2024. április 10., szerda

A Dunás csalós pletyka felszámolása

Hali.

Beszéljünk a Dunás csalós pletykákról, amik terjengenek.

Nem igazán volt kedvem annyira nekiülni ezt megírni, pedig túl sok energiát fektettem bele, hogy amúgy teljesen legit legyen, és a kezemben van hozzá minden infó, de nem éreztem ösztönzést, aztán a minap egy priviben elég vad verzióit hallottam a pletykának, úgyhogy úgy döntöttem, rászánom magam, hogy leirkásszam az egész story-t töviről-hegyire.

Beszéltem a vádlóval, a vádlottal, a teremmel, játékosokkal. Senkit nem fogok név szerint emlegetni, de amúgy mindenki belement, hogy írjak róla. Nem is kertelek, vágjunk bele.

A Vád:

Van 1 játékos, aki megjelent a semmiből fél / háromnegyed éve kb. Eleinte marha nagy madár volt, aztán egyszer csak elkezdett nem madár lenni, és nyeregetett. Hihetetlen hülye calljai voltak, és állandóan esett neki giga spotokba (omaha is, holdem is) és látszólag nem lehetett amúgy ellene riveren jól value betelni, csak blöfkeccselni.

Ezek után ez az ember összejött a kasszással. Az ember fel lett kérdezve a vádló által, hogy csal-e és csippes kártyát használ-e, amire az ember azt mondta, hogy persze, hogy nem.

Az ember ezek után eltűnt.

A kasszást ezek után kirúgták.

A kártyák ezek után hirtelen lecserélődtek az egész Dunában.

A vád szerint a csaló jött beetetni mindenkit pár hónapig, majd mikor lett belső embere, akinek van hozzáférése a kártyákhoz, kicserélgette folyamatosan az összes kártyát chipelt kártyára, így bármelyik asztalon tudott játszani a csaló. A kasszás volt a legkézenfekvőbb ehhez, mivel ott van mellette a szekrény az összes paklival.

---------

Ez elég faszul is néz így ki. Elkezdtem utánaszaglászni.

Mi az a chipes kártya?

Mikrocsip (Microchip)...(nem akarom azt írni, hogy "mikrochip" pedig elvileg az a helyes, de milyen, hogy egy szó, de az első fele magyar helyesírás, a másik meg angol...wtf.

Szóval a chipelt (ez is olyan hülye érzés, mert mindenki hosszú "P"-vel ejti, és nem ilyen rövid szarnak...szal én ha kiejtés szerint kéne írni, "csippelt"-nek írnám) kártya az olyan, hogy van egy láthatatlan chip minden lapban, ami beazonosítja, hogy az melyik lap pontosan. A csaláshoz kell egy leolvasó valahol, ami a keverés után leolvassa a pakliban lévő lapok sorrendjét. Ha tudja a progi, hogy hány lapos a játék és hány player van, akkor meg tudja mondani a riverre felálló sorrendet laperősség szerint playerenként.

Ez a technológia régen gagyibb volt, és az árulkodó jele az volt, hogy az osztó kurva lassan emelte el a paklit, és utána várt egy kicsit. De ez régen volt. Mostanra már az olvasó is lehet sokkal kisebb, nem kell falba fúrt rejtett kamera, vagy float alá rejtett olvasó. Lehet az egy telefon, egy gyűrű vagy bármi más.

