2009. május 29., péntek

Egy jobbágy naplója

Az Isten 1312. évének legvirágzóbb hónapjában, májusban írom ezt a levelet, Káróly Róbert uradalma alatt.

Szabó Géza a becsületes nevem. Mint édes apám úgy én is jobbágynak születtem a nagy Magyarországon, a Mátra vidékében egy kis csendess faluban.

Szemet szúrhat, hogy egy paraszt, miért tud írni, elmesélem hát.

A lelkész Úr jóságos volt, hozzám kis koromban, és segített megtanulni írni, és olvasni, látván bennem, a szándékot és az értelem szikráját. Hálás vagyok érte, egyszer tán eljutok valahová, szemvetőnek talán, ahun fel tudom használni majd ezt a tudásom.

Azír körmentem ezt a levelet, hogy ha esetleg történne velem valami, Drága szerelmem tudhassa, hogy gondolok rája, és nem feledem. Elmesélem a történetet, hátha az utókor olvassa majd.

Szegény röghöz kötött jobbágy család sarja vagyok, teszem mit Nekem szánt az Úr, szántom, vetem Annak termő földjét, hogy megélhetést biztosítsak családomnak, és a földes Uramnak.

Életem javában vagyok, és találkoztam, az uradalomból egy gyönyörű, búza szőke jánnyal, az Ildikóval. Hogy páromnak szánta-e az Ég, vagy sem, még nem tudhatom, de úgy éljek odavagyok érte és bármit megtennék, hogy mosolyogni lássam.

Persze az életem nem lett könnyebb. Be kell segítenem a fertájukon, hogy időt tölthessünk együtt. Elvégzem az itthoni napszámot, az alkalmankénti robotot, és ha erőm engedi, megyek segíteni, mert csak egy léhűtő fijú van a családba az apa meg nehezen bírja, azt meg csak nem hagyhatom, hogy feltörje a bársonyos kezit a kapanyél, és ráadásul esetenként még ott is hálhatok.

Dinnyét termesztenek, meg búzát nem is keveset. A dinnyést kapálni köll, hogy nőhessen rendesen. Van vagy 70 sor dinnye 270 lépés hosszan minden egyes sorba. Sikerült befejezni a nagy részét, és jöhetett az édes pihenés. A ropogós sült, tört kolompérral. És aztán jött csak a mézes része. Jajj ha látnád és éreznéd, azt a gömbölyű cipó tomporát, formás vonulatát, mint a Mátra a horizonton. Isten festménye.
Jobb hogy nem érzed, mert jajj lenne neked. Ezért is írom ezt a levelet.

Irigyeim akadtak, az Úr tudja miért, de ismeretlenek fenyegetőznek, és úgy éljek, haja szálát se görbíthetik, amíg a jó Úr a lelket bennem tartja. Majd kiderül, miért a próbatétel.

Állok elibe, és lészen, ami lesz szerető csókomat küldöm Neked gyöngyöm, egyetlen Ildikém.


Kelt
1312 tavasz
Jászság


(valóságból kivett az egész, egy tök jó élményből kiindulva. Olyan érzésem volt a 2 napi kapálás alatt, mint ha időutazásban vettem volna részt. Igazából leírhatatlan volt és magával ragadó. Jó volt minden. Hátha evvel ti is tudtok egy kis képzeletbelit időutazni...szal based on a true story =)