted, vagy tehetnék róla, vagy ilyesmi. Nekem ez nem okoz semmilyen csorbulást, és nem bántja a hiúságomat sem.

Sok óra után kiszálltam az asztalról, a helyi fish megkérdezi (aki ellen partit se nyertem btw), hogy megyek-e, mondom ja, de ha akarod megmondom hová. Aszondja "jaaaj hát ennyire rám vagy állva, hát mit akarsz?!"....mondom neki, haver, melyik irányba ülsz?! Annyira rád vagyok állva, hogy most megyek át másik asztalra mellőled, és kérdezgeted, hogy hová megyek... hogy basszam meg azt a rulettező hülye golyó fejedet :D (ő úgy se fogja ezt olvasni, meg valszeg látni se fogom többet)

Na, de akkor másnap lett és újra megette a rosseb, hogy felfutott az asztal lábán ez a Rágcsáló, és oda ette a penész, ahol én toltam megint. Megint legelső hand, egy fickó nyert, és azonnal elkezdni neki is lökni csontra ugyanazt a rutin rizsát. Még le se ült, lapot se kapott, de nyomatja "legfeszesebb az asztalon... csak a tutira megy... tudtam hogy x van nála" (x= a jelenlegi nuts) stb stb.

Gondoltam, nem hagyom magára a fickót. Belekérdeztem, hogy azt hittem, én vagyok a legnagyobb beton! Őszinte jó érzés fogott el, amikor megjegyezte a fickó, akibe belekötött, hogy bár velem csak ma játszott először, de már most sokkal szimpatikusabb vagyok neki, mint a Rágcsáló :) Mondtam, hogy ilyen dícséret után ma már nem tudok vesztesként felállni az asztaltól, akármi is lesz :) (3k plusz lettem, úgy hogy riveren mutatásnál voltam A magas 300k-s potba, meg 2 out 240k ért is volt XD, de erről majd lejjebb írok) Na, de itt még nincs vége ám!

Elkezdi nyomatni, hogy ő aztán utánam nézett, és megnézte, kinek mi a véleménye rólam, és hát nem túl rózsás a helyzetem, mert mennyire nem szeretnek, és mindenki látja ám, amit ő is. Közben a mellettem lévők is beszólogattak ennek a fasznak, és megbeszéltük egymás közt is, hogy valszeg az kitüntetés, ha egy ilyen szűretlen csoportban a kommentelők javarésze engem utál, meg olt.

(és nyilván az. Örökké fogom mondogatni, hogy 2-300 kommenten át szidtak, amikor a Györgyi Krisztiánt kielemeztem, hogy mekkora kretén gyökér lúzer, és rá két hétre lenyúlta a magyarok pénzét a GG-n :D kurva jót röhögtem az egészen)

Valamiért kicsit nagyobb volt a pofája ma az embernek, mint tegnap, és érdekes módon nem felém. Képes volt le"féreg"ezni egyszerre engem is, meg a fickót is, aki semmit nem csinált, csak épp nyert egy partit, amikor ez a Rágcsáló odakerült az asztalhoz. Elővettem a Phil Hellmuth-tól tanult stílust, és a floor segítségét kértem, aki pont ott állt, hogy ilyet itt lehet? LoL

Aztán telt-múlt az idő, és látszott, hogy rám van állva az ürge, olyan hülye raise line-okat csinált, hogy fájdalom, de azt a party-t nem elemzem ki, mert a végén még véletlen tanulna belőle valamit. Az a lényeg, hogy turnön raiselt 7k ra 20k-t, amire volt egy check call és én rátoltam 100k-ig. Az rohadtul látszik a játékán, hogy nem tud deep stack játszani, csak mindig van előtte pénz. Nem tudom, hogy megfélemlítésnek szánja-e, asszem nem, hanem csak simán 500-500on szokott betonkodni, aztán arról eszi át a fene mindig az én asztalaimra.