Ez után az információt el kell juttatni a csalókhoz. Ha a csaló az asztalnál játszik, és nem egy másik fél kapja asztalon kívül, aki drótozza neki az infót (Robbie-s csalás, amiről régebben írtam. Ha el akarod olvasni, nyomj IDE), akkor a csalón van valami cuccli, ami kódolja az infót. Lehet ez fülbe hangjelzés, ami bemondja, hogy mi a szitu, sapka alatt ilyen koponya "fülhallgató" (Bone conduction), de nem kell, hogy hang legyen amúgy, lehet morze jelzés, vagy csak simán bármilyen nem kódolt rezgés szám, hogy melyik box hanyadik helyen fog végezni. Lehet ez combon egy kis enyhe elektromos rázás, cipőbe rezgő / elektromos jel, vagy seggbe vibrátor (mint a sakkozónak)

Elsőre azon agyaltam, hogy azért az nem elég, hogy ha tudja, hogy melyik boxé lesz a best hand a riverre, mert az, ha ilyen kicsapósba menne ugye, hogy mindenki all in van preflop, terítenek, és lássuk ki nyer, elég irreleváns, mert rengetegszer nyerne olyan lap, ami pre eldobja a picsába, mert egy rakás szar XD Tehát top 1-et bemondani nem lesz elég.

Kövi ötletem az volt, hogy akkor valszeg tudja a top 3-at, és ha benne van valamelyik ellenfele, akkor eldobja, ha nincs benne akkor megblöfföli, hogy dobasson. Ez a teóriám kiállta azt a próbát, miszerint láttam rettenetes lapokkal blöffölni az embert, és azt is, hogy szinte soha nem adott meg rosszul riveren. Tehát az ilyen csaló ellen ugye nem tudnál mutatást nyerni akkor, ha ő callol téged, és nem igazán tudtam emlékezni olyan spotra, ahol az emberünk riveren rosszul callolt volna.

Elkezdtem hinni a teóriának, és ezért elkezdtem beszélgetni játékosokkal.

Elég sok playerrel beszélgettem a kérdésről 1v1-ben és nem az asztalnál és általában az jött vissza mindenkitől, hogy nem valószínű, hogy csal, de nem lehet kizárni, mert kurva szerencsésnek tűnik az ember és mellette geci arrogáns is. De ilyen arcbamászó magabiztossággal, és utána mindig úgy is volt. Állandóan végtelen pénzből játszott, és soha nem esett bele a hülyeségeibe, pedig kurva deep volt az ember.

Ez érdekes addendum, ugyanis az arrogáns, képedbe vigyorgás tipikusan jellemző az ilyen kártyás csalókra. Ennek egész mély a pszichológiája, a Mike Postle-s csalásos ügyben rengeteg videófelvétel van a dologról és jól megfigyelhető (az a csalás az volt, amikor egy fickó live streamelt cash game-ben csalt kurva hosszú (1-2 év?) időn keresztül.

Szóval a playerek nem mondták rá telibe, hogy csaló, de nem tartották elképzelhetetlennek, és mindenképp több, mint 0%-ra tették az eshetőségét ennek a szenáriónak.

Ezek után felkerestem a Dunapóker vezetőségét is, és a vádlottat is, mert írni akartam a kérdésről, és úgy gondoltam, úgy fair az újságírás, hogy utánajárok minden részletének, és megszólaltatok minden felet a kérdésben.

A Védelem:

A Játékos:

Telefonon értem el. Eltűnésének egyszerű indoka volt. Külföldre utazott. Hallottam konkrétan a reptér háttér zaját. Passport control felé ment éppen.

Elmondása szerint kurvára nem csalt, mert ha csalna is, miért pont a Dunában csalna, ami egy pitiáner összeg ahhoz képest, amekkorában csalni lehetne nyugatabbra. (Emellett neki elvileg ez a pénz nem igazán számított, mert kurva gazdag emberkének vallja magát, aki bizniszel az egész világon, és tele van kapcsolatokkal...a talpraesettebb fajtákból is)

Ezen kívül a giga madár callokat azzal magyarázta, hogy egész egyszerűen a vádlóval szemben neki van egy elég nagy ilyen ego harca, hogy ki a jobb kártyás (valami ilyesmi) és egész egyszerűen "Nekem megérte azt az 1-1,5 milliót megadni ellenük, mert mindketten benne voltak, akikre vadászok. Nekem ez nem pénz, viszont jobb, mint egy orgazmus, ha le tudom őket egyszerre vágni. És beesett a lyuksorom"

-----

A házat is a védelemhez kellene írnom valszeg, mivel egy ilyen csalás komolyan érinti a ház renoméját, de külön venném, mert lehet, kommentálgatni akarom kicsit jobban, mert ez egy editorial piece, amiben a cikk írója a véleményét is kifejti XD Mivel ez nem egy cikk, hanem egy retkes blog.

