2011. június 3., péntek

The ultimate player

Honnan tudja egy ember eldönteni valakiről, hogy zseniális poker játékos, vagy csak egy hihetetlen mázlista, esetleg egy program hiba anomáliájának a kiválasztotja, vagy csak egy sima csaló ? :)

Érdekes kérdések. Online pokerre gondolok természetesen, és ezúttal csakis verseny pókerre. Volt egy érdekes tapasztalatom(ez nem sírás lesz hanem egy fura esemény sorozat kibontakozása):

Ugye a PKR-en szoktam versenyezgetni. Szoktam note-olgatni is jó CG-s lévén. Volt egy este még az elején amikor több versenyen is beleakadtam ugyan abba a tagba. Nem tűnt fel semmi extra. Note-ok alapján elég hamar nyitott könyv lett a játéka. Gyakorlatilag free money-nak lett meg tag-elve a player. Annyit tudtunk róla akkor, hogy abszolút robot pokert játszik:
Gyakorlatilag, minden steal-je 2.2-2.3 BBs emelés (elég széles all in toló stackkel) 100% cbet és miss-nél 100% chc down. Ha pozi ha nem. Ha te voltál az eredeti emelő és megadta, mögéd csekkelt 2x hogy 3.-ra foldoljon akár milyen betre. Nem move-olt semmilyen egyértelmű spotot mikor az ellenfele misselt. Nem herocallolt semmit sem csinált. Gyakorlatilag minden potot elvehettünk (és a mai napig) tőle amiben a stackek mérete 20BB-t meghaladják, és nem floppol nuts-ot.

Aztán egyszer meg lett nézve ez az ember PRK rankingsen, mert feltűnően sokat akadtunk bele és kiderült, hogy ő Mr No.:1! Rocken1900 a PKR legnagyobb tourney nyerője!

WTF?!?! fejeket vagdostunk, hogy mit tud ez az arc? Evvel a játékkal hol és hogyan lehet ő a legjobb all time winnings-es is. Feltűnően sok itm-je van mindig és nem tudtunk mit kezdeni a kérdéssel, egészen legutóbbi alkalomig.

a 33as late night-on voltunk. SH tourney. És 24 főtöl figyeltük gyakorlatilag ezt a playert. Utolsó helyek egyikén lavírozott. Csak próbáltunk rájönni valamire amit eddig esetleg nem láttunk a játékába, hogy hol rejlik a zsenialitása, de nem akadtunk semmi extrára. Tudja, hogy kb mikor kell körfoldra betolni ennyi pozitívat figyeltünk meg róla.
Aztán összeültettek vele 1 asztalra és tapasztalhattuk a full potenciálját a játékának, ahogy utolsóból első lett.

Több új dolgot is felfedeztünk nála. PL azt, hogy a "resteal" range-e QQ+ XD Gyanítottuk, hogy feszes, de volt egy két showdown-ja amiből azonnal be is igazolódott. Olyan ritkán lop vissza, hogy az minden alkalommal prémium, és gyakorlatilag nem resteal hanem fucking raise for value! Kb 1 órát voltunk vele 5-4 fős asztalon.
Az oké, hogy az alatt az idő alatt annyi jó lapot tudott mutatni (all in showdown-ok) mint mi egy 8 versenyes sessiön alatt, de hogy mindent mindig be is húzzon. Frankón az az érzésünk támadt, hogy ennek az arcnak nem kell mást tennie, csak az RNG kezébe helyezni magát és az végig viszi. 8 ból 7 showdownt megnyert, mindegy hogy 40-50-60% volt, mindet megnyugtató előnnyel söpörte be. Fájt nézni. Mikor pedig stealelt 100% ban 5 illetve 6os magas volt a lapunk BB-ről. Ha all in tolt el kellet dobnunk, ha meg 2.2-t mert épp felcsövesedet akkor el tudtuk vinni tőle, de gyakorlatilag kiüthetetlen feelinge volt, mert relatív nagy stackkel is all int tologatott 2.2 helyett, és pre all in showdownban meg isten volt)

Realizálódott bennem ezekbe a pillanatokba, hogy valszeg ezért ilyen nyerő. Mert mikor még nem tudtuk, hogy ki ez, már volt rajta baromi sok read-ünk és egy nagyon gyenge játékos képét festette, aki feltűnően sokszor ér oda. Majd kiderült, hogy ő az all time winner, és aztán láttunk tőle egy adag showdown-t ami mind preflop all in volt. Meh.

Arra jutottam, hogy vagy csak egy szerencsés bolod, aki a sokmillióból az egy (mert ugye ennyi millió emberből, elvileg kell lennie egy pár statisztikailag kimagaslóan mákos egyednek) vagy valami bug van vagy hiba a nagy képletbe, és az rá éleződik ki és úgy csattan, hogy ő lesz a numberván (kb mint Neo a mátrixban. Egy anomália a képletben/rng-ben, amiből szuperhős keletkezik a valóságban)

Nem sikerült megérteni sikerének lényegét, és tudom, hogy humbuknak tűnik, de annyira erre áll a dolog. Semmi impressive-t nem mutatott, kb egy harrington 1 szinten játszik, és abszolút fogalmatlan, alkalmazkodni képtelen playernek tűnik aki, valamilyen okból sorra húzza be a versenyeket.

Folyt köv part 2