De a nap csúcspontja party az volt, amikor meg akarta magyarázni, hogy a mateknak sincs igaza :D Mivel én matekot állítottam. Azért merem csak leírni, mert akkora húgyagyú, magától fullra elszállt idióta ez az ember (és tudom, hogy én is ezt a benyomást keltem az írásaimmal, de rohadtul utánajárok a dolgoknak sokszor, tanulok, fejlesztem magam stb, de amikor tudom, hogy király vagyok, akkor nem vonulok álszerénykedésbe, hanem néha (sokszor) leírom, meg bemondom, hogy mekkora király vagyok), hogy úgy se fog belőle tanulni, ha el is olvassa, és ha tanulna belőle, az nekem csak jobb lenne, mert akkor nem csinálna ilyen idióta call-t, amit mindjárt leírok, és legalább számíthatnék rá, hogy logikát követve dob, ahol dobnia kellene. Emellett pedig az érdeklődők tanulhatnak is valamit esetleg :)

A másik ellenfelem a partyba egy rec player volt, aki össze-vissza callolt pre, és állandóan telibe verte a flop. A KK-mat úgy vágta szarrá, hogy 21k-t callolt pre 120eff, 3 way floppon 774ss-en képes volt megtalálni a full-t és a 35k cbetemre amúgy instant all inezni.... Szal

Party: AJo late. Limpeltem 500-1k missi-re hátulról, mert rec mögöttem raiselt mindig. Most is valami 2500-3k ig CO-ról. Megadták páran, köztük a missi is, amire én 21k-ig emeltem 140k effektív stack-ből és callolt a rec mögöttem, meg a Rágcsáló a D ről. 

Flop: QT6r

Fos a range-emnek, luksoros 1 over equity oop vagyok 3 way potban, lehetne blöffölni is néha, másik kombót használok hasonló szituba blöff cbet-nek, így csekkelem. Mögém csekkel mind a kettő. A rec playernél itt semmi nincs, a másik fickónál lehet sokminden, amit elcsekkelt. Amit szerintem békésen csekkel itt az 2nd pár, 1 fajta set, poket párok, full miss és pont.

Turn 9 második treffel. Ehhez egy kis story kell:

Az a nagy megfigyelésem élőben, hogy rohadtul nincsenek hozzászokva az overbet-hez itt. Senki nem szokott overbetelni, és ezért iszonyatosan félnek tőle. Ezt tesztelgetem is egy ideje. Nyilván én balanszolom az overbet range-emet is, de nagyon durva, hogy milyen lapokat dobtak, nem is olyan nagy 1,3-1,5x overbetekre:
5567ss pre limp raise, cbet-shove turn line-on (ahol a QQ csak callolta a 3 betet!) eldobta. Meg volt egy nagyon szarul megjátszott flop 2nd set, aki dobott olyan spotba, hogy csak a flop nagyobb set verte, és képes volt eldobni, betelt floppon, bet callolt turnon, es riveren eldobta a second nuts setet. Hatalmas volt. Na emiatt a fenti partihoz visszatérve.

Lapok, amikkel könnyen callolhat egy shove-ot itt: úgy gondoltam, hogy QQ és TT soha nincs nála, mert azokkal visszaemelt volna a rec 3k jára pre, az se kizárt, hogy 99-el is amúgy, mert eléggé utazott rá, és mögötte ült. De mondjuk azt, hogy lehet nála 6-os set, lehet nála QTs 9Ts amik nem flösre húzó suited lapok, mert rainbow volt a flop és nem marad sok suited kombó. Kettő QTs és ha a turn 9 a T-vel volt egyszínű, akkor ott lehet neki 3 suited kombó 9Ts (de szerintem 9Ts el és QTs-el SE nagyon callolgat 21k-t az ember, mert nem nuts-ra húz, és ezért azokkal nem fog merni játszani, főleg akkora stackből, ami előtte volt, de mondjuk azt, hogy bátor és rám van állva és jön az elfogókkal.
 