Szóval felkerestem a házat is, és ezúttal leültek velem beszélni (régebben is volt, hogy leültek, de az adománygyűjtős és a rake emelős esetekben reagálás nélkül maradt a megkeresésem.)

Szóval most leültek velem beszélni. Többedmagával érkezett a vezetőség. Tudtam egyből, hogy súlya van a dolognak, volt most laptop is, és ketten, majd később hárman voltak. Az igazat megvallva egészen meglepően pozitív válaszokat kaptam a kérdéseimre. Nyilván amúgy nem mondhat mást a ház, mint hogy nem volt csalás, hisz bármi más az terhelő lenne számukra, de betekintést adtak kicsit a logisztikába és a védelembe, ami nekem sokat jelentett játékosként.

Kb 45 percet beszélgettünk. A lényegesebb infók, amik elhangzottak:


- Végignézték az összes kérdéses handet kamerán, számolgattak potoddsot meg minden, és bár volt pár kirívó eset, nem volt semmi extrém, folyamatosan jelenlévő dolog.

- A kártyák bontásának meg tárolásának van egy módszere, hogy mikor cserélik, és mikor raknak be a szekrénybe újat. (Bár a szekrény ugye szabadon nyitható és effektív hozzáfér a kasszás a vádló szerint leírt módon) DE, kamera van ott is, és kurva hamar kiderülne, ha manipulálgatta volna, és azt mondták, semmi ilyen nem történt a felvételek alapján, sőt le is mentették az elmúlt 45 nap anyagát, hogy ha valamilyen ügy kerekedne belőle (részben akár mert nem tetsző dolgokat írnék), akkor tudják bizonyítani a dolgaikat, ami amúgy szerintem dicsérendő, és én is ezt tenném.

- A kártyák hirtelen kicserélődése egy full véletlen egybeesés. Elmondásuk szerint igazolni tudják rendeléseiket, hogy a történtek előtt már hónapokkal megrendelték az új kártyákat, de a paklik leszállításával késlekedés történt a gyártó oldaláról és pont akkor érkezett meg a cuccos, amikor ez a balhé történt.

- A kasszás csaj nem lett kirúgva, hanem miután felszedte ezt a milliomos faszit magának, nem kellett többet dolgoznia, és nem járt csak be simán, mert sikeres lett a gold digging expedíciója. XD

- Egy nézeteltérésünk maradt sajnos javítatlanul: Szerintem, és sok játékos szerint is kurva szar a kaja minősége, és ahhoz képest meg baszottul drága. (Főleg az 5-7-10% + 12k cap rake mellé)

----

Szal ennyi. Most nem akarok végtelen hosszúságú cuclit írni.

Szerintem kb. 80-90%, hogy nem volt csalás. Én pozitívat csalódtam, hogy a biztonság tényleg ilyen és foglalkoztak vele rendesen.

Full más, ez ilyen beharangozó:

Felvettem több videó interjút is pókerjátékosokkal. Majd írok arról egy bevezető bejegyzést majd, aztán felrakosgatom őket időről-időre. Igyekeztem profi vonalat képviselni. Majd meglátjátok. :P

Próbálom elmozdítani a blogot a videó irányába is valamennyire, bár videót vágni nem leszek hajlandó soha, de jelenleg szerencsére van, aki segít benne.


 

(a képen a kidobóember éppen őrzi a vendégeket és nem enged be oda nem valóakat. Allegória, hogy szerintem a Duna jól végezte ezúttal a dolgokat és megvédeni látszik a játékosait)