2019. október 4., péntek

Hammer of Injustice

Ügyvédek.

Tünetei a társadalom rákfenéjének.


Gyors disclaimer: Sose tudnék ügyvéd lenni, nincs hozzá elég eszem, (se pénzem) és teljes mértékben elfogadom, hogy mindegyik sokkal többet dolgozik valszeg mint én valaha fogok. Nem magamhoz akarom hasonlítani őket, de ezt ide írom még mielőtt jön valaki az igen magas röptű hülyeséggel hogy "mé és te...?" vagy bármi hasonló hasonlítás. DE! Az, hogy ennyit melóznak még nem teszi őket jóvá, mint ahogy a gyilkos aki eltervezi és végrehajtja majd feldarabolja és elássa....

(az elején kicsit földhöz ragadtabb lesz, aztán kicsit tágasabban elmélkedő)

Tehát minek a tünetei? Szerintem annak, hogy annyira bonyolult a rendszer ami alapján rendezve van a mindennapi életünk, hogy az egy normális ember számára kibogozhatatlan. Valszeg nem véletlenül. It's good business!

Azt nem vitatom, hogy vannak elengedhetetlenül bonyolult szituációk amiket nem lehet egyszerűen megoldani, de a ténye annak, hogy ha bármilyen minor sérelem ér amihez ügyvéd kell, hogy bármit tegyél szembesülsz avval, hogy mekkora rohadt szemét szar lehúzás az egész!

Egyrészt csomó minden ki van lobbizva, hogy csak akkor érvényes, ha ügyvéd aláírja. Megpróbálsz bármit elintézni magadnak, utána jársz, megcsinálod, és a vége az, ha érted is az egészet, hogy haha ügyes vagy pityu, akkor most azért is takarodj az ügyvédhez, mert különben szart sem ér a papírod.

Mondok gyors real life tapasztalati példát. Kölcsönadási szerződés. Semmit nem érsz vele ha nincs rajta ügyvédi aláírás. Nem foglalkoznak a bíróságon vagy bárhol vele anélkül. Why? Miért lehet a kocsimat eladni, de nem pénz kölcsön adni ugyan akkora mennyiségbe.

Ott van még rengeteg olyan amiről nem is tudok semmit, mint pl lakás vásárlás, meg anyám kínja tudja mi amihez mind kötelező az ügyvédi aláírás, ami ugye azt fedi, hogy átnézi, hogy szerinte rendbe van e minden és aztán aláírja. Mindezt persze vastag tíz meg százezrekért. Az ingatlanozásnál is pl érdekes módon nem fix ára van, hanem %-ot kap a vételből.....wtf (legalábbis ha jól hallottam, nem vennék rá mérget)

Na de menjünk tovább mert túl sok szarság van. Tegyük fel, hogy nem olyan a szitud ahol te le tudnád papírozni csak tiltva van, hanem tényleg történik valami az életedbe ami miatt ügyvéden gondolkozol.....már magának a bármi féle bírósági procedúrának az elindításához ügyvéd kell for fucks sake, mert annélkül nem igazán lehet (megint nincs 100% source-om, i might be wrong...de java részt így van szerintem minimum)

Szóval van valami szarság mert kikúrtak veled, és vagy ráhagyod, vagy jogi harcba keveredsz. Na az, hogy kiderítsd, hogy van e jogi alapja a cuccodnak már az egy rakás pénzbe kerül. Volt balszerencsém beszélni eggyel ;) a minap mert...lényegtelen, hogy miért. Nem voltam benne biztos, hogy lehet-e bármit is kezdeni a dologgal és ilyen totál felmérés szintű kérdés, hogy most evvel van e értelme foglalkozni vagy sem. A válasz: Hát gyere be és megbeszéljük 38k/h és óránként számlázok! Visszakérdeztem mert fúrta az oldalamat, hogy itt most ez akkor is 38k ha azt mondja "sorry cant help you" ?... jah akkor is bazdmeg! És mi véd meg engem attól, hogy hozzá totál nem értő ügyvéd behívjon hogy megnézzük, lökjön 1 óra dumát, amivel nem vagyok beljebb. És ha túl hülye vagyok, akkor valszeg további órákat és egyeztetéseket is fizethetek. Wtf!? Mi véd ez elől meg? Semmi!

Lehetne mondani, hogy a hírneve, de kétlem, hogy egy ügyvéd ne tudná magát tökéletesen kimagyarázni az ilyen alap cuccból. Szal ezért már alapból fuck em!

Kártérítéses cuccról volt szó, és találtam olyat aki csak akkor kap $-t ha sikeres volt a claim. Ezt fairnek látom. Ezt bármi másba átülteted az életbe és rájössz, hogy totál abszurd.

