2020. november 23., hétfő

Ellentmondásoskodás

 Nem merem kommentbe írni, mert basztatnának avval, hogy trollkodok, vagy hogy parasztkodok ezért inkább a saját blogomba írom. Amúgy is akartam már valami tök hasonlóval kapcsolatosat írni  és ez még egy adag téma hozzá ami ide illik és így lesz már hozzá elég ammo.

Törni köpködés következik...illetve nyilván nem a törni póker ellen szólalok fel, az is egy nagyon fontos része az egésznek és méltán a legnépszerűbb. Inkább a nagy nyeremény bálványozás ellen.

Először is miért olyan népszerű a törni az összes többi pókerrel szemben? Mert 1 nagy mákkal meg tudod váltani a világot. Mert ez hozza az igazi hírnevet. Mivel ezt látják a TV-ben a legtöbbet. Mivel ez hasonlít a leginkább egy tradícionális (sport)versenyhez. Mivel izgalmas tolni is. Mert előre kalkulálható, hogy mennyibe kerül. És mivel a nevezéshez képest hatalmas szorzókat lehet nyerni.
(Írjátok meg pls mit hagytam ki)

Én is turniztam mikor belefáradtam a CGzésbe és kellett egy kis kikapcsolódás (Jah a pókerből való kikapcsolódás a másik poker :D) és élveztem nagyon, hogy izgulhatok a pénzemért látványos all in show down-okban. És gyakorlatilag mindig izgalmasan ér véget, mert vagy az életedért izgulsz hogy ha ezt bebukod kiesel, vagy azért mert mindjárt megnyered. Persze más téma amikor river callolsz egy all int, es utána esel ki de ez azért ezerszer ritkább. Amikor te shove-olsz az viszont kb ugyan olyan izgi ha blöff ha varjú.

Szal amit el tudok tökre fogadni, az hogy a turni póker a legnépszerűbb mert valamelyik fajtájának annak kell lennie és a törni az jó jelölt erre a címre. Ez no problemo. Viszont ami mindig is baszta a csőrömet az az, hogy mekkora feneket kerítenek annak, hogy valakinek hány karkötője, vagy mennyi össz $ nyereménye van törnikből mert ezek teljesen irreleváns adatok referenciák, vagy viszonyítási pontok nélkül.

Mutatok egy kurva jó példát.
6 hónapja kezdett el spin-ezni ez a player és ha rámnyom valaki, vagy a gg-n rá keres ezt fogja látni:



OMG ez azt jelenti, hogy 6 hónap alatt 790k$-t nyert?! Woooow....Ja. Annyit nyert. És mennyiért nevezett? kb 820k$-ért.Akkor tehát -5%os roi-ja van, és bukik 30k$-t? Ez sem igaz....na mind1.

Szal ennyit ér kb a törnis ki mennyit nyert életébe cucc. Parasztvakítás és jól hangzik. Hisz WSOP karkötőt főleg ma már marha nagy lutri nyerni, de aki kimegy, és letol évente 50 event-et az be fog húzni egy pár év alatt egyet, ha ért a cucchoz. Az meg, hogy ki mennyit nyert életébe semmit nem jelent anélkül, hogy mennyit fizetett be. Hiszen nem a nyeremény a lényeg, hanem a befizetett összeg után lévő megtérülés a Return of Investment (ROI). De ez áldásosan ki van mindig hagyva mindenhonnan, mert ezalapján lehetséges, hogy nem a médiában elterjedt nagy nevek lennének a kurva nagy sztárok, azt pedig ugye a branding-ek meg a marketing nem engedheti meg.

Note: Én értem amúgy, hogy a pókervilágban jártasak általában képbe vannak evvel és tudják akik nagyon benne vannak, hogy az adott műfajnak ki a top playere, de ezzel ők egy nagyon apró, jól informált kisebbséghez tartoznak.

Volt egy ilyen poén leak egyszer, amikor az összes high stakes-es playernek kitudódott valahogy az össz eredménye, hogy mennyit nyernek az asztaloknál az összes online teremben összegezve. Na most, hogy ne beszéljek faszságot rágugliztam, és még az is rohadt becsapó, mert olyan cikkeket meg gráfokat hoz ki, ahol szelektíven van reprezentálva. Gus Hansen-re kerestem, és amiket kiadott, az ilyen "top 5" világon legtöbbet nyerő CG player, 10millió dollár plusz meg ilyen bullshit. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire komoly a marketing ereje, és mennyire rejtett a valóság. (ez volt az oldal amit kidobott az elsők között, de minden találat ezt viszhangozta: https://www.highstakesdb.com/profiles/patrik-antonius.aspx

A leak-ben meg ami 2016 végén volt kiderül, hogy Gus Hansen a világon az egyik legnagyobb bukó online CG-ben.