Szal ez nem sok kombó, ami meg tudja adni a 2x overbet all in-t, és rengeteg rengeteg kombó ami meg nem tudja megadni... kivéve, ha faszkalap, és nem tud alap pot odds-os számítást végezni, vagy elfelejti, hogy nem floppon vagyunk, hanem törnön, vagy annyira vérszemet kapott, hogy azt hiszi, nem hibázhat ugyanis... snap callolt.

1x akarta csak dobatni (ez is nagyon beteg hiba, ha meglátod a lapját), river valami blank szar. Mondom "nyertél A magas", de nem szopom be, amit annyian beszoktak ilyenkor, nem szégyenlősködtem, megmutattam a lapom, mert láttam, hogy nem csapja fel a sajátját. Felfordítom, ő is, és szentségel közben. AJs volt nála!! AcJc!!! Turn call 120k 65k-s potra!!! És 1x dobatta le!!! Előtte nem sokkal dobatta ellenem 3x az AQo val az AKo-m ellen a 130k-s potba 3x! egész boardot, most amikor kombó draw A high-al van, 1x kéri :D:D Bolond fasz. De ez nem volna amúgy gáz, csak annyira sokat hisz magáról, azért röhögök csak rajta ilyen látványosan.

Ha gondolkodott volna is egy másodpercet, fel kellett volna fognia, hogy itt soha nem lesz jó call akármilyen gecis kombó draw-ja van, de nyilván fogalma sincsen a range-ekbeli gondolkodásból. Most ültem rajta egy darabig, hogy mi lehet itt nálam, amit így játszok meg. Berakom a képet és levezetem:



Ezen a line-on, hogy pre limp raise, flop check, turn shove:
Nem lesz itt nálam se AA se KK, viszont lesz nálam QQ és TT. Suited oldalról lehet nálam AKs, lehet nálam AJs JTs, T9s. Off oldalról AKo AJo és itt vége a storynak. QTs szerintem nincs nálam ilyen pre line-al. Ez a range-em.

Ennek a madáragyúnak olyan odds-a volt kb call-ra, hogy a nullszaldóhoz kellett volna neki egy 40%-os lap. Ez ellen a range ellen, ami elég durván tele van rakva blöffökkel, és ezek nem 100% előfordulásban meglőtt blöffök, mert az kurva sok lenne itt és ez marha fontos kitétel, mert az AJ AK az 32 kombó lenne és a value meg csak 9 kombó, de ha csak 25% ban betelem el az AK meg AJ-ket akkor rögtön majdnem pont 50-50es balanszba van. Szóval még úgy is, hogy ezeket a kalkulációba úgy rakom be, hogy 100%-ba lövöm meg, még úgy is csak 38% equity-je van!! És akkor mindig elblöffölöm az össes AK AJ-met ezzel a line-al. Hát ha kivesszük a háromnegyedét, akkor nincs 30% equity-je se az embernek.

Szal borzasztó call volt, borzasztó döntés, hogy csak 1x dobatja, amikor felőlem dobathatta volna 3x is. Magyarázott, hogy övé a fél pakli, meg biztos volt abban is, hogy ő a J vel is nyer itt, meg ilyenek. Hihetetlen. És meg van győződve az ember arról szentül, hogy jól játszik, és edge-e van rajtam. Hisz most is a semmivel blöfföltem és milyen freerollon volt XD Biztos végiggondolta a range-met ilyen módon miközben herp derp snap callolva betolta a stack 5000-es zsetonját. Tiszta vicc.

Lehet, el kellene fogadnom a HU-s kihívását csak így minden szar nélkül is, mert akkora edge-em lesz rajta, hogy csak akkor nyerhet, ha mákol... csak faszom se akarja megadni neki az esélyt, hogy 5 óra játékban mákolásszon... érted. Láttam én már kegyetlen real-es meg EV-s downswinget is sok sok ezer leosztáson át, aminek semmi köze a skillhez. De lehet, meg kéne próbálni kicsontozni pár misivel ezt a bohócot.