Íme: Kijön a tetőépítő tetőt építeni. Megnézi a házad, ezért te már fizetsz neki egy heti béredet. Utána azt mondja rendben csapjunk bele. Megveszi az anyagot, kifizeted, próbálkozik, majd rájön, hogy mégse tudja megcsinálni. Elmagyarázza, hogy miért nem esik ez az ő szakterületébe és előre nem látott dolgokra jött rá miközben a tetőn mászkált, és elhúzza a csíkot, majd kiküldi a számláját, ami egy havi pénzed az ő fél napi semmit tevéséért.

Lépjük tovább.
Vezetőid egy labirintusban amit magadtól nem tudnál járni. Vannak jók meg rosszak is. Mindegyik nagyon drága, de jók azok még annál is sokkal sokkal drágábbak. És ez az igazi nagy buziság szerintem. Mert oké, hogy valaki meg akar élni, meg meg kell fizetni a munkáját, de szerintem amikor napi számlázásnál olyan árakról van szó ami az embernek havi, vagy több havi fizetése, akkor totális az abszurditás, és lassan felüti a fejét a hiba a rendszerben.

Persze mondhatnád, hogy ezek a méreg drága ügyvédek nem magán embernek vannak (kivéve ha CEO vagy)  hanem cégeknek. Na de ha a cég kibaszik egy magán emberrel, mint ahogy az mindig lenni szokott akkor mi van?! A default felállás, hogy te a vak vezetőddel semmit nem tehetsz az ügyvédi gárda ellen amivel rádzúdulnak odafentről. Szó szerint ki tudnak játszani a pénzedből mielőtt bármi eredmény lenne és default nyerik az egészet!

És amikor valaki meg nagyon gazdag, az meg megtehet olyat másokkal pont mint a cégek, és gyakorlatilag a  jogon felül emelkedik, mert annyi kapcsolata meg befolyása van az ügyvédjének, hogy bármit el tud érni. Nem nagyon akarnék példákat felhozni, de ott van bármelyik gazdagabb ember, vagy annak a retardált gyereke, aki elütött valakit és meghalt, vagy megerőszakolt valakit és még csak börtönbe se került, mert olyan szuper fasza az ügyvédje.



Na már most, ha az ügyvédeknek akkora ereje van, hogy a tudásukkal ennyire tudják hajlítani a realitást ( a törvényeket) akkor vagy nekik van túl sok hatalmuk, vagy a tövények gyengék mint a szar! Minél több pénzed van annál több dolgot tehetsz meg a világon anélkül, hogy számon kérnének, lényegtelen, hogy mondjuk megöltél egy fél falut, mert átszakadt a gát, jó az ügyvéd, a döntéshozók rendőrt se látnak. Jön egy kis bünti azt mehetnek tovább.

Én az ügyvédeket valami fucked up kelésnek látom a rendszeren, ami csak azért jött létre mert a rendszer annyira elbaszott, hogy ezeknek az abominációknak lét teret biztosít, sőt elengedhetetlen kellékei lesznek a rendszer működésének.

És habár az eredeti célja az ügyvédnek talán a demokrácia és a törvényesség bástyájának lenni, egy mutáns perverziója annak, hiszen a nemes urak és a királyok (nagy cégek és milliomosok) tudják őket a hasznukra hajtani és a jobbágyok számára (hétköznapi munkások) csak egy lehetetlenség, ami olyan mértékben van túlárazva az életükhöz és lehetőségeikhez képest, hogy a használatuk abszurd kockázatokkal, vagy teljes megkopasztással, vagy totális eladósodással jár. Nem más mint egy igazságtalan eszköz az uralkodók kezében, mely az igazság kalapácsának van álcázva parádézzák körbe, hogy mekkora demokrácia és egyenlőség van, miközben ott basznak meg ahol tudnak, és nyikkanni sem tudsz. ... próbálj csak nem befizetni egy csekket amit mondjuk jogtalannak ítélsz. Teszem azt, egy parkolási büntetés, mert a parkoló zóna tábla 90 fokkal elfordítva van kirakva! Akkor majd megtapasztalod, hogy hol is van a helyed. Amíg nem sérted az ő érdekeiket (java részt anyagi) addig hagynak a színjátékba tetszelegni, és tegyél csak úgy mint ha egyenlőség lenne, hiszen az nekik ingyen reklám. Aztán eltaposnak mint egy rovart, amint a legkisebb anyagi érdekük is fűződik hozzá.

Ez a cold hard reality. A pénz az úr a világban, de olyan szinten, hogy ha egy kicsit távolabbról tudnánk  nézni ezt a drága kapitalizmust, nagyon hamar ráeszmélnénk, hogy egy kikúrtul igazságtalan rendszer, ahol látszat dolgok mögé van bújtatva az igazság, miszerint a paraszt még mindig paraszt, és a király még mindig uralkodik felette!