Ez -21 millió dollár....csak CG-n. És mivel nincsen normális hely ahol meg lehetne nézni, hogy mennyit nyer/veszít egy egy player minden turniban összegezve ezért arra se lehet rákeresni. De a csapból is az folyik, hogy milyen kurva jó player, meg high stakes pro, meg könyvet írt meg minden.
A kérdés persze az, hogy honnan volt annyi pénze XD Mert az biztos hogy nem a netes CG tudásából.
Persze valamennyire ignoráns vagyok a témában, és jöhet a helyreigazítás, mert mondom fix adatot nem találtam róla ezen a cuccon kívül.

Szerintem ez az egész jól mutatja be, amit már írtam anno, hogy mennyivel többet ér az, ha az emberről elhiszik, hogy menő mert jó a managere, vagy bemákol valamit, vagy elég karizmatikus az asztalnál, és utána el tudja magát adni és eszik isszák az összes szarját és önmagát generálja a dolog, és a skill meg az eredmény semmit nem számít. Aki meg ezt kérdőre vonja azt a sok elvakult birka meg lekicsinylően "irigy"-nek bélyegzi, meg nyomatják a "és neked mi volt a legnagyobb nyereményed" meg a hasonló cuccokat, csak azért mert megkérdőjelezi a status quo-t amit a tömeg kérdés nélkül nyal befele.

Na keresgéltem még fél órán át a legközelebbi overall live cucc amit találtam:
https://www.globalpokerindex.com/poker-players/gus-hansen-461/

Nem tudom, a pontozás hogyan van pontosan és valszeg irreleváns is, ha összevetjük Gus Hansen pontjait mondjuk egy bizonyítottan jó élő törni player ellen Daniel Negreanu-val és a vak is látja:

Gus:
Rangja: #63,080 

 

Evvel szemben Dneg:
Rank: #783

 

Vegyük észre, hogy Dneg el se hagyta a top 1000-et míg gus 50000. hely körül kavarászott sokat.


Szerintem ennél jobban nehéz lenne (relatív)gyorsba szemléltetni, hogy mekkora parasztvakítás ez a winnigs-es cucc és az, hogy valaki híres pókeres még nem jelenti azt, hogy jó, vagy egyáltalán nyerő lenne. Biztos, hogy rengeteg pénzt csinált belőle csak azt nem kártyával nyerte hanem szponzorpénzből, meg könyvből meg brand dealből meg minden más szarból.

Persze erre rosszindulatúan, vagy együgyűen lehetne mondani, hogy irigy vagyok, de én csak feltártam egy valóságot ennyi. Sose akartam turni pokeres lenni és sose akartam híres lenni. A CG-k szürke alakjaként szedtem meg magam mindig, amikről nem írnak és kb nem is tud senki (mert ez nem sport hanem egy fking hustle!)

És ehhez az egészhez azt akartam még leírni, ami a FB-s csoportba megjelent video ihletett, ugye "legnagyobb magyar nyeremények" És megnéztem a kommenteket és ott írta valaki, hogy xy-on nincs benne pedig 300k-t nyert omahán egy turnin mert 2. lett és dobott videó linket is. Végig pörgettem és jah nyert 300k-t és a nevezés meg 25k volt.

Csak hogy totál perspektívába rakjam a kevésbé jártasak számára. Ez olyan mint ha elindulnál egy 10$ os versenyen, második lennél és kapnál érte 120$-t...Marha nagy. De legalább sok a nulla utána és jól hangzik.

Note: Én itt nem a tudását vitatom el a srácnak aki behúzta mert semmit nem tudok róla, pusztán ábrázolom a problémát avval amikor ezeket az embereket kurva nagy nyerőnek kiáltják ki, meg követendő példának, meg májer spílernek (huhh...erről eszembe jutott egy mégszarabb amit akarok írni a "blöff király-ról") mert behúztak valami nagy számot, amiért a fasz se tudja mennyit fizettek előtte meg utána (hány alkalommal nem húzták be).

Szal összességében van ez a nagyon populáris aspektusa a faszméregetésnek a pókerben ami geci pontatlan és az égvilágon semmi értelme nincs de mindenki szopkodja mint a Calippo-t és nem ez alapján kéne megítélni, hogy ki a sikeres pókeres meg ki nem.

Elismerem kell ez a show ahhoz, hogy legyenek aspiránsok, meg dübörögjön a póker biznisz, de attól még jó nagy faszság marad.